Riihimäki omisti kokonaisen näytelmän klassikkokirjailijalle – Edgar Allan Poen runot ja novellit vievät pois arjesta


Edgar Allan Poen novellit ja runot ovat yllättävän hyvin kestäneet aikaa. Liki kahden vuosisadan jälkeen ne istuvat hyvin tähän päivään. Kuva: Aki Loponen.

Olen lukenut yhdysvaltalaisen kirjailijan Edgar Allan Poen monet klassikkonovellit ja -runot. Samoin olen kolunnut Arsène Lupinin ja Baskervillen koiran seikkailut, joihin on lainattu aineksia Poen tarinoista.

Siksi Riihimäen Teatterin kevään uutuusnäytelmä POE! – Edgar Allan and the Psychobilly Ravens kiinnostaa kovasti. Se koostuu musiikista, laulusta ja tanssista, joiden keinoin käsitellään Poen tuotantoa sekä suomen että englannin kielellä.

Kuulemme ja näemme kaikkiaan yhdeksän Poen tarinaa kauniisti toteutettuna. Mieleen jää Usherin talon tuho ja elävänä haudattu sisko sekä Nevermore-korppi. Korppi lienee Poen kaikkein tunnetuin runo ja kauhukirjallisuudessa oiva symboli.

Poen klassikkotarinat ovat eläneet yli 150 vuoden ajan. Niiden suosiota selittää se, että niissä on yhtä aikaa niin rosoista kauneutta kuin kauheutta.


Elinvoima siirtyy tauluunTaiteilijat tallentavat Noomi Forslundin muotokuvaa kankaalle. Kuva: Aki Loponen.

Edgar Allan Poe on kauhu- ja rikoskirjallisuuden klassikko. Hänen oma elämänsä oli lyhyt ja surullinen. Ensin hänet hylkäsi isä ja sitten kuoli äiti. Myös hänen vaimonsa menehtyi nuorena, vain 24-vuotiaana.

Poen sanotaan ottaneen vaikutteita vaimonsa kuolemasta etenkin runoonsa Korppi, joka kuvastaa kirjailijan tuskaa. Runon päähenkilöhän on menettänyt juuri rakkaansa, kuten Poekin.

Näyttelijät kunnioittavat Poen tuotantoa lukemalla ja laulamalla osittain sen alkuperäiskielellä englanniksi. Valinta on siis luonteva, mutta runsas englannin käyttö vaikeuttaa hieman näytelmän ymmärtämistä, vaikka lyhennelmiä teksteistä projisoidaankin suomeksi.

Yksi kiehtova tarina kertoo tarinan Ovaalista muotokuvasta (tarinaa on kutsuttu myös Soikeaksi muotokuvaksi). Tarinassa taiteilijat maalaavat kuvaa naisesta. Samalla hänen elinvoimansa siirtyy vähitellen tauluun. Lopputulos on luonnollisesti karmea.


Tarinat heräävät henkiin projisoinneilla


Teatterin lavalla nähdään neljä näyttelijää ja pianisti Ismo Laakso. Kuva: Aki Loponen.

Esiintyjistä jää erityisesti mieleen näyttelijä Juha Ekola, joka onnistuu lauluissaan erinomaisesti. Hän välillä revittelee räävittömällä tyylillä ja välillä hempeämmin. Noomi Forslund tanssii hienosti ja Sarlotta Raistolla on kaunis lauluääni.

Näytelmän lavastus on yksinkertainen, mutta toimiva. Lavalla on vajarakennus, jonka seiniä vuoroin lasketaan ja nostetaan ylös. Sen katolla kiivetään ja ympäri pyöritään. Puisen vajan seiniin projisoidaan tarinoihin liittyviä kuvia, kuten korppi lentelemässä.

Poen tarinat ovat merkillisiä, outoja ja karmiviakin. Esityksen jälkeen olo on kuin olisi jollain toisella planeetalla käynyt, kuusta pudonnut. Poen runot ja novellit vievät katsojan hetkeksi jonnekin aivan muualle. Taitavaa työtä kaiken kaikkiaan.


Riihimäen Teatteri
Hämeenaukio 1
11100 RiihimäkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Korjaus 4.3.2019 klo 18: Näytelmässä ei laula Noomi Forslund, vaan Sarlotta Raisto.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :