Tampere on #metoo-ajan ytimessä – TTT kertoo yhden seksuaalisen ahdistelijan tarinan


Tampereen Työväen Teatteri kertoo fiktiivisen tarinan elokuvatuottajasta Barney Feinistä. Tarkkaavainen katsoja huomaa tarinassa yhteneväisyyksiä oikeaan maailmaan. Kuva: Kari Sunnari.

Tampereen Työväen Teatteri on Me Too -keskustelun ytimessä yhdysvaltalaisen David Mametin tuoreella näytelmällä Karvas pala. Se on kertomus elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia kovasti muistuttavasta Barney Feinista (Aimo Räsänen), joka on lihava, umpirikas amerikanjuutalainen. Hänkin on tuottaja, kuten esikuvansakin.

Barney on ärsyttävä narsisti, joka kohtelee ihmisiä kuin pelinappuloita: ihmiset ovat ostettavissa ja voideltavissa, kun hän keinoja kaihtamatta pyrkii tavoitteisiinsa.

Työntekijöitään Barney käsittelee miten huvittaa. Hän ilkeilee heille ja hekottelee itsekseen omille jutuilleen, joille kukaan muu ei naura. Lahjomalla työntekijänsä hän kuvittelee saavansa heidän kunnioituksensa.

Naisia hän käyttää kuin esineitä. Hän ei näytä osaavan tuntea mitään hellää ja hempeää ketään kohtaan. Syöpää sairastava äiti sentään joskus saa jonkun ajatuksen pojaltaan ja toki hän on huolehtinut, että äiti saa laadukasta hoitoa, mutta äidin syntymäpäiville hänellä ei ole aikaa mennä.


Kolme vaihtoehtoista loppuaMaailmaan tarvitaan lisää rohkeita naisia. Yung Kim Li (Yuko Takeda) on yksi niistä rohkeista, jotka uskaltavat puhua seksuaalisesta ahdistelusta. Kuva: Kari Sunnari.

Tärkeään palkintojenjakotilaisuuteen Barney voitelee kaikki valitsijat taatakseen palkinnon itselleen. Sihteeri tekee kiitospuheenkin valmiiksi. Puheen tosin täytyy näyttää siltä, että hän on yllättynyt voitosta.

Yksi tilaisuuden tuomareista toivoo tapaavansa lupaavan korealaisen näyttelijänalun Yung Kim Lin (Yuko Takeda). Barney kutsuu naisen luokseen ja ahdistelee tätä seksuaalisesti. Tilanne menee niin rankaksi, että Yung Kim Li vie asian oikeuteen. Hän on kuin Alyssa Milano, joka toi seksuaalisen ahdistelun julkiseen keskusteluun.

Samalla Barney saa kuulla äitinsä kuolleen. Hänet on ampunut juutalaisvastainen henkilö. Kaiken kukkuraksi äiti on tehnyt hänet perinnöttömäksi. Äkkiä Barney ei ole enää yhtään mitään. Sihteerikin jättää hänet.

Näyttelijät esittävät kolme eri vaihtoehtoa näytelmän lopulle. Se on aika ovela keino, sillä näin katsoja voi valita, mitä vaihtoehdoista olisi paras. Oman jännitysmomenttinsa tuo myös ovelle tuleva äidin ampuja.


Moni katsoja antaisi potkut BarneylleSondra-sihteeri (Suvi-Sini Peltola) kestää sikailevaa Barneyta pitkään. Katsojalle ei selviä, miksi. Kuva: Kari Sunnari.

Karvas pala on rankka ja karu, yksi rankimmista näkemistäni. Aimo Räsänen Barney Feininä esittää upeasti niin inhottavaa, ärsyttävää ja omahyväistä öykkäriä, että aika moni katsojista olisi varmaan ilomielin antanut Barneylle ajat sitten potkun persauksiin.

Räsäsen Barney on inhottavuudessaan erittäin uskottava hahmo. Valitettavasti tällaisia sikoja löytyy maailmasta. Barneyn ainoa selitys teoilleen on lapsenomaisesti lihavuus. Sillähän sitä voi selittää kaikki teot seksuaalisesta häirinnästäkin.

Suvi-Sini Peltola esittää Barneyn sihteeriä Sondraa kylmän rauhallisesti torjuen Barneyn lähentelyt kylmän tyylikkäästi. Yllättävän kauan Sondran pinna vaan kestää Barneyn sikailuja, jos 25 naista on ilmoittanut tulleensa Barneyn ahdistelemaksi.

Yuko Takeda esittää korealaista Yung Kim Litä vahvasti. Rooli on traaginen, sillä Barneyhän pilaa nuoren näyttelijän toiveet päästä elokuvamaailmaan pilatessaan tämän maineen.

Näytelmä on hyvin ajankohtainen Me Too -kampanjan ansiosta, mutta se on myös hyvin hämmentävä. Siitä jää vähän karvas pala nieltäväksi.


Tampereen Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28–32
33201 TampereBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :