Nokare nostalgiaa, roimasti romantiikkaa ja menevää musiikkia – Utran Uusi Teatteri luottaa hitin aineksiin


Ensi-iltayleisö osoitti suosiotaan seisten Utran Uuden Teatterin näytelmälle.
Muusikko-käsikirjoittaja Ilja Teppo toivottaa yleisön tervetulleeksi Joensuuhun Utran Uuteen Teatteriin. Hän hehkuttaa, että kyse on musiikkinäytelmän Suomen ja samalla koko maailman ensi-illasta.

Siitä todella on kyse, sillä Kunnon kyyti -näytelmä on tehty varta vasten Utraa varten käsikirjoitusta ja musiikkia myöten. Näytelmän teksti on Ilja Tepon ja kirjailija Antti Heikkisen käsialaa.

He ovat luottaneet varsin perinteisiin ja luotettaviksi todistettuihin aineksiin, kun ovat koonneet näytelmän kasaan: nokare nostalgiaa, roimasti romantiikkaa ja menevää musiikkia. Näistä aineksista syntyy historiannälkää tyydyttävä ja nauruhermoja kutkuttava kokonaisuus.

Lavalle on saatu kasaan varsin nimekäs esiintyjäkaarti. Tunnetuimpia heistä lienevät Putouksesta tuttu Antti Tuomas Heikkinen, Salattujen elämien Maarit Poussa ja lukuisten elokuvien ja televisiosarjojen tähti Anna-Leena Sipilä. Mukana ovat myös Antti Heikkinen ja Tiina Iisala.


Mullistukset yhdessä paketissa

Kunnon kyydissä pääroolissa on luonnollisesti auto. Tarkemmin ottaen 1960-luvun Mercedes Benz, tuttavien kesken Mese. Ja koska näytelmää on varsin vaikea esittää, jos päähenkilö on mykkä, niin äänensä autolle on antanut teatterimaailman grand old man Esko Salminen.

Auto toimii tarinankertojana ja sitoo yhteen vuosikymmenet, jotka vierivät sen ohitse. Kaikki lähtee liikkeelle Alposta (Antti Tuomas Heikkinen), joka hankkii Mesen taksikyytejä varten. Yrittääpä hän vikitellä kyläkaupan Riitta-Stiinaa (Maarit Poussa) mukaan kyytiin, mutta siinä onnistumatta.

Juoneen on sujuvasti yhdistelty Suomen historian suuria muutoksia: on sotaveteraaneja, muuttoaalto Ruotsiin, rauhanliike ja kaupungistuminen.

Kaikkea tätä seuraa sivusta Rauha (Tiina Iisala), joka ei tiedä, miten kaikki historian tapahtumat liittyvät häneen. Näytelmä sitoo kaikki palaset yhtenäiseksi hyväntuuliseksi kokonaisuudeksi, josta on vaikea olla nauttimatta.


Näyttelijöiden laulutaito yllättää

Kunnon kyytiä mainostetaan musiikkinäytelmäksi, ja musiikkia todella piisaa. Monista muista kesäteattereista poiketen näytelmä ei nojaa tunnettuihin hitteihin, vaan Teppo ja Heikkinen ovat sanoittaneet ja säveltäneet kappaleet näytelmää varten.

Heillä on totisesti riittänyt työtä, sillä tarina etenee lähes musikaalimaisesti kappaleiden siivittämänä. Tyylillisesti ne vaihtelevat aina kehtolaulusta hevimetalliin.

Tyylien kirjo haastaa livebändin ja näyttelijät – etenkin, kun yhtäkään näyttelijöistä ei tunneta laulajana, mutta hepä pääsevät yllättämään. Kahden Antin kolistelu naisenkipeinä kilpakosijoina on mainiota katsottavaa ja kuultavaa koreografiasta puhumattakaan.

Täysin toista tyylillistä ääripäätä edustaa Antti Heikkisen kehtolaulu pienelle Rauha-tytölle. Se onnistuu koskettamaan jotakin sisimmässä, ja herkimmillä kyynel saattaa nousta silmäkulmaan.

Ensi-iltayleisön tuomio niin musiikkinumeroista kuin muusta näytelmästä on varsin selvä, kun viimeistä paikkaa myöten täynnä oleva katsomo nousee antamaan aplodit seisten. Ensi-illassa osuu nappiin niin esitys kuin myös sää, joka antaa parastaan.

Kunnon kyydistä pääsee nauttimaan Utrassa lauantaihin 3.8. asti. Näytelmän teemat ovat sen verran universaaleja muutamia paikallisvitsejä lukuun ottamatta, että Kunnon kyytiä voisi esittää missä päin vain Suomea. Mihin näytelmä mahtaa siis suunnata ensi kesänä?


Utran Uusi Teatteri
Uittopäälliköntie 2
80170 JoensuuBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :