Komisario Palmussa voi nähdä mestarin lavalla – Kari Väänänen astuu poliisimiehen saappaisiin


Siinähän on Palmu vai onko se sittenkin Poirot? Kari Väänäsen tulkinta komisario Palmusta muistuttaa paljon belgialaista salapoliisia Hercule Poirotia. Kuva: Harri Hinkka.

Kirjailija Mika Waltari ja ohjaaja Matti Kassila voivat olla tyytyväisiä. Heidän kädenjälkensä näkyy vahvana Helsingin Kaupunginteatterin näytelmässä Kaasua, komisario Palmu!, vaikka kumpikaan herroista ei ole ollut tekemässä näytelmää.

Näytelmässä siirrytään ajassa taaksepäin 1950- ja 60-lukujen Helsinkiin, jossa suurinta eksotiikkaa edustivat kabaree-laulajat. Aikakausi on huomioitu puvustusta ja lavastusta myöten näytelmän yksityiskohdissa.

Jo aivan ensimmäinen kohtaus johdattaa loistavalla tavalla historian havinaan. Näyttelijä-laulaja Vuokko Hovatta astelee lavalle korkeissa koroissaan ja heläyttää kevyen, jatsahtavan kappaleen.

Samalla lavalle rullaa tavallisia helsinkiläisiä arkisissa puuhissaan. Joku on juuri kylpyammeessa ja toinen lätkii kärpäsiä. Vuosikymmenten kuluminen näkyy ihmisten vaatteissa, sillä monella on päällä valkoista tai harmaata. Kirkkaita värejä ei näy.

Näihin välähdyksiin on tallennettu pieniä ja humoristisia huomioita. Samanlaisia välähdyksiä nähdään taustan lavasteella, johon heijastetaan historiallisia videoprojisointeja Helsingistä. Videot ovat luonnollisesti mustavalkoisia, kuten myös Kassilan elokuvat.


Rouva Skrof halusi veljenpojan avioonHulttiopoika Kaarle Lankelasta (Tuukka Leppänen) tuli yhdessä yössä miljonääri, kun varakas täti murhattiin. Kuva: Harri Hinkka.

Helsingin Kaupunginteatteri esitti kaksi vuotta sitten Komisario Palmun erehdyksen. Silloin nähtiin ensimmäistä kertaa historiassa Waltarin luoma komisario teatterin lavalla.

Nyt esitysvuorossa on Waltarin ensimmäinen Palmu-romaani. Samalla teatteri on antanut kotimaiselle klassikkotarinalle sen ansaitsemat puitteet, sillä esitys nähdään Suurella näyttämöllä live-orkesterin säestämänä.

Viisimiehinen orkesteri vastaa jazz-meiningin lisäksi erilaisista äänitehosteista. Foley-artisti Joakim ”Jusu” Berghäll taikoo ääniä esimerkiksi vesipullojen avulla. Vessakäynnin äänet syntyvät veden lirinästä metallisankoon.

Musiikki tekee murhatarinasta yllättävän hilpeän. Sitä kuunnellessa on vähällä unohtua se, että rouva Skrof (Kirsi Karlenius) on juuri murhattu.

Vanha rouva eli niukasti ja kerrytti miljoonien markkojen perinnön. Sen hän testamenttasi kasvattityttärelleen Kirstille ja veljenpojalleen Kaarlolle, mutta ehtona oli, että he menevät toistensa kanssa naimisiin. Näin perintö pysyy suvussa.

Ainoa ongelma on vain se, etteivät Kirsti ja Kaarlo tule toimeen toistensa kanssa. Siksi monella henkilöllä olisi hyvä syy murhata rouva Skrof.


Väänäsellä takana lähes 40 vuoden uraKomisario Palmu ja etsivä Virta jututtavat taiteilija Kurt Kuurnaa (Miko Toiviainen). Toiviainen tekee mainion roolin boheemina taiteilijana, joka laittaa elämän risaiseksi morfiinilla. Hänen duettonsa Tuukka Leppäsen kanssa on aivan mahtava! Kuva: Harri Hinkka.

Edellisessä Palmussa nähtiin pääroolissa näyttelijä Mikko Kivinen. Nyt komisarion saappaisiin astuu vielä Kivistäkin tunnetumpi konkari Kari Väänänen. Veikkaanpa, että osa yleisöstä on tullut katsomaan näytöstä ihan vain nähdäkseen hänet lavalla.

On aina hienoa nähdä mestari työssään. Väänäsellä on takanaan lähes 40 vuotta kestänyt ura, jonka aikana hän on ehtinyt näytellä, käsikirjoittaa ja ohjata. Hänen merkittävin työnsä on ollut Taivaan tulet -televisiosarja.

Väänänen tulkitsee komisario Palmua kuin Agatha Christien Poirotia. Hänen tulkintansa mukaan komisario takeltelee ja sotkeutuu sanoissaan, mutta kaiken tämän kuoren alle piiloutuu timanttisen tarkka äly.

Apunaan Palmulla on etsivä Virta (Heikki Ranta) ja Kokki (Petrus Kähkönen). Harmittavaa kyllä Ranta ja Kähkönen eivät pääse näytelmässä laulamaan, sillä heillä molemmilla on kaunis lauluääni. Sen he ovat todistaneet Kinky Boots ja Kirka-musikaaleissa.

Nyt vain innolla odotan kolmatta Palmua teatterilavalle. Nähtäisiinkö silloin jo kotimainen murhamusikaali?


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :