Tove Janssonin Sommarboken jättää sydämeen pienen palan elokuista ulkosaaristoa


Isoäiti ja lapsenlapsi seuraavat ulkosaariston ihmeitä. Kuva: Cata Portin, Helsingin Kaupunginteatteri.

Kiehtova, lämmin, mielikuvituksellinen ja lumoava. Näitä adjektiiveja tulee mieleeni Lilla Teaternin näytelmästä Sommaboken. Näytelmä perustuu Tove Janssonin kirjoittamaan samannimiseen kirjaan.

Tässä näytelmässä on todella sitä jotakin, joka kolahti sieluuni. Se on humoristinen, suloinen, haikea ja vähän surullinenkin.

Isoäitinä esiintyy loistelias Sue Lemström ja lapsenlasta näyttelee erittäin todentuntuisesti Jessica Grabowsky. Lavalla on heidän lisäkseen myös liveääniä esittävä Hanna Mikander. Kolmikko vastaa kaikista näytelmän äänistä linnunlaulusta tuuleen ja myrskyyn sekä ötököiden ininöihin.

Kolmikko käyttää äänten tuottamiseen mitä erilaisimpia välineitä. Esimerkiksi lehtien kahina saadaan aikaan muovisella saunavihdalla. Ötököiden ininä puolestaan syntyy pillin avulla.

Nämä erilaiset äänet ovat näytelmän sitä erilaista, tavallisuudesta poikkeavaa antia. Näytelmässä on myös muita loistavia keksintöjä rekvisiitassa, kuten pikkiriikkinen jäätelöaterioista tuttu päivänvarjo, joka esittää suurta aurinkovarjoa. Puhumattakaan Hanna Mikanderin päässä olevasta paperihattulaivasta, joka esittää maihin tullutta alusta.

Myös lavastus on varsin epätavallinen. Erikokoisia laatikoita on pitkin ja poikin lavaa. Niitä käytetään moneen tarkoitukseen: ne taipuvat näppärästi niin teltaksi, vuoteeksi kuin myös kukkulaksi.

Nämä kaikki yksityiskohdat antavat näytelmälle omintakeisen ilmeensä.


Muistaahan isoäiti ottaa lääkkeensä



Lapsenlapsi kohtaa kesän aikana myös omia pelkojaan. Isoäiti osaa luotsata Sophiaa hienosti pelkojen yli. Kuva: Cata Portin, Helsingin Kaupunginteatteri.

Näytelmä kertoo elokuusta ulkosaaristossa. Saaressa ovat vanheneva, muistinsa heikkenemistä ihmettelevä isoäiti ja hieman pikkuvanha, mutta mielikuvitusrikas lapsenlapsi Sophia. Kolmas henkilöhahmo on Sophian isä, jota tosin ei koskaan näy missään.

Isoäidillä ja lapsenlapsella on lämmin ja rakastava suhde. He leikkivät mielikuvituksellisia leikkejä, uivat, tutkivat saaren luontoa ja kasveja, kuuntelevat lintujen laulua ja seuraavat ötököiden elämää.

Pienen tytön elämässä on vielä paljon pelkoja, mutta viisas isoäiti osaa luotsata Sophiaa hienosti pelkojen yli.

He peittelevät huolehtivasti vuoron perään toinen toistaan nukkumaan käydessään ja Sophia jaksaa joka päivä muistuttaa isoäitiään lääkkeen otosta.

Elokuu tuo mukanaan pimenevät illat ja saaresta pois lähdön. Lähdössä on jotain lopullisuuden tuntua. Tuntuu siltä kuin isoäiti jättäisi saaren viimeisen kerran taakseen. Pieni haikeus tuntuu ilmassa.


Alkuvuoden superyllätys



Isoäiti on tehnyt omia taideteoksiaan ympäri saarta. Sophia-tyttö tutustuu yhteen niistä. Kuva: Cata Portin, Helsingin Kaupunginteatteri.

Tämän näytelmän näyttelijät olivat kerta kaikkiaan mahtavia rooleissaan! Isoäiti Sue Lemström oli juuri sellainen mummi, jonka jokainen haluaisi itselleen. Hän oli aina valmiina jokaiseen leikkiin. Lemströmin roolityö oli uskomaton: mitkä ilmeet ja äänityö!

Jessica Grabowsky pienen tytön roolissa oli hyvin uskottava. Hänen herkät kasvonsa ilmensivät loistavasti pienen tytön pelkoja, iloja ja suruja.

Sommarboken on tämän alkuvuoden superyllätys. Pienellä lavalla esitetty ruotsinkielinen näytelmä saa suuria tunteita aikaan. Se on näytelmä, joka kannattaa katsoa ehdottomasti.

Minun sydämeeni jäi näytelmän jälkeen palanen elokuusta ulkosaaristossa. Tämän näytelmän haluan nähdä vielä uudestaan!


Helsingin Kaupunginteatteri
Lilla Teatern
Yrjönkatu 30
00100 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

2 kommenttia :

  1. Mekin pidimme tästä! Olemme myös onnistuneet joskus käymään Klovharun saarella, eli saarella, jossa Tove Jansson vietti kesänsä.

    VastaaPoista