Salaseuran teatteri paljastaa salansa – Kangasalalla valkoisia valheita päästelevät Eila ja Rampe


Sinikka ja Tiina Nopolan käsikirjoittama näytelmä pulppuaa huumoria suomalaisista perinteistä. Kuva: Salaseuran teatteri.

Sähköpostiimme kilahti keväällä viesti Salaseuralta. Ensimmäinen ajatus oli tietysti se, mistä seurasta mahtaa olla kyse. Seuran verkkosivuilta selvisi, että kyse on kangasalalaisista teatteriharrastajista, jotka pyörittävät kesäteatteria.

Seura kutsui meidät katsomaan kesäteatteriesitystään Eila, Rampe ja sulhanen. Näytelmävalinta on osuva, sillä se perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan muutama vuosi sitten ilmestyneeseen elokuvaan. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Pirkanmaalle maalaismiljööseen.

Nopoloiden käsikirjoitus toimii hyvin kesäteatterin lavalla. Näytelmän päähenkilöinä on tavallinen suomalainen pariskunta Eila ja Rampe. He viettävät tyttärensä kanssa lomaa perinteisellä kesämökillä, joka muistuttaa mummon mökkiä.

Maaseudun rauhaa ei riko mikään, kunnes tyttären tuleva anoppi saapuu yllätysvisiitille. Eihän niin arvokkaalle vieraalle sovi esitellä nuhjuista mökkiä ja haisevaa ulkohuussia.

Onneksi naapurihuvilan suomenruotsalaiset asukkaat ovat Savonlinnan oopperajuhlilla ja fiini huvila tyhjillään – tässäpä oiva tilaisuus nostaa vaatimaton kesänvietto uudelle tasolle. Pieni valkoinen valhe ei haittaa ketään ainakaan siihen asti, kunnes lisää yllätysvieraita saapuu.


Huussin tyhjennys on kotoisen suomalainen aihe. Kottikärryjä työntää Rampea näyttelevä Jussi Saari. Kuva: Salaseuran teatteri.


Yleisö tyrskähtelee


Salaseuran kesäteatterissa ei uskoisi, etteivät näyttelijät ole ammattilaisia. Marja-Liisa Niittynen Eilana ja Jussi Saari Rampena ovat kuin, no, ilmetyt Eila ja Rampe. Eila on hieman touhottava ja Rampe leppoisampi.

Erityisesti näyttelijöistä jäävät mieleen Elina Mäkinen Eilan äitinä ja Tino Leinonen Eilan siskona – siinä vasta hulvaton pari! Leinonen on oikeasti mies, mutta esittää naista. Kyllä esityksen aikana saikin nauraa; yleisö tyrskähteli tämän tästä.

Teatterin taustajoukot ovat myös tehneet hyvää työtä. Lavastaja Maria Leppänen työryhmineen on onnistunut luomaan melko pieneen tilaan niin kesämökin, kerrostaloasunnon, huvilan kuin jopa söpön ulkohuussinkin kesäistä lomafiilistä unohtamatta.

Kaikki lavasteet on tehty talkootöinä, kuten lähes koko muu näytelmäkin. Palkkaa saavat vain ohjaaja ja äänisuunnittelija.

Salaseuran esityspaikka löytyy idyllisen kartanon, Kangasalan Lepokodin, pihapiiristä. Kyseessä on yli 100-vuotias rakennus, joka nykyään toimii museona ja erilaisten tapahtumien pitopaikkana. Taloon liittyy monta kummitustarinaa, sillä kartanossa kummittelee ainakin yksi cowboy.

Kesäteatterin katsomon penkit ovat yllättävän mukavat: selkänojat ja paikan päällä jaettavat istuinaluset tuovat luksusta teatterikokemukseen. Tunnelma on kaiken kaikkiaan lämminhenkinen, vaikka esityksen edetessä ilta viilenee – kylminä päivinä kannattaa siis pukea paljon, eikä huopakaan ole pahitteeksi.


Komedia saa huippunsa, kun salaisuudet alkavat paljastua. Kuvassa Likka (Laura Parviainen) ja Pirkka (Mika Eerola). Kuva: Salaseuran teatteri.


Salaseuran teatteri
Ruutanatie 26
36200 Kangasala

Lisätietoja: salaseuranteatteri.fi


Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Sisko. Hän on parikymppinen opiskelija, joka viihtyy luonnossa ja fantasiamaailmoissa.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :