Lahdessa juoruillaan niin railakkaasti, ettei katsoja tahdo pysyä mukana – Farssin käänteet ovat salamannopeita


Varapormestari Charlien kotona riittää vauhtia, kun vieraat saapuvat juhliin, mutta Charlie itse yrittää itsemurhaa. Vieraat päättävät pitää kestinsä ja tehdä ruuan itse. Kuva: Tarmo Valmela.

Lahden Kaupunginteatterin Juoruja-farssissa kaikki menee sanalla sanoen pieleen. Charlie ja Myra viettävät 10-vuotishääpäiväänsä ja ovat kutsuneet ystäviänsä kotiinsa juhlistamaan merkkipäivää aterian äärellä.

Kun ensimmäiset vieraat Charlien asianajaja Ken (Tapani Kalliomäki) ja tämän vaimo Chris (Liisa Vuori) saapuvat paikalle, talosta kuuluu laukaus. Ken rikkoo yhden ikkunan päästäkseen sisään ja löytää Charlien verta valuvana: hän on ampunut itseään korvaan.

Talosta ei löydy Myra-vaimoa eikä keittiöhenkilökuntaa. Aterian valmistustarpeet on laitettu esille, mutta ruoanvalmistus on jostain syystä jäänyt kesken. Mitä asunnossa on tapahtunut ja missä kaikki muut ovat?

Kenin tyrehdyttäessä Charlien verenvuotoa yläkerrassa ovikello soi. Lisää vieraita on tulossa.

Charlien kirjanpitäjä Lenny (Teemu Palosaari) ja tämän vaimo Claire (Laura Huhtamaa) ovat kohdanneet vaikeuksia matkalla. Porschea ajanut henkilö oli törmännyt heidän bemariinsa. Lopputuloksena oli bemari täysin rutussa, Charlien ja Myran häälahja entinen ja Lennyn niska retkahtanut.

Vieraat ihmettelevät, missä juhlinnan kohteet ovatkaan, missä henkilökunta tarjoilemassa drinkkejä ja miksei ruokaa ole tehty. Vieraat aloittavat villin arvailun: Charliella on joku toinen nainen ja Myrallakin on kuulemma toinen mies.

Kuuluu toinen laukaus Kenin yrittäessä piilottaa asetta, kun ase laukeaa vahingossa. Vieraat juhlivat itse valmistamiensa juomien ja ruokien kanssa ovikellon jälleen soidessa. Poliisit tulevat paikalle. Joku on kenties ilmoittanut laukauksista. Alkaa paniikki ja hysterianomainen keksiminen, mitä onkaan tapahtunut.


Farssi yltyy ennennäkemättömään vauhtiinPoliisit saapuvat Charlien ja Myran asunnolle selvittämään, kuka on ampunut ja ketä. Vierailla riittää työtä uskottavia selityksiä keksiessä. Kuva: Tarmo Valmela.

Yhdysvaltalaisen Neil Simonin Juoruja on farssi, josta ei sana-akrobatiaa puutu! Näytelmä lähtee liikkeelle kuin juna: aluksi hitaasti puksuttaen, mutta koko ajan vauhtia kiihdyttäen. Se yltyy lopulta ennennäkemättömään vauhtiin.

Katsoja ei enää tahdo pysyä perässä juonenkäänteissä. Kuka tekee mitäkin, kuka sanoo mitäkin ja miten loppujen lopuksi kaikki menikään?

Käänteet ovat salamannopeita ja niin hullunkurisia, että yleisö on tikahtumaisillaan nauruun. Ne ovat niin epäuskottavia ja samalla myös uskottavia, ettei voi kuin ihmetellä, miten Simon on osannut tällaisen näytelmän kirjoittaa.

Näyttelijät saavat revitellä hullunhauskoilla repliikeillään ja tempauksillaan. Näytelmästä löytyy kuperkeikkaa nojatuolin ylitse kuin myös savuavia hiuksia ja verisiä paitoja nenästä ja käsistä puhumattakaan. Katsojaparka tuntee olonsa sekavaksi: ehdinkö nähdä edes kaikkea mitä lavalla tapahtuu?


Mainioita roolitöitäAsianajaja Ken (Tapani Kalliomäki) piilottaa aseen Charlielta. Samalla ase laukeaa ja Ken menettää hetkeksi kuulonsa. Kuva: Tarmo Valmela.

Tapani Kalliomäki asianajaja Keninä on yksi näytelmän loistavimmista näyttelijöistä. Hän menettää hetkeksi kuulonsa ja toistaa sitten tupot korvissa hassunkurisesti vääriä sanoja. Herkullinen roolityö kaiken kaikkiaan.

Teemu Palosaari Charlien kirjanpitäjänä Lennynä esittää illan huikeimman ”monologin” kertoessaan poliiseille vale-Charlieta näytellessään, mitä talossa on oikein tapahtunut. Yleisö nauraa hekottaa Palosaaren puhuessa ”espanjaa” ja esittäessä pientä poikaa kyykyssä kävellessään puheen papattaessa suusta vinhaa vauhtia.

Näytelmässä on useita muitakin mainioita roolituksia, kuten neuroottinen kristallihoitoa käyttävä Cassie (Saana Hyvärinen) ja terapeutti Ernie (Jori Halttunen), josta sukeutuu maanmainio hovimestari.

Hääpäiväjuhlien olessa kyseessä puvustus on tietysti viimeisen päälle. Naisten puvut ovat ihanan värikkäitä ja miesten smokit ja kengät kiiltävät.

Lahden Kaupunginteatterin Juoruja tarjoaa hassunhauskan sekoilun, jolla on yllättävä loppu. Sitä en kuitenkaan paljasta.


Lahden Kaupunginteatteri
Kirkkokatu 14
15140 LahtiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :