Sanaton rakkaus on poikkeuksellinen kulttuuriteko – Kuuleva tajuaa, miten avuton on, kun ei ymmärrä viittomia


Sanaton rakkaus kertoo kuuron ja kuulevan rakkaudesta. Päähenkilöinä nähdään Dawn Jani Birley ja Santeri Kinnunen. Kuva: Tommi Mattila.

Harvanpa näytelmän lopussa olen nähnyt sellaista määrää käsiä heilumassa villisti ilmassa. Käsien nostaminen ilmaan vastaa viittomakielessä aplodeja. Yhtä aikaa kuuluu perinteisiä kättentaputuksia.

Espoon Kaupunginteatterissa kohtaavat kuurot ja kuulevat. Näytelmä Sanaton rakkaus on poikkeuksellinen kulttuuriteko, sillä siinä kaksi maailmaa yhdistyvät. Kuuleva katsoja tajuaa, miten avuton itse onkaan, kun ei ymmärrä lainkaan viittomia. Silloin on helpompi ymmärtää kuurojen asemaa kuulevien maailmassa.

Sanattomassa rakkaudessa kuuleva pääsee jakamaan teatterielämyksen heikosti kuulevien katsojien kanssa, sillä näytelmässä puhutaan rinnakkain suomea ja käytetään suomalaista viittomakieltä. Koko kokonaisuus on myös tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Näytelmän päärooleissa nähdään kanadalaissyntyinen kuuro näyttelijä Dawn Jani Birley ja suomalainen kuuleva näyttelijä Santeri Kinnunen. Asetelma on siis sama kuin näytelmän juonessa. Birley näyttelee kuurojenkoulun kuuroa siivojaa Sarahia ja Kinnunen koulun kuulevaa opettajaa Jamesia.

Kaksikko pelaa loistavasti yhteen, vaikka kommunikointi tapahtuu puheen sijaan viittomakielellä. Birleyn viittomat ovat hämmästyttävän ilmaisuvoimaisia. Hän pystyy kertomaan käsillään ja koko kehollaan kokonaisia tarinoita. Kinnunen vaikuttaa hänen rinnallaan varsin jäykältä, sillä hänen on täytynyt opetella näytelmää varten kokonaan uusi kieli.


Kuuron ei tarvitse sopeutua kuulevien maailmaanJames ja Sarah nauttivat Bachin musiikista. Sarah ei tosin kuule musiikkia, mutta tuntee äänen värähtelyt. Kuva: Tommi Mattila.

Näytelmän juoni kulkee 1980-luvun Hollywood-elokuvan jalanjäljissä. Miehen ja naisen kohtaamisesta syntyy rakkaus, jossa kuulevien ja kuurojen maailma kohtaavat.

Kuulevien maailma on se todellisuus, jossa valtaosa elää. Kuurojen maailma on puolestaan se, josta me kuulevat näemme vain pieniä palasia, mutta jonka ydin on meille vieras.

Asetelma konkretisoituu parhaiten, kun Santeri Kinnusen näyttelemä James laittaa Bachia soimaan. Sarah eli Dawn Jani Birley ei voi sitä kuulla ja nauttia siitä, mutta hän tuntee vartalossaan musiikin tuottamat ääniaallot. Niistä aalloista pääsevät nauttimaan myös katsojat, kun näyttelijät asettuvat lavalle pitkäkseen ja antavat vain musiikin soida.

Näytelmän keskeinen kysymys on se, pitääkö kuurojen elää kuulevien ehdoilla. James ja Sarah työskentelevät koulussa, joka sopeuttaa kuuroja elämään kuulevien kanssa. Kuurot oppivat lukemaan huulilta ja toistamaan ääneen oppimiaan fraaseja.

Näkökulma edustaa 1970-luvun henkeä, joten tilanne on toivon mukaan nykypäivänä toinen. Jameskin ymmärtää näytelmän myötä, ettei Sarahin tarvitse muuttua kuulevien ehdoilla toimivaksi. Hänen itsensä täytyy luopua ajatuksesta, että kuulevien valtakulttuuri olisi ensisijainen verrattuna kuurojen kulttuuriin.

Tuo johtopäätös tarjoaa katsojalle mielettömän oivalluksen. Olen itsekin aina ajatellut, että kuurous on menetys. Syntymästään kuuro lapsi ei ole kuitenkaan menettänyt mitään, vaan hän on saanut mahdollisuuden päästä sisälle kuurojen kulttuuriin.


Näyttelijöiden ei tarvitse teeskennellä kuurouttaNäytelmään on rakennettu lavasteiksi lasiset kopit, jotka toimivat koulun asuntolan huonena. Lasikopeilla on myös symbolinen merkitys, sillä kuurouden voi nähdä koppina. Kopissa oleva näkee ulkopuolen tapahtumat, muttei kuule ääniä. Kuva: Tommi Mattila.

Olen hehkuttanut tähän menessä vain päähenkilöparia. Heidän lisäkseen lavalla nähdään joukko muita näyttelijää, muun muassa lukuisista televisio- ja elokuvarooleista tunnetut Pertti Sveholm, Milka Ahlrooth ja Meri Nenonen.

Sivuroolissa nähdään myös Aino Hakala, joka on Dawn Jani Birleyn tavoin kuuro itsekin. On valtavan hienoa, että näytelmään on löydetty koulutettuja näyttelijöitä, jotka puhuvat viittomakieltä äidinkielenään.

Näytelmältä menisi täysin pohja, jos kuulevat näyttelijät pyrkisivät teeskentelemään kuuroutta. Nyt näytelmä koskettaa, sillä Birleyn ja Hakalan ei tarvitse feikata. He ovat osa sitä kuurojen kulttuuria, josta näytelmä kertoo.

On upeaa, että Espooseen on löydetty päärooliin Birleyn kaltainen valovoimainen kansainvälinen tähti. Birley on esiintynyt muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Kanadassa ja Iso-Britanniassa. Hän tuokin persoonana raikkaan tuulahduksen maailmalta.

Sanaton rakkaus on ehdottomasti Birleyn näytelmä. Toivoisin näkeväni hänet jatkossakin muissa teatterituotannoissa. Miten hienoa olisikaan nähdä moni klassikkonäytelmä viitottuna!


Espoon Kaupunginteatteri
Revontulihalli
Revontulentie 8
02100 EspooBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.Espoon Kaupunginteatteri tarjoaa blogimme lukijoille mahdollisuuden ostaa kaksi lippua yhden hinnalla lauantain 5.10. kello 19 tai perjantain 11.10. kello 19 näytökseen. Kahden lipun yhteishinta on 39 € + toimitusmaksu 1 € (normaalisti 39 € / kpl). Tarjous koskee vain uusia varauksia ja se on voimassa vain tästä linkistä: lippu.fi

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :