Ilorannan maatila – äitienpäivän herkkuja hämäläisestä pitopöydästä

9.5.2016 19.56 , , , , 0 kommenttia

Hämäläistä lähiruokaa yli 70 vuottaÄitienpäivänä äidin paikka ei ole keittiössä. Siksi suuntasimme ravintolaan äitienpäivälounaalle.

Päätimme yllättää perheemme äidin eilen äitienpäivänä. Siksi suuntasimme lounaalle Ilorannan maatilalle Hauholle. Maatila sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Hämeenlinnasta.

Ilorantaan suuntaaminen ei ollut aivan sattumaa: kävimme edellisen kerran maatilalla reilut 10 vuotta sitten ja ihastuimme sen ruokaan.

10 vuoden jälkeen ruuan laatu ei ollut onneksi muuttunut. Hämäläiseen tapaan pöydät notkuivat täynnä herkkuja.

Iloranta on tarjoillut herkullista lähiruokaa jo yli 70 vuoden ajan. Paikka on Suomen vanhin maaseudulla toimiva täysihoitoa tarjoava matkailuyritys.

Ruuan lisäksi Ilorannasta löytyy kotieläimiä, majoitusta ja monenlaisia aktiviteetteja, kuten leikkipaikka, trampoliineja ja läheinen Iso-Roine-järvi. Lisäksi alueelta löytyy kivikaudelta peräisin oleva rautakautinen kalmisto.


Ihana imelletty perunalaatikkoPitsikakku ei ole hämäläinen herkku, vaan sen juuret ovat Kurikassa Etelä-Pohjanmaalla. Ilorannassa osataan kuitenkin myös kakun teko.

Ilorannan äitienpäivälounas oli todella herkullinen ja maistuva. Päärakennuksen noutopöydästä sai valikoida alkupalat ja pääruuat oman makunsa mukaan. Jälkiruoat löytyivät puolestaan aitan vintiltä.

Alkupaloina tarjolla oli runsas salaattipöytä, joka koostui muun muassa marinoidusta savusärjestä, omena-sellerisalaatista sekä purjo-munakasrullasta. Erityisen herkullista oli maatilan isännän Mikon mukaan nimetty savulohi.

Suurin osa raaka-aineista tulee lähialueelta ja reseptit noudattelevat vanhoja perinteitä. Esimerkiksi hämäläiseen tapaan pääruuista löytyy imellettyä perunalaatikkoa, riistapataa ja sienipataa. Kaikki kolme ruokaa ovat hyvin perinteikkäitä paikallisia ruokia.

Perinteisten ruokalajien rinnalla pöydästä löytyi myös hivenen eksoottisempaa kuorrutettua kesäkurpitsaa ja lapsia miellyttäviä lihapullia.

Lisäksi tarjolla oli itseleivottuja leipiä, kuten rieskaa. Leivän päällä saattoi maistella myös juustopöydän antimia esimerkiksi paikallista ruohosipulijuustoa ja munajuustoa.

Jälkiruoaksi pääsimme herkuttelemaan pitsikakulla, suklaatortulla kuin myös lusikkaleivillä. Pitsikakku on herkku menneiltä vuosikymmeniltä.

Kakun pitsimäinen päällinen syntyy mantelista, siirapista ja vehnäjauhosta. Tuloksena on rapsakka kaurakeksimäinen maku.


Palvelu pelaaIlorannan palvelut on rakentuneet päärakennuksen ympärille. Heti päärakennuksen takaa uudisrakennuksesta löytyy hotellitason huoneita.

Saapuessamme päärakennukselle isäntäväki yllätti meidät iloisesti: tilan nuori isäntä Samu sekä vanhaisäntä ja -emäntä Mikko ja Leena kättelivät koko seurueemme toivottaen meidät lämpimästi tervetulleiksi Ilorantaan.

Palvelu oli lämminhenkistä ja välitöntä. Kiireisestä äitienpäivästä huolimatta isäntäväellä oli aikaa vaihtaa muutama sana asiakkaiden kanssa.

Äitienpäivänä sääkin suosi. Iloranta näytti parhaat puolensa parinkymmenen asteen lämpötilassa.

Suosittelemme lämpimästi maatilaan tutustumista kaikille maistuvan lähiruoan ystäville. Hämäläisestä pitopöydästä kukaan ei poistu nälkäisenä.


Maatilan pihalta löytyy esimerkiksi leikkikenttä lapsille.


Iloranta
Rukkoilantie 129
14700 Hauho

Lisätietoja: www.iloranta.fi


Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Jäbä. Hän on 21-vuotias opiskelija, joka pitää hyvän musiikin kuuntelusta ja urheilusta.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :