Mikko Kivinen valloittaa jälleen Suomea lääkärisketseillä – Kolmas osa sai ensi-iltansa Helsingissä


Kalle Pylvänäinen, Mikko Kivinen ja Ville Keskilä esiintyvät karikatyyrisinä lääkäreinä. Nyt menossa on jo kolmas sketsikiertue.

Näyttelijä-muusikko Mikko Kivisen ja kumppaneiden Saikkua, kiitos! on nyt ajankohtaisempi kuin aiempina vuosina. Suomessa leviää flunssaa, influenssaa, noroa, sapoa ja tietenkin kaikkein pelottavimpana koronavirusta.

Tietenkin tuoreimpaan Saikkua, kiitos! -sketsikimaraan on saatu ympättyä mukaan korona, vaikkakin hieman sivulauseeseen. Kimara on ehtinyt jo kolmanteen osaan. Kahta aiempaa on esitetty Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa vuosina 2017 ja 2018.

Nyt parhaillaan Pasilassa esitetään trilogian viimeistä osaa, joskaan en ihmettelisi, jos muutaman vuoden päästä ilmestyisi vielä neljäs osa. Iloittelua voisi jatkaa loputtomiin.

Kolmatta osaa katsoessa ensimmäistä kertaa mielessä pyörii ajatus, sopiiko tälle esitykselle nauraa. Maailmalla on kuollut koronavirukseen noin kolmetuhatta ihmistä, ja tauti on levinnyt Suomeenkin. Uutisissa kerrotaan kasvosuojuksien ja käsidesin hamstaamisesta.

Samaan aikaan Kivinen ja kumppanit laulavat saattohoidosta, patologeista ja kuolemasta. Kolmas osa on synkkäsävytteisempi ja perustuu vahvemmin mustaan huumoriin kuin kaksi aiempaa osaa. Esityksestä syntyy epäilemättä karmivampi vaikutelma kuin mitä työryhmä on ajatellut sketsejä kirjoittaessaan.


Pelkkä kättely naurattaa


Pelottavista uutisotsikoista huolimatta tuorein Saikkua, kiitos! onnistuu tempaisemaan mukaansa vähäeleisellä tyylillään. Mikko Kivinen, Ville Keskilä ja Kalle Pylvänäinen eivät alkuun tee muuta kuin kättelevät toisiaan, ja siitä saadaan ensimmäiset naurut aikaiseksi.

Herrojen pelkistetyssä tyylissä on jotakin, joka saa ihmiset hirnumaan. Tuntuu siltä, että nauruun riittäisi, että he seisoisivat lavalla kahden tunnin ajan pelkästään kättelemässä toisiaan.

Onneksi sentään kättelyyn ei jämähdetä pidemmäksi aikaa, vaan show saadaan vauhtiin. Se koostuu aiemmista osista lainatuista elementeistä ja joukkoon on lisätty hieman uutta. Perusasiat ovat pysyneet ennallaan: alapäätä, alkoholia ja musiikkia on paljon.

Seksi ja viinahan ne suomalaisia naurattavat. Perinteiset asetelmat on kuitenkin käännetty nurinperin sketsissä, jossa Ville Keskilä valittelee juomattomuuttaan. Tipaton tammikuu on venähtänyt, eikä alkoholia tee enää mieli.

Hän on ryhtynyt lenkkeilemään ja syömään terveellisesti. Elämä on silti sosiaalisesti paljon köyhempää, kun kavereita ei näe kaljatuopin ääressä. Ratkaisu juomattomuuteen on tietysti lätkämatsi ja kunnon känniöverit.


Iso mies tyllihameessa hellyyttää


Alle kymmenen kuukauden päästä lähestyvä joulu on luonnollisesti myös huomioitu kimarassa. Kivinen ja kumppanit lienevät ensimmäiset, jotka ehtivät juhlimaan lähestyviä pikkujouluja. Edes päivittäistavarakaupat eivät ole näin aikaisin liikkeellä.

Sketsien välissä esiintyy Kivisen, Keskilän ja Pylvänäisen trio Disperin. Heistä ainoastaan Kivinen osaa jollain tavalla soittaa kitaraa, mutta eipä soittotaidon puute kolmikon menoa hidasta. He rallattelevat Ismo Leikolan sanoittamia ja Tuomas ”Tumppu” Kesälän sovittamia kappaleita kuin viimeistä päivää.

Parasta antia esityksessä on epäilemättä korvamadosta kertova kappale. Se lähtee liikkeelle sketsistä ja paisuu musikaalimaiseksi kohtaukseksi, jossa nähdään jopa tanssia.

Mikko Kivisen balettiesityksessä on jotakin sellaista, jonka vuoksi tuorein Saikkua, kiitos! kannattaa käydä katsomassa. Tällaista elämystä ei ole aiemmin nähty sketsitrilogian varrella. Kivisen esityksessä on jotakin hellyttävää ja koskettavaa: iso mies pienessä tyllihameessa.


Helsingin Kaupunginteatteri
Studio Pasila
Ratamestarinkatu 5
00520 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :