Koiramäen hahmoja on kaivattu lavalle – Kaikki kevään liput on jo varattu


Ruotsin kuninkaat ovat saaneet koiran korvat päähänsä. Kaikkiin näytelmän peruukkeihin on saatu oivaltavalla tavalla mukaan luppa- tai pystykorvat. Kuva: Tuomo Manninen.

Kirjailija Mauri Kunnaksen Koiramäki- ja Herra Hakkarainen -kirjat ovat vähintäänkin yhtä tunnettuja kuin muut kotimaiset lastenkirjojen sankarit, kuten Ella ja kaverit sekä Risto Räppääjä. Kunnaksen hahmoja on kuitenkin näkynyt varsin vähän elokuvissa tai teatterin lavalla.

Nyt Kunnaksen luomia hahmoja on mahdollisuus nähdä Kansallisteatterin näyttämöllä. Uusi kotimainen näytelmä Koiramäen Suomen historia perustuu samannimiseen kuvakirjaan, vaikkakin tarinaa on hieman päivitetty.

Koiramäen hahmoja on selvästi kaivattu lavalle, sillä kevään näytöksiin ei ole enää saatavilla lippuja. Suosioon on saattanut vaikuttaa myös Helsingin Sanomien arvio, jossa näytelmälle annettiin ruhtinaalliset viisi tähteä.

Kaiken kaikkiaan Koiramäen Suomen historia on Kansallisteatterilta kunnianhimoinen satsaus lastenkulttuuriin. Lasten lisäksi Koiramäki onnistuu naurattamaan myös aikuista.

Erityisen hupsu on lavalla huristeleva Heikki Hämähäkki. Eikä Kunnaksen hahmoista voi tehdä näytelmää ilman Herra Hakkaraista. Häntä esittää tanssija Ninu Lindfors, joka taipuu vaikka millaisille mutkille unissakävelijänä.


Historiaan on kätketty aarre



Löytyisikö opettajan lupaama aarre kasvitieteilijä Pehr Kalmin puutarhasta? Kuva: Tuomo Manninen.

Koiramäen Suomen historia kertoo tarinan uskonpuhdistuksesta aina Venäjän vallan aikaan. Aikarajaus on järkevä, sillä Ruotsin vallan ajat ovat sopivan kaukana historiassa. Olisi aivan eri asia katsella koiramaista Kekkosta tai koirien maailmansotaa kuin luppakorvaista Kustaa Vaasaa.

Tarinassa oppaana toimii nuori koululainen Alix (Aksa Korttila), joka on reputtanut historian kokeen. Vuosiluvut ja henkilöiden nimet eivät kerta kaikkiaan jää hänen päähänsä.

Historianopettaja (Hannu-Pekka Björkman) keksii ovelan keinon. Hän kehottaa Alixia etsimään historiankirjaan piilotetun aarteen. Ja kuinka ollakaan, historia herää eloon Alixin silmien edessä.

On kuninkaita, kuningattaria, kauppiaita ja sotamiehiä. Alix näkee ja kokee 300 vuoden merkkitapahtumat vajaan kahden tunnin aikana.

Kaikki henkilöt eivät sentään ole Agricolan ja Pietari Suuren kaltaisia suurmiehiä, vaan historiaa tarkastellaan myös tavallisen kansalaisen näkövinkkelistä. Esimerkiksi erään puusepän apulaisen tarina on mainio. Hän löytää kassistaan puutapin, joka oli tarkoitus laittaa Vasa-laivan pohjaan. Siksi laiva upposi sataman edustalle.


Kuusivuotias tyttökuningas



Näytelmässä riittää pitsiä ja röyhelöä. Tyttökuninkaallakin on koristeellinen takki ja liivi. Kuva: Tuomo Manninen.

Näytelmässä riittää monia hauskoja henkilöhahmoja. Sellainen on esimerkiksi Marja Salon näyttelemä tyttökuningas Kristiina, joka sai Ruotsin kruunun vain kuusivuotiaana.

Salo tiivistää roolissaan hyvin sen, millainen nuori kuninkaallinen saattoi olla. Hänelle oli annettu koko valtakunta, mutta siitä huolimatta hän oli vasta lapsi.

Tyttökuningas onkin seikkailunhaluinen ja rakastaa miekkailua. Hänen ja Alixin miekkailu on komeaa katsottavaa.

Mainioita hahmoja on myös Hannu-Pekka Björkmanilla, joka epäilemättä on näytelmän nimekkäin esiintyjä. Yhdessä hupsuimmista kohtauksista hän esittää kasvitieteilijä Pehr Kalmina, millainen 1700-luku on ollut.

Välineinä hän käyttää erilaisia kasviksia porkkanoista kesäkurpitsoihin, jotka saavat kyytiä villin vuosisadan edetessä. Kohtauksessa onkin vaikea pidätellä naurua.

Koko komeutta tahdittavat esitystä varten tehdyt kappaleet, jotka jäävät päähän soimaan vielä teatterisalista poistuttua. Näytelmää voisikin kutsua musikaaliksi, jos näyttämölle olisi saatu mahtumaan orkesteri.


Suomen Kansallisteatteri
Pieni näyttämö
Bergbominkuja 2
00100 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :