Kuvankauniita naisia ja loisteliaita pukuja vilisee Anna Kareninassa – Tampereen näytelmä ansaitsee kehunsa


Näyttelijä Pia Piltz on kuvankaunis sinisessä mekossaan ja turkislakissaan. Hänen vierellään on Lari Halmeen esittämä Konstantin. Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri.

Anna Karenina on kuin 1800-luvun kolmiodraama ja trilleri samassa paketissa. Kirjailija Leo Tolstoi on luonut tiheätahtisen tarinan, jossa jokainen henkilöhahmo on osa verkkoa. Ahdistus kasvaa ja verkko kiristyy sitä enemmän, mitä lähemmäksi päästään näytelmän loppua.

Tampereen Teatterin näytelmän ytimessä on kolme miestä ja kaksi naista. He kaikki ovat venäläisiä aristokraatteja, joiden hupina on seurustella ja käydä juhlissa. Heille tärkeää on asema tavallisen kansan yläpuolella.

Katsojan on vaikea ymmärtää aristokraattien arvomaailmaa. Heille avioero on lähes mahdoton ajatus ja samoin naisen rooli jotakin aivan muuta kuin tänäpäivänä. Silti Anna Karenina puhuttelee myös tänäpäivänä. Sen synkkien sävyjen uumenissa voi nähdä todella kirkkaita oivalluksia.

Muutenkin näytelmä verhoutuu osin salaperäisyyden viittaan. Se vaatii katsojalta pohdintaa, jotta sen monet sävyt avautuvat. Esimerkiksi on mielenkiintoista, että päähenkilöt Anna (Pia Piltz) ja Konstantin (Lari Halme) juttelevat toisilleen halki näytelmän kuin tuttavat. Todellisuudessa he kuitenkin tapaavat vasta viimeisillä minuuteilla.


Ruumisarkku toimii myös rakastelijoiden sänkynäNäytelmän synkkyyttä piristää lapsinäyttelijä. Annan pojan roolissa nähdään vuorotellen Veikka Välikoski (kuvassa) ja Otso Majamaa. Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri.

Näytelmä alkaa hyvin vertauskuvallisesti ruumisarkun äärellä. Itse kuolema saapuu lavalle mukanaan valkoisiin pukeutunut tyttö, joka saattaa hyvinkin olla enkeli.

Kohtaus on täynnä symboliikkaa, sillä enkelin käsissä on venäläinen kukkahuivi, jolla hän pyyhkii arkun pintaa. Kohtaus myös ennakoi tulevaa, sillä arkulle tulee näytelmässä käyttöä.

Sama arkku muuntautuu sujuvasti junan vaunuksi, sängyksi ja tuoliksi. Ruumisarkun päällä matkustetaan, rakastellaan ja tapellaan. Lavastus muuntautuu moneen tarkoitukseen pitkälti videoprojisointien ansiosta.

Yksi komeimmista kohtauksista nähdään sekin näytelmän alkupuolella. Ulkona tuiskuttaa lunta ja pitkiin takkeihin pukeutuneet ihmiset kävelevät kiireesti edestakaisin. Vain värikkäästi pukeutuneella naisella on aikaa pysähtyä tarkastelemaan ohikulkijoita.

Kohtauksessa esitellään loistavasti Annan ennakkoluuloton luonne. Samalla nähdään ensimmäistä kertaa Konstantin ja kreivi Aleksei (Marc Gassot).

Näin tulee tutuiksi kaksi Annan elämän merkittävistä miehistä. Kolmas mies on Annan aviopuoliso, jota Anna syvästi inhoaa. Ironista kyllä hänkin on nimeltään Aleksei.


Perhosen siipien lepatus saa aikaan myrskynRavikilpailut ovat yksi tiivistahtisimmista kohtauksista. Kilpailu saa hyvin symbolisen luonteen, sillä pohjimmiltaan kaksi miestä kilpailee yhden naisen sydämestä. Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri.

Näytelmä esittää loistavasti sen, miten pieni perhosen siipien lepatus saa aikaan myrskyn toisaalla. Yksi järkyttävä hetki Moskovan asemalla muuttaa Annan elämän suunnan. On jännittävää seurata, miten kuoleman kohtaaminen juna-asemalla johtaa pettämiseen ja avioeroon.

On toki hieman vaikea ymmärtää, miten yksittäinen tapahtuma johtaa suuriin elämänmuutoksiin. Annalla on poika ja aviomies, mutta silti hän päätyy sänkyyn kreivi Aleksein kanssa. Missä on päähenkilöiden moraali?

Leo Tolstoin yhtenä tarkoituksena on epäilemättä ollut saada katsoja pohtimaan monimutkaisia moraalikysymyksiä. Onko avioero oikeutettu, jos puolisot eivät rakasta toisiaan? Entä voiko pettämistä hyväksyä missään tilanteessa?

Moraalikysymykset voi kuitenkin iloisesti unohtaa, kun katsoo näytelmän loistavia tanssikohtauksia. Esimerkiksi viuhkatanssi ja ravikilpailut ovat komeaa katsottavaa.

Kohtauksissa loistavat puvut. Aristokraateilla on luonnollisesti yllään silkkiä ja silinterejä, näyttäviä turkiksia ja univormuja. Kaiken kaikkiaan näytelmässä nähdään huimat 90 asukokonaisuutta.

Anna Karenina onkin loistava yhdistelmä silmäniloa ja syvällistä tarinaa. Se ei ole vain historiallinen rakkaustarina, sillä siinä on ainakin yhtä monta tarinaa kuin henkilöhahmoa.


Tampereen Teatteri
Keskustori 2
33100 TampereBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :