Tästä eivät bileet parane! – Drag-musikaali Kinky Bootsissa on helppo humaltua juomatta pisaraakaan alkoholia


Tätä oli Kinky Boots parhaimmillaan! Lola laulaa yksin lavalla sooloa vanhalle isälleen. Kuva: Mirka Kleemola, Helsingin Kaupunginteatteri.

Wau. Se on ensimmäinen ajatus Helsingin Kaupunginteatterin Kinky Boots -musikaalin jälkeen. Voi sitä glitterinkimallusta, ripsien räpsettä ja heiluvia helmoja. Mielessä pyörivät vielä upeat mekot, peruukit – ja ennen kaikkea bootsit.

Kyseessä eivät ole mitkä tahansa kengät, vaan polven yli nousevat seksiä tihkuvat saapikkaat. Juurikin sellaiset kengät, joihin prostituoidut puetaan näytelmissä.

Lola ei ole kuitenkaan seksityöläinen, vaan pikemminkin show-nainen, lavojen kuningatar. Hänen show’nsa ovat vaikuttavaa katsottavaa. Lola on kuin miesten salainen päiväuni: laulava ja tanssiva enkeli show-tyttöjensä keskellä.

Bile-meininki huumaa pään. Kapellimestari Eeva Konnun tekno- ja diskomeininkiä yhdistelevät biitit sopivat täydellisesti tunnelmaan. Suuren näyttämön remontoitu äänentoisto pääsee nyt oikeuksiinsa biittien loopatessa salin kaiuttimissa.

Värivalot vilkkuvat ja valonheittimet pyyhkivät katsomoa. Kinky Bootsissa on helppo humaltua juomatta pisaraakaan alkoholia.


Miehet pukeutuvat naisiksiLolaa näyttelevä Lauri Mikkola loistaa glitterin keskellä, mutta toinen pääosan esittäjä Petrus Kähkönen ei kalpene laulutaidoissaan lainkaan Mikkolalle. He molemmat laulavat upeasti. Kuva: Mirka Kleemola, Helsingin Kaupunginteatteri.

Lola ja hänen show-tyttönsä voisivat hyvin olla naisia. Kaikki verkkosukkahousuja ja silmämeikkejä myöten on naisellista. Teatterissa todella tehdään ihmeitä!

Totuus kuitenkin paljastuu viimeistään silloin, kun Lola avaa suunsa. Ääni on äänenmurroksen karhentama miehen ääni.

Kinky Boots ei siis ole pelkkä bile-musikaali. Se on tarina miehistä, jotka pukeutuvat naisiksi ja rakastavat sitä niin paljon, että haluavat esiintyä yleisön edessä.

Päärooliin näyttelijä Lauri Mikkola on rooliin oivallinen löytö. Mies tanssii korkokengät jalassa niin hyvin, että on helppo unohtaa hänen sukupuolensa.

Mikkola osaa myös laulaa – siitä ei ole epäilystäkään. Lukuisat soolot hoituvat rautaisella varmuudella, vaikka hän on aiemmin näytellyt vain kesäteatterin lavalla.

Myös kaikki hänen show-tyttönsä ovat miehiä. Esiintyjäkaartiin kuuluu tanssijoita ja näyttelijöitä, joista suurin osa ei ole lavalla ensimmäistä kertaa korkokengät jalassa. Joukossa on muun muassa Miss Drag Queeneja.


Drag queeneista tuli hetkeksi valtavirtaaMusikaalin puvustajilla, lavastajilla ja kenkien tekijöillä on riittänyt puuhaa. Loppukohtauksessa kaikki näyttelijät saavat luonnollisesti jalkaansa bootsit. Kuva: Mirka Kleemola, Helsingin Kaupunginteatteri.

Tavallisesti näytelmissä puetaan miehiä naisiksi huumorimielessä. Kinky Bootsissa ei kuitenkaan naureta sukupuolirooleilla leikittelylle. Pikemminkin lempeästi nauretaan niille, joiden on vaikea suvaita naiseksi pukeutumista.

Kinky Boots -musikaali on pohjimmiltaan tarina suvaitsevaisuudesta. Teema ei ole itsestäänselvyys, vaikka seksuaali- ja sukupuolivähemmitöt ovat tulleet aiempaa näkyvämmiksi. Vielä kuitenkin löytyy musikaalin Donin kaltaisia kavereita, joiden on vaikea sietää erilaisuutta.

Musikaalin ensi-iltaan oli kutsuttu katsojiksi joukko kotimaisia drag queeneja. Heidän keskellään tuli tunne, että taidan itse tavallisessa kauluspaidassani olla erilainen kuin muut. Poikkeavuudesta tuli hetkeksi valtavirtaa.

Yleisö nousi musikaalin lopussa osoittamaan suosiotaan seisten. Aplodit olivat todella ansaitut. Kinky Bootsissa on onnistuttu yhdistämään tanssi, musiikki ja herkkä juoni upeaksi paketiksi, jolle on vaikea löytää vertailukohtaa viime vuosilta.

Helsingin Kaupunginteatteri asettaa musikaalillaan riman todella korkealle. On jännittävää nähdä, päästäänkö muissa syksyn ensi-illoissa samanlaiseen hurmokseen.


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :