Ikitiessä koskettavat eniten lasten kohtalot – Lahden näytelmä kertoo palan Suomen synkintä historiaa


Antti Tuurin romaaniin perustuva näytelmä kertoo Jussi Ketolan (Jori Halttunen) muilutusmatkan Suomesta Neuvostoliittoon. Pasifismia kannattava mies kokee matkallaan mieletöntä väkivaltaa. Kuva: Lauri Rotko.

En ole lukenut kirjailija Antti Tuurin Ikitie-romaania tai nähnyt kirjaan pohjautuvaa Jussi-palkittua elokuvaa. Siksi olin varsin valmistautumaton Lahden Kaupunginteatterin Ikitie-näytelmään.

Tiesin ainoastaan juonen pääpiirteissään, mutta en sen enempää. Sen tähden näytelmä kosketti syvästi. Se oli vavahduttava, järkyttävä ja suorastaan riipaiseva kertoessaan palasen Suomen historiaa.

Näytelmän päähenkilö Jussi Ketola on mies Kauhavalta, jolla on vaimo ja kolme lasta. Hänen ainoa toiveensa on saada asua rauhassa talossaan.

Hänen epäonnekseen hän oli kansalaissodassa ”väärällä” puolella. Toki hän ainoastaan kuskasi kuolleita, eikä tappanut valkoisia. Tästä löytyy kuitenkin syy siihen, että Lapuan liikkeeseen kuuluvat päättävät muiluttaa hänet itärajalle.

Niinpä Jussi haetaan kotoa keskellä yötä ja autokuljetukset itärajalle alkavat. Hän kuitenkin pääsee karkuun ja pakenee Neuvostoliittoon.


Koston antisankari tarjoaa puukkoa



Jussin pään sisällä riivaa Kalevalasta tuttu Kullervo, joka tarujen mukaan menetti elämänsä aikana kaiken. Hän kosti raivon vallassa sukunsa murhat, mutta samalla menetti myös traagisesti kaikki rakkaansa. Kuva: Lauri Rotko.

Itärajan epämääräiset muilutukset ovat yksi Suomen historian noloimpia kohtia. Näytelmästä tekee entistä karumman se, että se perustuu osin tositapahtumiin. Antti Tuuri on käyttänyt päähenkilön esikuvana Nestori Saarimäkeä, jonka tarinaa näytelmäkin mukailee.

Jussi Ketola päätyy Saarimäen tavoin Petroskoihin töihin rakennustyömaalle ja sieltä hänet siirretään amerikansuomalaiseen kommuuniin Hopeaan erilaisiin maataloustöihin.

Suomeen Jussilla ei ole asiaa niin kauan kuin Lapuan liike vaikuttaa. Hänen vaimollensa ilmoitettiin hänen jo kuolleen.

Näytelmässä tapahtuvat raakuudet, kuten pienen Pauli-pojan ampuminen, tuntuivat erityisen pahoilta. Historiastamme löytyy silmitöntä teurastusta, niskalaukauksia ja väkivaltaa.

Kaiken raakuuden keskellä Jussi säilyttää ihmisyytensä tarttumatta puukkoon, vaikka hänen päässään takoo rumpua Kalevalasta tuttu koston ja vihan antisankari Kullervo. Tämä hokee Jussille koston nautinnosta, mutta hän on periaatteen mies, eikä tapa vaikka mikä olisi.

Väkivallattomuus on ihailtavaa, mutta kuinka moni pystyisi samaan, jos rakkaat tapetaan silmiemme edessä.


Synkkyyden keskellä hupailua



Marko Nurmi, Henri Tuominen ja Jari-Pekka Rautiainen esittävät voimistelunauhoilla karjakoiden tanssin. Kuva: Lauri Rotko.

Näyttelijä Jori Halttunen esittää Jussi Ketolaa vahvasti. Hän luo hahmosta konstailemattoman ja väkivaltaa viimeiseen asti kaihtavan miehen.

Roolityö vaatii vahvaa tulkintaa, sillä Jussi-isän suru poikansa ruumiin äärellä on näytelmän koskettavinta. Halttunen tekee mahtavan suorituksen raskaassa roolissa.

Henri Tuominen Kullervona oli vakuuttava ja suorastaan hurja valkoiseksi maalatuissa kasvoissaan. Hän sähisee Jussin korvan juuressa pikkupiruna ja paukuttaa kuoleman rumpuja.

Lapset, Mary (Anna Mäki) ja Pauli (Jami Hatara / Ilmari Ryymin), koskettavat katsojan sydäntä erityisesti. Kaiken kaaoksen ja raakuuden keskellä lasten kohtalot satuttavat.

Nämä lapset kuvastavat loistavasti monien lasten kohtaloita erilaisissa vainoissa ja sodissa. Toinen heistä ammutaan ja toinen erotetaan vanhemmistaan, joten hänen kohtalostaan katsoja ei saa tietää enempää.

Synkkyydestään ja raakuudestaan huolimatta näytelmässä on myös hupaisia kohtia, kuten venäläisten karjakkojen hupaisat kutsuhuudot nauhatansseineen. Karjakoita esittää kolme salskeaa miestä naisiksi pukeutuneina, ja se vasta yleisöä naurattaa.

Toinen huvittava kohtaus on ruokakaupassa käynti. Petroskoilaisille asiakkaille tiskit ovat tyhjät, mutta dollareilla maksaville ilmestyy täydet hyllyt. Tässä kohtauksessa myyjä (Mari Naumala) hersyttää yleisöstä hyvät naurut.

Ikitie pistää miettimään maailman hulluutta. Jokainen meistä haluaisi vain asua rauhassa rakkaidensa kanssa, kuten Jussi Ketola. Miksei näin saisi tehdä?


Lahden Kaupunginteatteri
Kirkkokatu 14
15140 Lahti



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :