UIT tarjoaa rehellistä hömppää – Tänä vuonna naurattavat Sipilä, Väyrynen ja Ähtärin pandat


UIT:n meksikolainen mariachi-orkesteri toivottaa yleisön tervetulleeksi Feliz Navidad -joululaulun tahtiin. Hassut hahmot ja kappaleen uudet sanat naurattavat takuulla. Kuva: Mirkku Merimaa.

Uuden Iloisen Teatterin UIT:n johtaja Timo Kärkkäinen lupaa tarjota hömppää, eikä taidetta. Tämän kevään revyy onkin hömppää parhaimmillaan, eikä hömppä tarkoita missään määrin negatiivista asiaa.

Hömppä tarjoaa aivoille tilaisuuden rentoutua ja nauraa antaumuksella. Siihen valmentavat jo lavalle ensimmäisinä nousevat meksikolaiset soittoniekat eli bilebändi Jean S:n soittajat. He laulavat huonolla suomella tervetulotoivotuksen.

Tänä vuonna revyyn teemana onkin Tuhansien ämpärien maa. Kyse on luonnollisesti kauppojen avajaisissa jaettavista sangoista, joita suomalaiset jonottavat urakalla.

Revyy ei kuitenkaan tyydy tarkastelemaan vain suomalaisten suhdetta ämpäreihin. Se laajenee tutkielmaksi suomalaisuuden ytimestä, kuten alun meksikolaiset soittajiin. Suomalaiselta saa takuuvarmasti naurut aikaan, kun puhuu suomea hassulla aksentilla.

Yhtä lailla meitä kiinnostaa Tuntematon sotilas, Ähtärin pandat ja Arto Nyberg. UIT:n sketsit ja laulut osuvat maaliinsa. Siitä todisteena katsomossa raikuu säännöllisesti nauru.


Des-pa-cito, Maa-lais-liittoRevyyn esiintyjäkaartiin kuuluu näyttelijöitä, tanssijoita, laulajia ja Jean S:n muusikoita. Kuva: Mirkku Merimaa.

Yksi huvittavimmista kohtauksista on Juha Sipilän (Jussi Koski) ja Paavo Väyrysen (Sami Hokkanen) yhteinen balladi Maalaisliitto. Se perustuu viime kesän hittiin Despacito. Alkuperäinen kappale kertoo miehen ja naisen rakkaudesta. Sen sijaan UIT:n versio kertoo rakkaudesta puolueeseen.

Sketsi kuvaa osuvasti, miten Sipilä ja Väyrynen puhuvat samasta puolueesta, mutta kummallekin se tarkoittaa eri asiaa. Sanoma todella uppoaa, sillä epäilemättä sama mielikuva on syntynyt katsojille uutisia lukiessa.

Muutkin sketsit ovat vahvasti ajan hermoilla. Se ei ole lainkaan ihme, sillä revyytä on ollut tänä vuonna käsikirjoittamassa peräti 11 ihmisen tiimi. Joukossa on monia huumorin asiantuntijoita, kuten Andre Wickström ja Jaakko Saariluoma.

Tänä vuonna myös esiintyjäkunta on tavallista laajempi. Vierailijoina nähdään Miss Suomena tunnetuksi tullut Viivi Pumpanen ja tangokuningatar Erika Vikman. Kaksikolla riittää huumorintajua, joka loistaa heidän esittämässään siivoojasketsissä.

On kuitenkin suorastaan sääli, että Vikman pääsee laulamaan vain muutamissa kohtauksissa. Hänen ääntään olisi kuullut mielellään enemmänkin.


Uotila palaa naurattamaanUIT juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Sen kunniaksi mukaan on saatu vuoden 1986 revyyssä esiintynyt Leena Uotila. Kuva: Mirkku Merimaa.

Revyyn ehdoton grand old lady on Leena Uotila, joka edellisen kerran esiintyi UIT:ssa yli 30 vuotta sitten. Uotila on saanut keskeisen osan näytelmän loppupuolelta, sillä hänen vastuullaan on viimeinen sketsi ennen loppulauluja.

Sketsi on epäilemättä revyyn muistiinpainuvin. Lavalla ei ole kuin Uotila ja saarnastuoli. Ympärillä ei pyöri tanssijoita, vaan koko lava on varattu yhden naisen käyttöön.

Papiksi pukeutunut Uotila käyttää samoja fraaseja, joita suomalaiset ovat kirkossa tottuneet kuulemaan. Hän kuitenkin rikkoo tietoisesti papin tapakoodeja ja siitä vasta huumori repeääkin.

Kymmenes käsky toisen puolison himoamisesta saa uuden merkityksen, sillä kyllähän naapurin personal traineria saa himoita.


Peacock-teatteri
Tivolikuja 1
00510 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 21-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :