Kansallisteatteri jalkautuu Maunulaan – Maksuton elämys yhdistää teatterin ja pelin


Pelissä on viisi esiintyjää, joiden dialogeja pääsee kuulemaan matkan varrella. Tarinat pohjautuvat Maunulan asukkaiden työpajoihin. Kuva: Neena Villberg.

Täytyy myöntää, että etukäteen jännitin, mitä Suomen Kansallisteatterin Kerrostumia-esitys pitää sisällään. Esityksestä annetaan hyvin vähän tietoja etukäteen. Oikeastaan esitys onkin huono sana kuvaamaan tapahtumaa. Pikemminkin kyse on pelin ja kotiseutukierroksen yhdistelmästä.

Esityksen katsojat eivät jää passiivisiksi seuraajiksi, vaan he pääsevät vaikuttamaan sen sisältöön. Kyse on hyvin subjektiivisesta kokemuksesta, jossa käytetään kaikkia aisteja.

Ennen esitystä katsojalle paljastetaan ainoastaan se, että mukaan tarvitsee muistiinpanovälineet, kellon ja pienen esineen. Kaikki tarkempi tieto selviää pelin aikana esityksen ohjevihosta. Siksi en paljasta tässäkään tekstissä pelin kulkua tai tarkkoja paikkoja, jotta ne säilyvät yllätyksenä.

Pelin viehätys perustuu pitkälti yllätyksellisyyteen. Jos malttaa mielensä ja lukee opasvihkoa vain sivun kerrallaan, jokainen kohtaus tulee odottamattomana.

Esityksen tapahtumat sijoittuvat eri puolille Helsingin Maunulaa. Lähiön asukkaat voivat lähteä kierrokselle oman kotiovensa edestä. Muille osallistujille on merkitty opasvihkoon aloituspaikka.


Ei voittajia eikä häviäjiäOpasvihon ensimmäiset sivut voi lukea ennen pelin aloittamista. Loput sivut kuitenkin kannattaa lukea vasta pelin aikana. Kuva: Me Viisi -elämysblogi.

Kerrostumia-esityksen ensi-illassa sää suosi. Esitys sijoittuu pääosin ulkoilmaan, joten vesisateella kierros ei varmastikaan olisi yhtä viihdyttävä.

Pelin alussa saa laittaa päälleen pelimerkin eli violetin nauhan, joka on kuin missin olkanauha. Nauhasta tunnistaa muut pelaajat ja samaa väriä käyttävät myös esiintyjät.

Esitys kannustaa keskustelemaan muiden pelaajien kanssa. Siinä auttaa pieni esine, joka jokaisella on mukana. Kohdatessa voi antaa oman esineensä ja kertoa sen tarinan. Vastineeksi saa toisen esineen ja sen tarinan.

Matkan varrella esine voi vaihtaa useamman kerran omistajaa. Itselleni jäi pelin lopussa käteen rannerengas, jonka ensimmäinen omistaja oli koruja keräillyt rouva. Viimeisen esineen saa pitää muistona pelistä.

Reilun kahden tunnin esitykseen kuuluu noin kolme kilometriä kävelyä. Se voi äkkiseltään kuulostaa pitkältä matkalta, mutta aivan hyvin siitä voi kulkea vain osan matkaa. Tässä pelissä ei ole voittajia eikä häviäjiä, joten maaliin asti ei tarvitse päästä.


Ilmaista teatteriaKaivon kannen alla levittäytyy maanalainen maailma. Pelissä pysähdytään kaivon luo, mutta ei sentään mennä viemäriin. Kuva: Me Viisi -elämysblogi.

Suomen Kansallisteatterin jalkautuminen Maunulaan on osa teatterin ja Helsingin kaupungin yhteistyötä, jossa lähiöihin pyritään saamaan kulttuuria. Kaikki merkittävimmät taidelaitokset ovat keskittyneet Helsingin keskustaan.

Kerrostumia-esitys ei ainoastaan vie kulttuuria lähiöön, vaan se on ottanut alueen asukkaat mukaan tekemään teosta. Esitykseen kuuluvia tarinoita on tehty tämän kevään aikana työpajoissa. Parhaat palat on koostettu mono- ja dialogeiksi.

Myös esiintyjät ovat ymmärtääkseni maunulalaisia. Tämä asia selvisi minulle vasta esityksen jälkeen, kun lähdin kirjoittamaan tätä blogitekstiä. Koko esityksen ajan pidin itsestäänselvyytenä, että kyse oli ammattinäyttelijöistä. Ei voi muuta kuin hämmästellä, että harrastelijat pystyvät niin hienoihin suorituksiin.

Kerrostumia-teoksella on tänä keväänä vain neljä esitystä, joista kaksi on tätä tekstiä kirjoittaessa jo takana päin. Ensi syksynä on kuitenkin vielä kahdeksan lisänäytöstä.

Maksuton esitys kannattaa käydä katsomassa, sillä ainakaan ei voi menettää mitään. Pikemminkin pelaajalla on mahdollisuus saada monta uutta kokemusta ja rutkasti tietoa Maunulasta. Osallistuminen vaatii ainoastaan ilmoittautumisen ja peliohjeen noutamisen joko Kansallisteatterin lipunmyynnistä tai Maunulan kirjastosta.


Suomen Kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1
00100 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 21-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :