Kekkonen kiinnostaa yhä – Maarit Tyrkön tarina pääsi TTT:n lavalle


Näytelmään on onnistuttu hankkimaan rekvisiitaksi vanhanajan mikrofoni ja kamera. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Urho Kekkonen oli epäilemättä Suomen vaikutusvaltaisin presidentti. Suuri yleisö ja mediat eivät häntä juuri kritisoineet hänen elinaikanaan. Pikemminkin Kekkosesta luotiin myyttinen suurmies, joka kiipeili palmuun ja kalasti Lapin koskissa.

Tampereen Työväen Teatterin näytelmä riisuu sankarinviitan Kekkosen yltä. Hän ei ole ihmemies, vaan aivan tavallinen ihminen. Näytelmä perustuu toimittaja Maarit Tyrkön kirjoittamiin teoksiin.

Entisen presidenttimme kunnioituksesta kertoo paljon se, että Tyrkkö on julkaissut molemmat teoksensa 2010-luvulla. Ei olisi tullut kyseeseen, että Kekkosta olisi kritisoitu hänen elinaikanaan. Presidentin kuolemasta täytyi kulua useampi vuosikymmenen ennen paljastuskirjojen ilmestymistä.

Teoksissaan Tyrkkö kuvaa hänen ja presidentin pitkään kestänyttä suhdetta. Tampereen Työväen Teatterin Presidentti ja tyttö -näytelmä keskittyy aikaan, jolloin Tyrkkö ja Kekkonen tutustuivat toisiinsa Tyrkön toimittajatyön kautta.


Mies ja nainen saattoivat rakastuaKekkosesta ei voi tehdä näytelmää ilman urheilua. Hänet tunnetaan etenkin yleisurheilun mestaruuksistaan. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Näytelmä kertoo historiallisen tarinan Tyrkön näkökulmasta. Kukaan ei tiedä, mitä oikeasti toimittajan ja presidentin välillä on tapahtunut, sillä Kekkonen ei ole täydentämässä toista näkökulmaa tarinaan.

Se kuitenkin tiedetään, että Tyrkkö pääsi seuraamaan Kekkosta haastattelukeikoillaan monille matkoille niin Jugoslaviaan, Lappiin kuin muualle kotimaahankin. Jossain vaiheessa vanha mies ja nuori tyttö saattoivat rakastua.

Mitä kaksikon välillä tapahtui? Näytelmän mukaan ei oikeastaan mitään dramaattista. Kekkonen ja Tyrkkö viettivät paljon aikaa yhdessä, mutta läheisyys jäi kuitenkin suudelmien tasolle.

Näytelmä seuraa Kekkosen presidenttiyden vaiheita. Tyrkkö kulkee vieressä ja seuraa Kekkosen alkavan muistisairauden ensioireita aina lopulliseen dementoitumiseen asti. Sairauden viimeisessä vaiheessa Tyrkköä ei enää päästetä Kekkosen luokse.


Yksin kansan keskelläNäytelmässä kuullaan muun muassa Tasavallan Presidentin, Lea Lavenin ja Jukka Kuoppamäen musiikkia. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Kekkosen viimeisiä vuosikymmeniä aina dementoituvaan loppuun asti esittää vakuuttavasti näyttelijä Tommi Raitolehto. Hänen vastaparinaan Tyrkkönä on Maria Lang. Hän näyttelee hyvin uskottavasti nuoruuden innokkuudella toimivaa toimittajaa, joka viimein rakastuu haastateltavaansa.

Muista roolitöistä mainittakoon Aimo Räsänen, joka yllättää soitto- ja laulutaidoillaan. Hän on aika hulppea pääministeri Ahti Karjalainen.

Näytelmä kertoo hyvin erilaisen tarinan Suomen suurmiehestä kuin monet historiankirjat. Kekkonen oli loppujen lopuksi melko yksinäinen adjutanttien ja virkamiesten keskellä elämänsä loppupuolella. Maarit Tyrkkö oli hänen ystävänsä ja luotettunsa.

Katsojan mieleen jää kuitenkin kysymys, oliko Kekkosen ja Tyrkön suhteessa kyse rakkaudesta vai hyväksikäytöstä. Kekkonen sai juttukaverin ja Tyrkkö toimittajana aitiopaikan politiikan huipulta.


Tampereen Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28–32
33200 TampereBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :