Martti Suosalo listaa miljoona parasta asiaa elämässä – Olisiko tässä uusi monologihitti?


"La-la-lala-lalam", laulaa yleisö Martti Suosalon kanssa hänen tuoreimmassa monologissaan. Tämä kuva on Turun Kaupunginteatterista, jossa näytelmää esitettiin viime vuonna. Nyt sama näytelmä on siirtynyt Helsingin Kaupunginteatteriin. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Näyttelijä Martti Suosalo on tunnettu lukuisista suuren suosion saaneista näytelmistä. Esimerkiksi vuonna 2002 ensi-iltansa saanutta Kiviä taskussa -näytelmää esitetään yhä täysille katsomoille. Samoin vuoden 2005 Luolamiehen ja vuoden 2015 Palvelijan suosio jatkuu.

Parasta elämässä -monologi on Suosalon tuorein aluevaltaus. Kiertue alkoi viime vuonna Turusta ja jatkuu nyt Helsingin Kaupunginteatterissa.

Suosalon rekvisiittana on arkku, jossa on pikkuruinen kitara, mikrofoni ja kirja. Tämän enempää ei tarvita, kun on hyvä näytelmä ja kokenut näyttelijä.

Monologi kertoo masentuneen äidin pojasta. Se pursuaa mustaa huumoria äidin itsemurhayrityksistä.

Näytelmän kirjoittaja brittiläinen Duncan Macmillan on todennut The Guardian -lehden haastattelussa, että suru ja ilo ovat saman kolikon kaksi puolta. Siksi itsemurhasta ei ole pitkä matka nauruun.


Miljoona syytä elääSuosalo jakaa heti näytelmän alussa lappuja, joihin on listattu parhaita asioita elämässä. Lappuja ei ole ihan miljoonaa, mutta niitä riittää lähes kaikille katsojille. Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Tarina alkaa kuitenkin siitä, kun pikkupojan koira Herlokki Solmes on vanhuuden vaivaisena lopetettava. Itselläni tirahtaa kyynel silmäkulmaan tässä kohtauksessa, joka huvittavuudestaan huolimatta tuo omat muistot vastaavasta oikeasta tapahtumasta selkeästi mieleen.

Koiran kuolema on ollut ainoa vastoinkäyminen pienen pojan elämässä. Hän on siksi varsin kokematon kohtaamaan surua, kun hänen äitinsä yrittää ensimmäistä kertaa itsemurhaa. Ilmeisesti hänen isänsäkään ei tiennyt, miten puhua asiasta, sillä automatkalla sairaalaan kumpikaan ei puhu mitään.

Itsemurhayrityksen jälkeen poika alkaa kirjoittelemaan pieniä lappuja lohduttaakseen ja piristääkseen äitiä. Hän haluaa kertoa syitä, miksi kannattaa elää.

Lappusia kertyy lopulta miljoona. Ensimmäiset asiat ovat peräisin lapsen maailmasta, kuten jäätelön syöminen ja laiturilta pissaaminen. Pojan kasvaessa lappuihin tulee mukaan seksi ja alkoholi.

Näitä lappuja on jaettu yleisöön. Martti Suosalo pyytää näytelmän edetessä katsojia kajauttamaan lapussa lukevia tekstejä ääneen.


Yleisöstä löytyy isä, eläinlääkäri ja vaimoSuosalo lainaa yleisöltä villatakkia ja kynää. Takki saa luvan esittää pojan käsivarsilla lepäävää koiraa ja kynä toimii lopetuspiikkinä. Kuva: Otto-Ville Väätäinen, Turun Kaupunginteatteri.

Suosalo vetää suvereenisti surullisen, mutta myös lämminhenkisen ja humoristisenkin näytelmän. Hän ottaa upeasti yleisön mukaan näytelmään paitsi yleisölle jaetuilla lappusilla myös vetämällä katsojia osaksi näytelmää.

Yleisöstä löytyy katsojia esittämään isää, eläinlääkäriä kuin myös vaimoakin. Katsojat lainaavat avuliaasti näytelmään myös rekvisiittaa.

Näytelmän edetessä saamme ihastella Martti Suosalon soitto- ja laulutaitojakin. Yleisö yhtyy Seija Simolan 1970-luvun hitin La Maritzan kertosäkeeseen ja remahtaa nauruun kappaleen lopuksi.

Aivan mahtavaa osallistuvaa teatteria! Uskoisin jokaisen katsojan viihtyneen rankasta aiheesta huolimatta, sillä niin paljon näytelmässä riittää huumoria.

Tuleekohan tästäkin näytelmästä Suosalolle vuosikausia kestävä, kiertävä näytelmä, kuten Kiviä taskussa, Luolamies ja Palvelija? Povaisin kyllä pitkää menestystä.


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :