Niskavuoren nuorta emäntää on modernisoitu raikkaasti Turussa – Maatalon emäntä hyppää sujuvasti nykypäivään toimitusjohtajaksi


Hella Wuolijoen 80 vuotta vanha näytelmä puhuttelee yhä nykykatsojia. Kysymykset ihmissuhteista ja elämän tarkoituksesta eivät vanhene koskaan. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Turun Kaupunginteatterin näytelmä Niskavuoren nuori emäntä alkaa mistäpä muualtakaan kuin suomalaisesta metsästä. Niskavuoren talon nuoren Juhani-isännän vaimo Loviisa (Minna Hämäläinen) huhkii hullun lailla metsätöissä hankkien talolle märkiä polttopuita, vaikka talossa olisi monia muitakin ihmisiä samaisen työn suorittamaan.

Niskavuoren talo on pullollaan ihmisiä heti näytelmän alkupuolelta saakka. Paikalla on Niskavuoren vanha emäntä, jo hieman ikääntyneet sisarukset sekä joukko palvelijoita ja vieraita.

Koko talossa oleva väki repeää juhlahumuun, kun talon Juhani-isäntä (Stefan Karlsson) saapuu Helsingistä kertomaan ilouutisia. Hänet on valittu keisarilliseen Suomen senaattiin senaattoriksi.

Loviisa on siitä myös hyvin iloissaan, sillä onhan hänen rakkaasta miehestään kyse. Juhani tosin on kovin haluton rakastelemaan Loviisan kanssa ja syykin paljastuu melko pian – Juhanilla ja Malviinalla (Pihla Maalismaa) on yhteinen lapsi ja heidän välillään kipinöi edelleen kuumia tunteita.

Tästä syntyy kolmiodraama, jossa Loviisa tuntuu kärsivän eniten. Vaikka hän karkaa metsään Juhanin ja hänen yhteinen lapsi mukanaan ja palaa sieltä takaisin, ei Niskavuoren tyttäriltä myötätuntoa heru. Niskavuoren Antti sentään ymmärtää asettua aavistuksen Loviisan puolelle.

Loviisa sisuuntuu ja kovettuu luonteeltaan. Kun Juhani edustaa Helsingissä, ottaa Loviisa Niskavuoren talon johtaakseen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vielä näytelmän alkupuolella hän emännöi taloa ja loppupuolella hän jo johtaa toimitusjohtajana Niskavuori-yhtiötä lujin ottein.


Onnistuneesti nykypäivän elementtejä



1800-luvulle sijoittuvaan näytelmään on poimittu paloja nykypäivästä. Niskavuorta yksin emännöivästä Loviisasta kasvaa bisnesnainen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Tarinan edetessä aika tuntuu harppaavan sata vuotta eteenpäin. Rekvisiittana toimiva kahvinkeitin tuntuu kuvastavan hyvin ajassa etenemistä.

Alussa se on hellan päällä kuumennettava kahvipannu, sähkölinjan taloon tuomisen jälkeen se on termoskahvinkeitin. Siitä se ehtii vielä vaihtua isoon termospannuun ja lopulta se on huippumoderni espressokeitin.

Vaikka juoni itsessään sijoittuu 1880-luvulle, on ilahduttavaa nähdä, miten onnistuneesti esitykseen on saatu nykypäivän elementtejä. Esimerkiksi Niskavuori-yhtiö brändätään nykyaikaisesti logolla, joka kaikilla työntekijöillä on työasun selkämyksessä.

Ihastelen myös sitä, miten näytelmän loppupuolella lavastus on ehtinyt vaihtua moderniin saliin, jonka takaseinässä komeilee isolla fonttikoolla varustettu Niskavuori-yhtiön logo. Laidoissa kulkevat led-valokiskot, keskellä salia on nykyaikainen pitkä pöytä tuoleineen ja takaseinällä on trendikäs vitriini, joka esittelee yhtiön koivunrunkoja.

Lavastuksen lisäksi täytyy myös kehua, miten hyvin näytelmän puvustus on onnistunut. Naisten vanhan ajan leningit vaihtuvat saumattomasti nykyajan toimistotyöläisten jakku- ja housupukuihin, kun entisajasta siirrytään nykyaikaan.

Hauskana yksityiskohtana voi myös pitää sitä, kun Loviisa päättää Niskavuori-konsernin tekevän suurlahjoituksen suomalaisen sivistyksen edistämiseksi, hän hyväksyy lahjoituksen moderneilla välineillä eli käyttäen kannettavaa tietokonetta ja älypuhelinta.

Vain hetkeä aiemmin on ruotsinkielisten silmäätekevien vieraiden kanssa puhuttu kielipolitiikasta eli 1800- ja 1900-lukujen taitteessa suomen kielen noususta tasavertaiseksi kieleksi ruotsin kielen kanssa.


Kolmiodraamassa loistaa Minna Hämäläinen



Juhani suhaa Helsingin ja Niskavuoren väliä äänettömällä sähkömönkijällä. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Näyttelijöistä vaativan roolisuorituksen hoitaa erityisen ansiokkaasti pääroolissa oleva Minna Hämäläinen, joka näyttelee henkisesti hyvin vaativan Loviisan roolin. Hämäläinen pääsee käyttämään äänijänteitään komentaessaan Niskavuoren alaisia ja samalla hän joutuu suremaan Juhani-miehensä tylyä ja itsekästä käytöstä.

Loviisa tuntuu välittävän edelleen miehestään, vaikkei tämä rakkautta Loviisalle annakaan eikä liiemmälti pyytelekään anteeksi tunteitaan Malviinaa kohtaan.

Minulla ei ole aiempaa tuntumaa Niskavuori-näytelmäsarjaan, koska en ole aiemmin nähnyt ainuttakaan sarjan näytelmää tv-sovituksista puhumattakaan. Onkin mielenkiintoista päästä tutustumaan tähän Hella Wuolijoen käsikirjoittamaan, modernisoituun klassikkoon tällaisena Y-sukupolven edustajana.

Näytelmä on omaan makuuni miellyttävän moderni. On luontevaa, että Juhani saapuu Helsingistä tyylikkäällä sähkömönkijällä hevoskärryjen sijaan. Metsälavasteen siirtelyllä näyttämöhenkilökunta luo onnistuneesti kuvan siitä, että Juhani ajelee ympäri metsiä mönkijällään.

Tästä kolmiodraamasta tulee mieleeni Tampereen Teatterissa näkemäni mainio Anna Karenina. Kummassakin näytelmässä etenkin naispuoliset näyttelijät vellovat suurien tunteiden kourissa, joita ovat ainakin rakkaus, kaipuu, ahdistus ja pettymys.

Näytelmän lopussa koko näyttämö on täynnä paiskottujen lasien sirpaleita, sisälle sataneita lumihiutaleita, metsätöistä kertynyttä sahanpurua ja savukoneen savua. Tunnelmallinen, mutta samalla myös ahdistava hetki tuntuu sanovan, ettei kellään talossa ole kaikki kunnossa, jos talon isäntä ja emäntä eivät rakasta toisiaan.


Turun Kaupunginteatteri
Itäinen Rantakatu 14
20800 Turku



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Jäbä. Hän on parikymppinen opiskelija, joka pitää hyvän musiikin kuuntelusta ja urheilusta.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :