Bländad – näytelmä silmät sidottuina

18.4.2016 12.30 , , , 0 kommenttia

Raja-aitoja rikkovaa teatteriaKuva: Arto Timonen, Svenska Teatern

Miltä tuntuu olla sokea? Tähän kysymykseen pohjautuu Svenska Teaternin tuore näytelmä Bländad eli suomeksi sokeutettu.

Näytelmän alussa yleisö saa siteen silmiensä eteen. Siteen läpi siilautuu erivärisiä valoja ja varjoja, mutta ei muuta.

Näytelmä koetaankin pääasiassa kuulon, hajun ja tuntoaistin avulla. Side riisutaan silmiltä vasta juuri ennen loppuaplodeja.

Bländad on osa teatterin Nicken NU -projektia. Projektissa ruotsinkieliset näyttelijäryhmät tuottavat raja-aitoja rikkovia esityksiä teatterin Nicken-saliin.

Pieni sali onkin oiva paikka kokeilevalle teatterille. Bländad-näytelmässä tuolit on aseteltu soikion muotoon lavan virkaa toimittavan pöydän ympärille.

Istumapaikkoja on nelisenkymmentä. Suuriin teatterisaleihin tottuneena Nicken-salissa tuntuu aivan siltä kuin olisi yksityisnäytöksessä.


Sokeana pitkä aika odottaa

Näytelmä alkaa autokolarilla keskellä hiljaista pikkutietä. Göran sokeutuu kolarin seurauksena, eikä apua ole tulossa pitkään aikaan.

Sokeutuminen on aluksi järkytys. Onneksi autossa on juttuseurana mukana oma poika Mikael ja pussi perunalastuja.

Apua odottaessa on aikaa kertoa tarinoita eletystä elämästä. Erityisen koskettava on Göranin kertomus siskonsa kuolemasta.

Göranille herää kuitenkin jossain vaiheessa epäilys siitä, että hänellä ei ole koskaan ollut poikaa. Kuka Mikael on ja mihin hän pyrkii?


Kuva: Aino Mättö, Svenska Teatern


Eksoottinen elämys ilman ulkomaanmatkaa


Silmät sidottuina katsoja voi samaistua päähenkilön asemaan. Näköaistin rajoittaminen on jännittävä kokemus: puvustukselta ja maskeeraukselta katoaa sen myötä merkitys. Sen sijaan äänten merkitys korostuu.

Bländad on kahden miehen näytelmä. Lavalla ovat kokeneet suomenruotsalaiset näyttelijät Sixten Lundberg ja Fabian Silén.

Kaksikko loihtii mitä erilaisimpia ääniä esimerkiksi nyrkkeilyhanskan ja foliopussin avulla. Katosta roikkuvan koivutukin merkitys jää täysin hämärään, mutta ilmeisesti sekin on äänten tuottamista varten.

Äänten rinnalla tärkeitä ovat haju- ja tuntoaisti. Itse tunnistin ainakin tervan tuoksun ja hennon vesisuihkun kämmenselällä.

Näytelmä on ruotsinkielinen. Suomea äidinkielenään puhuvalle se voi tuottaa haasteen, mutta ylivoimainen este se ei ole.

Lukion oppimäärällä ymmärtää näytelmästä suurimman osan ja loppu selviää äänensävyjä kuuntelemalla.

Toisaalta vierasta kieltä kuunnellessa tuntuu aivan siltä kuin olisi ulkomailla. Miksi lähteä Broadwaylle, kun eksotiikkaa löytyy lähempääkin?


Svenska Teatern
Pohjoisesplanadi 2
00130 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 19-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :