Satavuotias Lauri Viita kärsii luomisen tuskasta


Lauri Viita päätyy unenomaisessa tarinassa keskelle lapsuutensa pesäpallopeliä. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Tamperelaisen kirjailijan Lauri Viidan syntymästä on kulunut tänä vuonna 100 vuotta. Kaupunki on täyttynyt juhlavuoden kunniaksi runonlausunnasta, teatterista ja musiikista.

Tampereen Työväen Teatterin Viita 1949 -näytelmä on vahva omakuva kirjailijasta ja Pispalasta. Viidan tuotannossa näkyy vahvasti tamperelainen murre ja teollisuuskaupungin maisemat.

Onkin kunnianosoitus, että näytelmän kantaesitys on juuri työväenteatterissa. Viita syntyi työläisperheeseen ja kouluttautui itsekin kirvesmieheksi. Hänen esikoisteoksensa kuitenkin sai yllättävän suosion.

Näytelmä sijoittuu Viidan toisen teoksen kirjoitusvaiheeseen. Teos on saanut kielteisen vastaanoton kustantajalta, sillä sitä ei huolittu julkaistavaksi.


Peikkopari ottaa ohjat käsiinsä



Kalahari ja Kukunor ovat Viidan seuraavan teoksen päähenkilöt. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Masennukseen taipuvainen kirjailija tarttuu ahdistuksissaan pulloon ja puhelimeen, jolla soittelee entiselle vaimolleen. Hän myös suunnittelee lopettavansa kirjoittamisen ja palaavansa entiseen kirvesmiehen työhönsä takaisin.

Fiktiiviset peikkohahmot Kukunor ja Kalahari huolestuvat asiasta. Jääkö heidän tarinansa nyt kirjoittamatta?

He saavat aikaan taiteilija Viidalle unenomaisen tarinan, jossa käydään läpi hänen elämänvaiheitaan. Tarina alkaa äidin sylissään keinuttamasta pikku-Laurista aikuisuuteen saakka. Viita seuraa itse tapahtumia sivusta.

Viidan silmien ohitse vilahtelee kansalaissota raakuuksineen, lapsuuden pesäpallo-ottelut ja tulevan vaimon tapaaminen.


Monilahjakkaat työväenteatterin näyttelijät



Työväenteatterin näyttelijäkaarti päätyy keskelle kansalaissodan melskeitä. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Tommi Raitolehto esittää vahvasti roolinsa ahdistuneena ja epätoivoisena Viitana. Peikot Kukunor ja Kalahari (Petra Ahola ja Jari Ahola) ovat valtavan notkeita, ketteriä ja vauhdikkaita.

Erityisesti ihailin työväenteatterin monilahjakkaita näyttelijöitä Petra Karjalaista ja Eriikka Väliahdetta. Heiltä onnistuu niin laulu, tanssi kuin näytteleminen täysin suvereenisti. Samaan aikaan he näyttelevät vielä merkittävissä rooleissa Kilpakosijat-näytelmässä.

Viidan musiikista vastaa säveltäjä ja kapellimestari Eeva Kontu. Viisihenkisen orkesterin esittämä musiikki sopii hyvin näytelmän tunnelmaan.

Jos esityksestä pitäisi etsiä jotain moitittavaa, se olisi esityksen lähes kolmen tunnin pituus. Tiivistämällä siitä olisi saanut vieläkin napakamman.


Tampereen Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28–32
33201 Tampere



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :