Talvisirkus rikkoo rohkeasti rajoja – Tänä vuonna lavalle pääsevät break-tanssijat ja sateenkaarihäät

19.11.2018 18.32 , , , 0 kommenttia


Talvisirkuksessa loistavat tänä vuonna breakdancen taitajat. Kuvassa on turkkilainen tanssin ammattilainen Emre Sevim. Kuva: Uupi Tirronen.

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkuksessa päädytään tänä vuonna Korvatunturin sijaan sademetsään, jossa kujertavat eksoottiset linnut. Sama teema toistuu myös katsomoiden yläpuolella roikkuvissa köynnöksissä ja lyhdyissä.

Metsään on löytänyt tiensä myös rakkauden jumala Cupido, jonka nuolet sekoittavat lintujen ja ihmisten pasmat. Rakastuneena tuntuu siltä kuin heittelisi kärrynpyöriä kukkakedolla ja linnut liihottaisivat rakastavaisten pään yläpuolella.

Sirkuksessa kaikki on mahdollista, joten lavalle taiotaan valtavien mattojen avulla kukkaketo ja linnut nousevat vaijereilla liihottamaan. Lopputulos on vaikuttavaa katsottavaa!

Seuraavassa hetkessä lentelevät jo vanteet kuin vihkisormukset. Vieressäni istuvan pikkupojan mielestä ne tosin ovat ilmiselviä trooppisen metsän vesipisaroita. Joka tapauksessa ranskalainen Florence Huet käsittelee vanteita taitavasti.

Rakastuminen ei ole kuitenkaan aina yhtä helppoa. Espanjalainen klovni Tomeu Amer todistaa sen, kun hän rakastuu hieltä tuoksuvaan paitaan. Paidan omistaja ei ole kuitenkaan lainkaan kiinnostunut Amerista.


Rakkaudesta lajiinJonglööri Florence Haut heittelee vanteita kuin sadepisaroita. Kuva: Uupi Tirronen.

Talvisirkus Rakkaus ei rajoitu vain ihmisten väliseen rakkauteen, sillä myös tanssiin voi rakastua. Sen osoittavat ukrainalainen Andrii Pluton ja turkkilainen Emre Sevim. He ovat breakdancen ammattilaisia, ja Sevim on jopa saavuttanut lajin Suomen mestaruuden.

Breakdanceen luonnollisesti kuuluu kilpailu, ja siksi esityksessä nähdään huima kaksintaistelu. Pluton ja Sevim kisaavat kumpikin hieman omanlaisella tyylillään pannen kaiken osaamisensa peliin.

Talvisirkus rikkoo rohkeasti rajoja, sillä breakdancea ei yleensä nähdä klassisissa sirkuksissa. Toisaalta breikki ei perusperiaatteiltaan eroa sirkuksesta, sillä molemmissa lajeissa liikutaan näennäisen helposti ja sulavasti. Illuusion taustalla on kuitenkin vuosikymmenten harjoittelu.

Kaikkein hämmästyttävin on hymy esiintyjien huulilla. Siinä on jotakin käsittämätöntä, että keskellä fyysistä suoritusta pystyy hymyilemään.

Hyvä esimerkki on vaikkapa jonglööri Wes Peden, jonka numero on iloista keilojen, renkaiden ja pallojen sekamelskaa. Peden heittelee eri esineitä vuoron perään ja välillä ehtii myös hyppiä narulla. Tavallisen ihmisen on vaikea edes ymmärtää, miten keiloja voi heitellä kuin ilmaa.


Vesi muuttuu viiniksiEspanjalainen pariskunta Griselda Juncà ja Tomeu Amer esittää yhdessä komean sirkusnumeron tikapuilla. Kuva: Riku Virtanen.

Talvisirkusta säestää Peloton-yhtye, joka on nähty lavalla aiemminkin, esimerkiksi Talvisirkus Muistissa. Live-musiikki tuo esitykseen oman lisämausteensa. Se elää temppujen mukana ja luo tunnelmaa.

Esityksen ehdoton huippu on kuitenkin klovni Tomeu Amerin kohtaus, jossa hän houkuttelee lavalle yhden vapaaehtoisen miehen yleisöstä. Luvassa on ikimuistoiset illalliset, joissa vesi muuttuu viiniksi ja tyhjään kulhoon ilmestyy vihreitä kuulia.

Sen jälkeen tanssitaankin jo häitä, joissa miehet saavat pukeutua morsiamiksi ja naiset sulhasiksi. Amer osaa totisesti huumorin taian, sillä tässä kohtauksessa saa antaumuksella hörähdellä.

Onneksi myös yleisön vapaaehtoinen lähti leikkiin mukaan, sillä näin kohtauksesta tuli kaksin verroin hauskempi. Yhteistä kieltä ei edes tarvita, vaan espanjalaisen Amerin elekieli kyllä kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.


Tanssiteatteri Hurjaruuth
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 A
00180 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :