Isän kuolema saa komediassa koko suvun sekaisin


Isän kuolema sotkee Norman Drexelin (Pentti Helin) elämän. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Tampereen Työväen Teatteri esittää yhdysvaltalaisen Larry Davidin Suku on syvältä-näytelmän ensimmäisenä Euroopassa. Teos on saanut maailman ensi-iltansa viime vuonna.

David on televisio- ja elokuva-alan pitkän linjan ammattilainen. Hän on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut elokuvia ja televisiosarjoja. Hän on myös näytellyt ja esiintyikin yhdessä päärooleista Suku on syvältä -näytelmässä.

Näytelmän pohjana on raskas teema, kuolema. Elämän viimeiset hetket eivät ole kaikista kevyin aihe komedialle.

Kuolema lopettaa yksilön elämän. Samalla se aloittaa uuden vaiheen läheisten elämässä. Se pakottaa etäisetkin sukulaiset yhteen ja tilanne on omimmillaan synnyttämään riitoja.


Yhden tekstiviestin ihmeVeljekset Norman (Pentti Helin) ja Arthur (Aimo Räsänen) eivät tule toimeen keskenään. Isän kuolinvuoteen äärelläkin he riitelevät. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Drexelin perheen isä, Sidney Drexel, on kuolemaisillaan. Sairaalaan kerääntyy isää hyvästelemään koko suuri suku.

Siitä seuraakin takuulla torailua. Kukaan ei tunnu olevan sovussa toisten kanssa. Ensimmäinen vastoinkäyminen tulee, kun isä pyytää aikamiespoikiaan huolehtimaan, ettei äidin tarvitse asua yksin. Torailun jälkeen Norman ottaa äidin luokseen, mutta teko saa miniän lähtemään ovet paukkuen.

Lisää toraa tuo tieto siitä, että isällä ja kotiapulaisella on poika, jota isä on elättänyt. Nyt kotiapulainen olettaa, että elatusapu jatkuu isän kuoltua. Veljekset eivät tahdo maksaa uudelle veljelleen Diegolle penniäkään.

Diego saa itse hankkia rahansa kummittelemalla leskelle. Hän muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon kuollutta Sidneytä.

Koko suvussa on onneksi yksi viisas jäsen. Pienen Jessica-tytön tekstiviesti saa ihmeitä aikaan.


Ihanan naurettavaa tilannekomiikkaaVainajan pussikaljaveli erottuu hienostelevan suvun keskellä reikäpaidassa ja keltaisessa hupparissa. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri

Suku on syvältä on komedia torailevasta, verbaalisesti rikkaista ihmisistä. Näytelmä on herkullinen, täynnä aivan ihanan naurettavaa tilannekomiikkaa.

Näytelmä pursuaa herkullisia henkilöhahmoja. Kaikki roolijaot ovat täysosumia: lavalla nähdään lähes parikymmentä näyttelijää.

Pentti Helin ja Aimo Räsänen loistavat torailevina veljeksinä. Kerrassaan upean roolin tekee Matti Pussinen-Eloranta vanhenevana vainajan pussikaljaveljenä.

Tuire Salonius tuoreena leskenä suorastaan leimahtaa eloon kuin nuoreksi tytöksi kohdattuaan miehensä haamun. Puhumattakaan kotiapulaisen roolia esittäneestä hemaisevasta Miia Selinistä.


Tampereen Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28–32


Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :