Jaakko Saariluoman naurupommissa palaset ovat kohdallaan – Ohjaaja hallitsee huumorin myös ruotsiksi


Ens lite lugn i huset on kertomus itsekkyydestä. Marcus (Max Forsman) haluaisi hetken rauhaa. Talossa kuitenkin ravaa porukkaa, kuten rakastajatar Elsa (Pia Runnakko). Kuva: Henrik Schütt.

Huumorin mestari Jaakko Saariluoma on kokeillut Helsingin Kaupunginteatterissa siipiään ohjaajana. Hän on ohjannut jo kahtena keväänä farssin Arena-näyttämölle.

Sama formaatti on siirretty nyt Lilla Teaternin lavalle ja samalla työkieli on vaihtunut suomesta ruotsiin. Saariluoma on saanut työstettäväkseen ranskalaisen Florian Zellerin farssin Ens lite lugn i huset, josta on myös tehty elokuva nimellä Do Not Disturb.

Kyse on hyvin perinteikkäisiin elementteihin perustuvasta farssista. On parisuhdekiemuroita, pettämistä ja lavalla tupsahtavia toinen toistaan hassumpia hahmoja.

Pienistä elementeistä on koostettu huumoripaketti, jonka sisältö käy yhä hullummaksi loppua kohden. Saariluoma osoittaa farssillaan hyvin sen, että huumorin rakennuspalikat ovat aina samat kielestä riippumatta.

Suomenkielinenkin ymmärtää loistavasti farssia kouluruotsilla. Ymmärtämistä helpottaa entisestään näytelmään tehty käännös, jonka saa auki teatterin tekstityslaitteilla tai omalla puhelimella.


Putkimiehen rooli sallii ylilyöntejäFabian Silén on mainio puolalainen putkimies. Hän selittää käsiä huitomalla, että makuuhuone on kohta kakassa. Talon isäntää se ei juurikaan hetkauta. Kuva: Henrik Schütt.

Näytelmän pääosassa on Max Forsmanin esittämä perheenisä Marcus, joka löytää kirpputorilta kauan kaipaamansa Neil Youartin jazzlevyn Me, Myself and I. Hän haluaa heti kotiin päästyään kuunnella levyään.

Kotona on kuitenkin odottamassa vaimo (Åsa Wallenius), joka haluaisi avautua vuosikymmeniä vanhasta syrjähypystään. Pian ovesta pullahtaa myös vallan hervoton punkkaripoika Sebastian (Wilhelm Enckell), joka haluaa itseään kutsuttavan nimellä The Fucking Rat.

Eivätkä vaimo ja poika ole ainoita häiritsijöitä. Ovella riittää tulijaa häiriöksi asti.

Farssi laahaa hieman hitaalla aina väliaikaan asti. Se on kuin juna, joka kulkee käsijarru päällä hieman hidastellen. Väliajan jälkeen käsijarru kuitenkin onneksi nytkähtää pois päältä ja juna pääsee täyteen vauhtiinsa.

Sen jälkeen naurulla ei ole mitään rajaa. Erityisen hassuja hahmoja ovat Enckellin näyttelemä punkkaripoika ja Fabian Silénin puolalainen putkimies. Heidän molempien roolinsa sallivat pieniä ylilyöntejä.

Enckell on pelottava ilmestys punkkarina vahvassa silmämeikissään ja tummassa rotsissaan. Hän on kovaakin kovempi korsto, joka itkuun pillahtaessaan on kuin pieni lapsi.

Yhtä hauska on Silénin putkimies, joka on kuin kollegansa Super Mario. Hän remontoi päähenkilön perheen makuuhuonetta, mutta onnistuu lähinnä saamaan aikaan vahinkoa.


Itsekkyyden huipentuma: tunnin verran laatuaikaaNaapurin Pavel tulee mainitsemaan, että hänen katostaan tippuu vettä. Samalla tarjoutuu tilaisuus tutustua naapurin perheeseen. Kuva: Henrik Schütt.

Ens lite lugn i huset voisi olla kertomus narsismista, sillä onhan Marcuksen etsimän levyn nimi Me, Myself and I. Päähenkilö haluaisi itsekkäästi tunnin verran aikaa kuunnella loistavaa löytöään. Kyseistä levyä ei oikeasti ole olemassa, vaan se on keksitty täysin näytelmää varten.

Levyn kuuntelu ei kuulosta suurelta itsekkyydeltä, mutta kun tarina saa kerroksia, myös itsekkyys lisääntyy. Marcus on unohtanut vaimonsa ja poikansa ja hummannut vieraissa naisissa. Rakkautta on riittänyt rakastajattarelle, muttei omalle perheelle.

Kulissit ovat kuitenkin pysyneet kunnossa. On koti, jossa on nahkaverhoillut huonekalut ja seinällä abstrakti nykytaiteen teos. Pikkuhiljaa kulissi alkaa kuitenkin ihan konkreettisesti romahtamaan.

Vakavaa teemaa ei kuitenkaan juuri mieti näytelmää katsoessa. Siitä pitää huolen ainakin naapurin puhelias Pavel (Sixten Lundberg), joka täyttää kaikki tyhjät välit höpötyksellään. Samoin kuin putkimies, joka kantaa lavalle viemäristä tulvinutta kakkaa.

Näytelmässä on ennen kaikkea kyse naurupommista, jossa palaset ovat loksahtaneet kohdilleen. Jaakko Saariluoma osaa asiansa samoin kuin rautainen esiintyjätiimi.


Lilla Teatern
Yrjönkatu 30
00100 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :