Kirka-musikaali kerää katsomon täyteen hurmioituneita faneja


Heikki Ranta on kuin ilmetty Kirka: ruskeatukkainen ja sinisilmäinen. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Peacock-teatterin lavalla on vain mies ja mikrofoni. Ruskeatukkaisen ja sinisilmäisen nuorenmiehen ääni on karhean pehmeä. Hän voisi olla uudelleensyntynyt Kirill ”Kirka” Babitzin.

Näyttelijä Heikki Ranta on selvästi ottanut mallia esikuvastaan Kirkasta. Hän aloittaa kappaleen Tie huomiseen vähäeleisesti. Seuraavassa kappalessa tahti on jo aivan eri. Strangers in the night on laulu, jossa iskelmäartistista kuoriutuu rokkari.

Helsingin Kaupunginteatterin Kirka-musikaalin alussa katsoja voisi luulla, että on tullut teatteriesityksen sijaan konserttiin. Ranta tulkitsee Kirkan hittikappaleita kunnioittavasti, mutta samalla tuoden niihin omaa nuoruuden vimmaansa.

Musiikillisen alun jälkeen teatteriesitys pääsee käyntiin. Tarina alkaa Helsingin Eirasta kerrostalon pihalta. Pieni Kirill-poika saa isoäidiltään lahjaksi harmonikan. Soitin houkuttelee pojan musiikkiharrastuksen pariin.


Musiikki oikeutetusti pääroolissaKirka levytti Dannyn D-tuotannolle kappaleen Hetki lyö. Miksauspöytään nojailee tyytyväisenä Dannya esittävä Jon-Jon Geitel. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Kirka-musikaali kertoo laulajan uskomattoman tarinan pikkupojasta yhdeksi Suomen menestyneimmistä artisteista. Tarinassa ei unohdeta myöskään uran alamäkiä. Kirkan velkaongelmat ja syrjähypyt tulevat musikaalissa ilmi karulla tavalla.

Musiikki on kuitenkin oikeutetusti esityksessä pääroolissa. Kirkan tunnetuksi tekemiä kappaleita kuullaan parikymmentä.

Erityisen kauniisti Heikki Ranta tulkitsee kappaleen Leijat. Laulu lukeutui Kirkan ensimmäisiin suuriin hitteihin. Artisti unohti suosion huumassa ajatella itseään. Uupunut Kirka pyörtyi takahuoneen lattialle.

Toinen hieno tulkinta on Sami Hokkasen esittämä Daa-da daa-da. Hokkanen on kuin ilmetty Kirkan isoveli Sammy Babitzin. Kiharatukkainen hurmuri nousi koko kansan tietoisuuteen Syksyn sävel -kilpailussa.


Nuoruuden muistot heräävät eloonMusikaalissa ei ole unohdettu Kirkan uran notkahduksia. Sosiaalivirastoon hän joutui verovelkojen takia ja pääsi heti kirjoittamaan rouville nimikirjoituksia. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri

Vieressä istuva rouva pyyhkii liikutuksen kyyneliä poskiltaan. 1960- ja 70-luvuilla nuoruutensa eläneille Kirka-musikaali on matka muistoihin. Artisti villitsi kiertueillaan nuorison ja epäilemättä moni tyttö oli ihastunut rouheääniseen nuorukaiseen.

2000-luvulla nuoruuttaan viettäneillä ei ole omakohtaista kokemusta Kirka-villityksestä. Sen sijaan artistin musiikki on tullut tutuksi radiosta.

Epäilemättä Kirka-musikaali antaa jokaiselle katsojalle jotakin. Keski-ikää lähestyville musikaali tuo nuoruuden lähelle. Nuori taas näkee vanhempansa hehkuvan uutta virtaa. Hyvä kysymys on se, nähdäänkö 2060-luvulla Robin-musikaali.


Helsingin Kaupunginteatteri
Peacock-teatteri
Tivolikuja 1
00510 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 20-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :