Taju on rankka näytelmä pikkutytön mielen särkymisestä


Tyko Sallinen on kuollut, mutta hän kummittelee yhä tyttären mielessä Nikkilän mielisairaalassa. Kuva: Stefan Bremer, Helsingin Kaupunginteatteri

Kuuluisa taidemaalari Tyko Sallinen on kuollut ja tuhkattu. Hänen tyttärensä Taju alkaa kirjoittaa kirjaa Isä ja minä ollessaan Nikkilän mielisairaalassa.

Helsingin Kaupunginteatterin tuore näytelmä pohjautuu taidemaalarin tyttären elämään. Esitys perustuu osittain faktoihin ja osittain fiktioon. Käsikirjoittajat Liisa Urpelainen on täydentänyt fiktiolla kohtia, joita historiankirjoitus ei tunne.

Taju Sallinen palaa elämänkertaansa kirjoittaessaan lapsuudenmuistoihin. Lapsuudessa tapahtui rankkoja asioita, sillä hän joutui eroon äidistään jo hyvin pienenä isän otettua tyttären itselleen.

Isällä ei tuntunut olevan minkäänlaista ymmärrystä lapsensa hoitamisessa. Pienen Tajun mielen särkyminen alkoikin jo lapsuudessa.


"Taju on kiltti tyttö"Ursula Salo eläytyy upeasti pikkutytöksi. Kuva: Stefan Bremer, Helsingin Kaupunginteatteri

Näytelmä maalaa rajun kuvan Tajun elämästä. Isä ja minä on kuitenkin kertomus lämpimästä ja huolehtivasta isästä. Kirjaan tytär kirjoitti lapsuuden sellaisena, jona olisi halunnut sen elää.

Rakkaudettoman lapsuuden koettuaan Taju haki aikuisena hyväksyntää ja rakkautta miessuhteista. Lopullisesti hänen mielensä särkyi Saksassa toisen maailmansodan pommituksissa.

Erittäin taitava Ursula Salo näyttelee elävästi Tajun kasvua pienestä tytöstä aikuiseksi naiseksi. Hän onnistuu eläytymään liikuttavasti pienen Tajun rooliin, joka hokee olevansa kiltti tyttö. Taiteilijaneron tyttärenä hänen piti jo varhain ottaa vastuuta itsestään.

Salo esittää Tajua valtavalla intensiteetillä. Tunsin itse miltei unohtavani hengittää, kun seurasin niin herpaantumatta Tajun elämänvaiheita. Välillä kauhistuin, välillä naurahdin ja välillä liikutuin.


Supersuosikkini: Antti LangAntti Lang ja Rauno Ahonen ovat veikeä kaksikko naisten hepenissä. Kuva: Stefan Bremer, Helsingin Kaupunginteatteri

Santeri Kinnunen tekee hienon roolityön Tyko Sallisena. Hän on järkähtämätön ja pelottavakin Tajun isänä ja taiteilijana.

Iida Kuningas esittää hienot kolmoisroolit, joista varsinkin Tajun vähätelty Helmi-äiti ja Annie-ammattilainen ovat erittäin ammattitaitoisesti näyteltyjä.

Kaksikko Rauno Ahonen ja supersuosikkini Antti Lang esittävät yhteensä toistakymmentä eri roolia. Kumpikin heistä hersyttävät yleisöltä hyvät naurut plyymeissään ja korkokengissään keikistellessään.

Ahosen möreä lauluääni naisten korsetissa on näytelmän hupaisinta antia. Langin taitojakaan ei voi kuin ihailla. Tampereen Työväen Teatterissa hän esiintyy parhaillaan Cabaretin seremoniamestari MC:n roolissa. Tajussa hän pääsee jälleen loistamaan.

Näytelmä laittaa todella miettimään, mitä ihmisen mieli kestää ja mitä ei. Vanhemman valta ja vastuu on mieletön: lapsuus määrittää ihmisen koko loppuelämää.


Helsingin Kaupunginteatteri
Pengerkadun näyttämö
Pengerkatu 11
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :