Hämeenlinnan farssissa naurattaa eniten viinaanmenevä sossuntäti


Erkki Lehtinen (vas.) on saanut alivuokralaisensa Visa Muikun liemeen. Soppaa sekoittavat entisestään sosiaalitarkastaja ja läheiskriisipalvelun vapaaehtoistyöntekijä. Kuva: Tapio Aulu, Hämeenlinnan Teatteri.

Hämeenlinnan Teatterin syksyn farssi Puhtaana käteen pursuaa hullunkurisia tilanteita, ovissa ravaamista ja yllättäviä käännöksiä. Amerikkalaisen Michael Cooneyn näytelmä on sovitettu hienosti Suomeen.

Näytelmän päähenkilö Erkki Lehtinen on ollut kaksi vuotta työttömänä. Kuin vahingossa hän ryhtyy erilaisten sosiaalitukien huijaajaksi, kun kotiin putkahtaa entisen alivuokralaisen kirjeitä sosiaalietuuksista.

Erkki keksii entiselle vuokralaiselleen ison perheen ja heille kaikenlaisia sairauksia, joista kaikista hän vetää itselleen hyvät tuet. Huijaus vain kasvaa kun hän jatkaa nykyisellä vuokralaisellaankin erilaisten tukien saamista.

Ongelma syntyy kun sosiaalitarkastaja Birgitta Jaatimen saapuu taloon ja pyytää Erkin keksimien henkilöiden allekirjoituksia. Soppaan lisätään vielä kaikesta tästä tietämätön vaimo Liisa Lehtinen, sekasotkuun vastoin tahtoaan joutuva alivuokralainen Visa Muikku ja moni muu ovesta saapuva.


Naurua koko rahan edestä Hautausurakoitsija on tullut hakemaan kuolleen sedän ruumista. Samaan aikaan parisuhdekonsultti järjestää lepoharjoituksen. Kuva: Tapio Aulu, Hämeenlinnan Teatteri.

Puhtaana käteen on verbalistista sanankäyttöä. Erkki keksii yhä suurempia valheita ansaitakseen vieläkin enemmän rahaa. Samalla hän kuitenkin tulee uponneeksi yhä syvemmälle valheen suohon.

Näytelmän nimi tulee rahan lisäksi pesukoneesta, joka toimii kummallisesti. Se pitää meteliä ja levittää vaahtoaan ympäri keittiötä. Kaikkein hulluinta on se, kun pesukone lähtee pomppimaan. Pesukone osallistuu luonnollisesti myös loppukumarruksiin.

Tästä kaikesta muodostuu hupaisa farssi, jossa saa taatusti nauraa koko rahan edestä. Niin herkullisia kommelluksia ja käänteitä on näytelmä täynnä!

Monesta farssista poiketen näytelmä loppuu kaikin puolin onnellisesti kaiken kaaoksen jälkeen.


Näyttelijät entuudestaan tuntemattomiaKun sosiaalitarkastajaa ei kuulu takaisin toimistolle, paikalle saapuu myös ylitarkastaja. Hän hiillostaa työtöntä Erkkiä. Kuva: Tapio Aulu, Hämeenlinnan Teatteri.

Hämeenlinnan Teatterin näyttelijät olivat itselleni kaikki entuudestaan tuntemattomia. Se ei lainkaan haitannut, vaan pikemminkin teki näytelmän seuraamisesta entistä jännittävämpää. Noin kaksi tuntia kestävän näytelmän aikana lavalla nähdään kymmenen näyttelijää.

Näytelmän pääroolia työtöntä Erkkiä esitti Jukka Peltola, joka teki hulppean roolityön. Hänen alivuokralaistaan Visa Muikkua näytteli mainio Mikko Töyssy.

Illan parhaan roolityön teki kuitenkin Katariina Kuisma-Syrjä sosiaalitarkastaja Birgitta Jaatisena. Hänen roolihahmonsa oli tiukkapipoinen ja viinaanmenevä sossuntäti, niin mahtava esitys häneltä!

Sosiaalitarkastaja päätyy jopa eräässä kohtauksessa talon katolle kaatosateessa. Roolihahmo tulee näyttämölle vettä valuen. Ainakaan näyttelijä ei säästä itseään näytellessään märissä vaatteissa.


Hämeenlinnan Teatteri
Keinusaarentie 5
13200 HämeenlinnaBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :