Jokainen esitys on uniikki – Malmi Zone vie sisäpihoille ja kattojen ylle


Musta joukkue on pysähtynyt visailemaan. Tiedätkö tai arvaatko Malmin faktat? Kuva: Laura Ikonen.
Jännitys on kutkuttava tunne: se kun ei oikein tiedä, mitä odottaa. Juuri sellainen tunne on ennen Zone Malmi -esitystä. Etukäteen katsojille on vain kerrottu, että kyse on pelillisestä teatteriesityksestä, jossa noppa näyttää tien.

Arvelin, että esityksessä saattaisi olla kyse jostain samantyyppisestä elämyksestä kuin viitisen vuotta sitten Helsingin Maunulaan sijoittuneessa Kerrostumia-esityksessä. Silloinkin esiintyjinä oli alueen asukkaita, ei ammattinäyttelijöitä, ja katsojia kutsuttiin pelaamaan.

Zone Malmi sijoittuu nimensä mukaisesti Koillis-Helsinkiin Malmille. Helsingin Kaupunginteatterin ammattilaiset ovat jalkautuneet lähiöön ja toteuttaneet yhdessä alueen asukkaiden kanssa vaikuttavan elämyksen.

Esitys lähtee liikkeelle luonnollisestikin Ylä-Malmin torilta surullisenkuuluisan suihkulähteen vierestä. Iloksemme suihkulähteessä suihkuaa nyt vesi, vaikkakin hyvin pienellä paineella. Monta vuotta allas oli tyhjillään.

Altaan reunalla pelinrakentajat esittelevät esityksen idean: suurikokoinen arpakuutio näyttää tien, jota pitkin pelilaudalla yhdessä liikutaan kahtena joukkueena. Yllätysmomentti on siinä, mitä reittiä kuljetaan ja missä järjestyksessä rasteilla käydään.


Todellisuus ja esitys sekoittuvatKatsojat pääsevät kohtaamaan vastoinkäymisiä ja onnenkantamoisia. Kuva: Satbir Singh.

Noppa osoittaa ensimmäiseksi rastiksi vastoinkäymisen. Malmilla vastoinkäymiset konkretisoituvat hyvin, sillä esitys on houkutellut myös laitapuolenkulkijoita seuraamaan noppien heittoa. Näin todellisuus ja esitys sekoittuvat.

En paljasta esityksen sisällöstä tarkemmin, jotta sama hykerryttävä jännityksen tunne säilyy myös muille katsojille. Toisaalta joka kerta esitys on hieman erilainen, joten kokemukseni on vain yksi versio muuttuvasta esityksestä.

Oman viehätyksensä esitykseen tuovat muut katsojat, sillä perinteisestä teatterista poiketen Zone Malmissa katsojat eivät suinkaan ole passiivisia penkeissään istuvia. Esityksessä liikutaan yhdessä porukalla, josta etukäteen tunnen vain esitystä katsomaan tulleet perheenjäseneni.

Samaan joukkueeseen kuuluvan rouvan hilpeä nauru ja höpötys tarttuvat. Tässä esityksessä katsojien ei tarvitse jäädä hiljaisiksi seuraajiksi, vaan yleisö pääsee ääneen ja osallistumaan. Voikin hyvällä syyllä sanoa, että tässä esityksessä katsojat ovat tärkeässä roolissa luomassa jokaisesta esityksestä uniikin.


Eri-ikäiset esiintyjät loistavatYleisö pääsee kurkistamaan Malmia aivan uudesta perspektiivistä. Kuva: Satbir Singh.

Moni tuntee Malmilta juna-aseman ympäristön ja ehkä kauppakeskukset. Esityksessä ei kuitenkaan tyydytä kulkemaan kaikkien tuntemissa ympäristöissä, vaan poiketaan julkisista tiloista yksityisiin – paikkoihin, joihin yleisöllä ei normaalisti olisi asiaa.

Samalla näkökulma muuttuu. Tutusta tulee uutta, yksityisestä yhteistä ja sammakkoperspektiivistä lintuperspektiivi. Kaupunginosasta tulee pelilauta.

Samalla tavoin myös asukkaiden rooli muuttuu. Kaupunkilaisista tulee näyttelijöitä, jotka saavat oman hetkensä loistaa. Yli 20-henkinen esiintyjäryhmä on vallan mainio. Eri-ikäisten ihmisten joukko kuvaa sitä moninaisuutta, jota kaupunginosaan mahtuu.

Malmi Zone on siitä harvinainen näytelmä, että siitä pääsee nauttimaan maksutta. Katsojien täytyy ainoastaan varata paikkansa etukäteen. Ilmoittautumisohjeet löytyvät Helsingin Kaupunginteatterin sivuilta. Esitys pyörii vielä muutaman viikon ajan 20.6. asti.


Helsingin Kaupunginteatteri
Ensi linja 2
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :