Turun Amélie-musikaali hurmaa – Ujosta tytöstä kasvaa rohkea nuori nainen


Amélie löytää asunnostaan peltirasian, jossa on pienen pojan aarteita. Löytö muuttaa hänet hyväntekijäksi. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Amélie on herttainen Turun Kaupunginteatterin musikaali pienen yksinäisen tytön kasvusta rohkeaksi nuoreksi naiseksi. Musikaalin päähenkilö Amélie löytää lopultakin rohkeutensa, eikä pakene rakkautta.

Musikaalin alussa Amélie on pieni tyttö, joka käy kotikoulua äitinsä opettamana. Hänen isänsä on lääkäri, joka seuraa tytön vointia tarkasti. Améliella sanotaan olevan sydämessä jotain ongelmia.

Amélie on hiljainen, ujo ja sisäiseen mielikuvitusmaailmaansa uponnut tyttö, joka saa vanhemmiltaan ystäväkseen kultakalan. Kalalle käy niin kuin kaikille kaloille ennen pitkää käy, se kuolee. Niin kuolee myös hänen äitinsä ja varsin traagisella tavalla.

Aikustuttuaan Amélie lähtee Pariisiin tarjoilijaksi kahvilaan. Kuin sattumalta hän löytää uudesta asunnostaan rasian täynnä pikkupojan aarteita: muun muassa leikkiauton, linkkarin ja taskukellon.

Hän päättää etsiä rasian omistajan, asunnossa ennen asuneen pikkupojan, nyt jo aikuistuneen miehen. Amélie ujoudestaan huolimatta iloitsee tehdessään näin hyvän teon.


Elton John -esitys on illan upein!Amélie elää surrealistisessa mielikuvitusmaailmassa. Kun hän kuulee Dianan kuolemasta, hän kuvittelee hautajaiset, joissa Elton John esiintyy yläilmoissa keinuen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Metroasemalla Amélie törmää mieheen, jolla on valokuva-albumi kainalossa. Törmättyään vielä uudemman kerran samaan henkilöön Amélie huomaa miehen unohtaneen albuminsa penkille.

Amélie lähtee etsimään miestä ja selvittämään, kuka hän on ja missä hän asuu. Amélie tuntee erikoista mielenkiintoa albumin omistajaa kohtaan. Sitä voisi sanoa ihastumiseksi.

Päähenkilön rohkeuden puuskaa on ilo seurata. Näytelmästä jää lohdullinen mieli: jokaisesta meistä on johonkin paljon enempään kuin itse edes uskallamme ajatellakaan. Arinkin ja ujoinkin voi aina yllättää tiukan paikan tullen.

Näytelmää kuljettaa eteenpäin musiikki. Alussa näyttää siltä kuin vuorosanatkin esitettäisiin laulamalla. Tämän vuoksi hyvät laulajat pääsevätkin loistamaan tässä näytelmässä: Marketta Tikkanen Améliena pääsee monessa soolossa ja yhteislaulussa esittämään kaunista lauluääntään.

Marketan duot Mikael Saaren kanssa ovat hehkutettavan hienoja! Ja kyllä, Elton John -esitys ylhäällä keinussa keikkuen on illan upein kappale!

Näytelmässä on monta muutakin hienoäänistä laulajaa, muun muassa Matti Leino, Mika Kujala ja Kirsi Tarvainen.


Punaiset vaatteet loistavat takarivilleNäytelmän lavastuksessa keskeisessä roolissa on aukko tai ikkuna, jota hyödynnetään esimerkiksi kultakalamaljana. Kuvassa on nuorta Amélieta esittävä Alisa Kujala. Hänen kanssaan roolissa vuorottelevat Iida Honkanen ja Tilda Mäkimattila. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Turun Kaupunginteatteri on usein tehnyt ihmeitä lavastuksessa ja näyttämötekniikassa. Tuoreessa muistissa on esimerkiksi Taru sormusten herrasta ja Näytelmä joka menee pieleen, jossa lavasteet romahtivat suunnitellusti sentilleen.

Lavastuksessa on onnistuttu nytkin. Yli 500 hehkulamppua ja 6,8 metriä korkea Eiffel-torni saavat lavan hienosti siirtymään suoraan Pariisin sydämeen.

Tunnelmaa tuovat kevyiden ja helposti siirrettävien lavasteiden lisäksi videoprojisoinnit, jotka luovat juuri oikeanlaisen pariisilaisen hengen kaikille katsottavaksi.

Myös puvustus on iloisen hehkuvia värejä täynnä: Amélien punaiset kengät, huulet ja villatakki loistavat katsomon viimeiselle penkkirivillekin asti.

Amélie-musikaalin paras puoli onkin se, ettei Pariisin matkaa varten tarvitse matkustaa Ranskaan asti. Turussa pääsee samaan tunnelmaan syksyn herttaisimmassa musikaalissa.


Turun Kaupunginteatteri
Itäinen Rantakatu 14
20800 TurkuBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :