Juurihoito hykerryttää koomisuudessaan – Kipeä hammas vie Pekan Suomesta Australiaan


Juurihoidon tarina lähtee liikkeelle hampaista. Lääkärikäynti sekoittaa usean ihmisen elämän. Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri.

Kirjailija Miika Nousiaisen romaanissa Juurihoidossa on jotakin hyvin perisuomalaista. Isänsä hylkäämät miehet lähtevät matkalle ympäri maailmaa isää etsimään. Romaanista on tehty elokuva ja näytelmä, jota esitetään parhaillaan Tampereen Teatterissa.

Juurihoidon päähenkilö Pekka Kirnuvaara pitää makeasta ja juo Coca-Colaa, eikä oikein välitä hoitaa hampaitaan. Niinpä hänen purukalustonsa ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Jälleen Pekan hammasta särkee, joten on pakko suunnata lääkärille. Hammaslääkärillä sattuu olemaan sama sukunimi kuin Pekalla, ja miehet paljastuvatkin veljeksiksi.

Pekan isä lähti lätkimään, kun poika oli kolmevuotias. Saman kohtalon koki hammaslääkäri Esko. Miehillä on siis yhteinen isä, mutta eri äidit. Isä vaihtoi aina maisemaa, kun lapsi täytti kolme vuotta.

Miehet päättävät repäistä ja lähteä etsimään isää. Pekka löytää googlaamalla Ruotsista lisää sukua. Sieltä matka jatkuu Thaimaahan ja Australiaan. Jokaisesta maasta löytyy lisää sisaruksia ja palasia isän tarinasta.


Ronskin mimmin sydän puhdasta kultaaRuotsissa asuu Sari-sisko (Mari Turunen), joka on tehnyt neljä lasta neljän eri maahanmuuttajamiehen kanssa ja joka kannattaa ruotsindemokraatteja. Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri.

Juurihoidon henkilöhahmot ovat kerrassaan valloittavia! Varsinkin Esko (Esa Latva-Äijö) yhteen asiaan keskittyvänä miehenä on aivan mahtava.

Lopussa Esko muuttuu täysin, kun tapaa Thaimaassa viehättävän hammashoitajan. Hän huomaa osaavansa tanssia ja ajatella muutakin kuin hampaita: hän on rakastunut!

Ruotsista löytyy Sari-sisko (Mari Turunen), joka asuu siellä puolisonsa ja neljän lapsen kanssa. Hän on räväkkä työtön kampaaja, jolla on sana hallussa ja ruista ranteessa. Ronskin mimmin sydän on kuitenkin puhdasta kultaa.

Päähenkilö Pekka (Antti Tiensuu) on puolestaan elämästä nautiskelija, joka tekee etätöitä vaikka Australiasta käsin yrittäen keksiä mainossloganeita Abc-ketjulle hatusta heittämällä. Tuttu peukalologo voisi vaihtua vaikkapa keskisormeen.


Hammaspora kuin maantiejyräThaimaassa tarvitaan hammaslääkärin osaamista. Esko (Esa Latva-Äijö) poistaa potilaan hampaan. Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri.

Näytelmän ääniefektit varsinkin hampaita porattaessa ovat rankan vakuuttavia. Hammasporan ääni muistuttaa yllättävän paljon maantiejyrää. Jos ei jo pelkää hammaslääkärissä käyntiä, niin näiden efektien jälkeen ainakin pelkää!

Parasta antia on myös Lentoon-biisin esitys, joka on hienoa katsottavaa. Ennen väliaikaa Pekka, Esko ja Sari valmistautuivat lentokoneella lähtöön Pepe Willbergin kappaleen tahdissa. Näyttelijöiden käsiliikkeet ja lentokoneen ohjausvalot menevät koomisen hauskasti musiikin tahtiin.

Juurihoito on hykerryttävän hauska ja koominen esitys, joka on ammattitaidolla vedetty. Siitä tulee hyvä mieli. Vaikka näytelmässä reissataan ympäri maailmaa, niin se on niin perisuomalainen kuin olla ja voi. Esimerkiksi Eskon kaltaisia työhön uppoutuvia miehiä ja naisia löytyy jokaisen lähipiiristä.

Nyt täytyy vielä hankkia Miika Nousiaisen romaani. Jostain syystä sivistyksessäni on niin iso aukko, että se on jäänyt lukematta.


Tampereen Teatteri
Keskustori 5
33100 TampereBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :