Ei avioeroa, omia rahoja tai sopimuksia – Ibsenin Nukkekodin jatko-osa korostaa naisten aseman parantumista


Nora kohtaa Emmy-tyttärensä ensimmäistä kertaa 15 vuoden jälkeen. Elina Hietala esittää hienosti nuorta ja kapeakatseista tyttöä, jolla on vahvat mielipiteet asioista, mutta ei juurikaan elämän tuomaa kokemusta. Kuva: Tapio Vanhatalo.

Nukkekoti oli omana aikakautenaan skandaali. Näytelmän päähenkilö Nora jätti aviomiehensä ja lähti lätkimään. Asiassa ei ole nykypäivänä mitään poikkeuksellista, mutta 130 vuotta sitten nainen ei voinut saada avioeroa kuin poikkeustapauksessa.

Norjalaista näytelmäkirjailijaa Henrik Ibseniä voi pitää feministinä, sillä hänen näytelmänsä on vahva kannanotto tasa-arvon puolesta. Konservatiivipiirit pitivät ajatusta itsenäisestä naisesta vaarallisena.

Nykynaisen on vaikea ymmärtää 1800-luvun henkeä. Naisesta tuli silloin miehen omaisuutta mennessään naimisiin. Sen jälkeen nainen ei voinut mennä töihin ilman puolison suostumusta, sillä kaikki sopimukset hoiti mies.

Avioerokin oli tehty naiselle valtavan rankaksi, sillä mies piti osoittaa ainakin syylliseksi väkivaltaan. Myös miehen kuppa oli kelvollinen syy. Muuten eroa ei tippunut.

Naisen elämä on siis sujunut tuona aikakautena kaikin puolin puolison talutusnuorassa.


Puolisolta jyrkkä ei avioerolle



Näyttelijä Santeri Kinnunen Torvald-puolisona on hieman eksyksissä oleva mies, joka on selvästikin ollut tyytyväinen vallitsevan ajankohdan tuomiin etuuksiin miessukupuolelle, eikä ymmärrä, mitä näissä etuuksissa olisi vikaa. Kuva: Tapio Vanhatalo.

Ibsenin Nukkekoti on saanut jatkoa 2010-luvulla. Amerikkalainen näytelmäkirjailija Lucas Hnath on jatkanut tarinaa näytelmässä Nukkekoti osa 2, jota parhaillaan esitetään Helsingin Kaupunginteatterissa.

On hieman hämmentävää miettiä, mikä 1800-luvun parisuhdedraamassa viehättää nykykatsojia. Hnath on sijoittanut jatko-osan samalle vuosisadalle kuin Ibsenkin.

Edellisen näytelmän tapahtumista on kulunut vain 15 vuotta. Nora (Susanna Mikkonen) joutuu palaamaan takaisin kotiinsa, joka on muuttunut varsin paljon hänen lähtönsä jälkeen. Talosta on riisuttu pois kaikki tavara, joka vähänkin tuo mieleen hänet.

Nora on elänyt 15 vuoden ajan itsellisenä naisena ja elättänyt itsensä. Nyt kirjailijana toimiessaan hän on solminut monia sopimuksia.

Hän on siis elänyt niin kuin ei olisi avioliitossa enää. Hän kun oli uskonut puolison ottavan hänestä eron heti kun hän lähti kotoa. Kauhukseen hän saa kuulla, että lain mukaan hän on yhä naimisissa.

Noran on siis kohdattava miehensä vuosien jälkeen. Puolison ensimmäinen vastaus on jyrkkä ei avioerolle.


Kolme naista ja kolme erilaista elämänpolkua



Lastenhoitaja Anne Marie (Ursula Salo) ei voi ymmärtää, miksei Nora ole pitänyt yhteyttä lapsiinsa niiden vuosien aikana, jotka tämä on ollut poissa. Kuva: Tapio Vanhatalo.

Kotona Nora tapaa myös tyttärensä Emmyn (Elina Hietala). Heidän kohtaamisensa on sydäntäriipaisevaa katsottavaa. Tytär kokee äitinsä vieraaksi, sillä hän ei ole nähnyt tätä sitten lapsuusvuosiensa.

Äiti ei merkitse hänelle mitään, ja sen Emmy kertoo kovin sanoin Noralle. Tytär on kuin oma äitinsä nuorena: rakastunut ja menossa naimisiin.

Tytär uskoo siihen, että hän saa avioliitosta onnen. Hän ei kuitenkaan ymmärrä, että avioliitto vie myös hänen vapautensa.

Nora kohtaa myös rakkaan lastenhoitajansa Anne Marien (Ursula Salo). Lastenhoitaja on unohtanut omat tarpeensa ja palvellut muita. Nyt klinkkaavana ja sairaana vanhuksena hän ei enää näe muuta tulevaisuutta itsellään kuin jatkaa samaa työtä loppuun asti.

Jos Emmy edusti Noraa nuorena, Anne Marien voi nähdä edustavan Noran vaihtoehtoista elämänpolkua. Nora voisi olla samassa tilanteessa kuin lastenhoitaja, jos hän olisi jäänyt passaamaan miestään.

Näytelmän arvokkain anti on nähdä se, ettei naisen asema ole ollut aina yhtä hyvä kuin nykyään. Naisten on täytynyt tehdä urakalla töitä, jotta me olemme saavuttaneet edes jollain tavalla tasa-arvoisen tilanteen.

Täydelliseen tasa-arvoon on kuitenkin vielä pitkä matka. Naisten euron sanotaan olevan noin 80 senttiä. Siksi Nukkekoti on yhä ajankohtainen 1800-luvun parisuhdedraama.


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00530 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :