Etkobileet pystyyn! – Musikaali juhlistaa Haloo Helsingin uutta tulemista raikkailla cover-tulkinnoilla


Haloo Helsingin tahdissa on helppo bilettää. Maailma on tehty meitä varten -musikaalissa nähdäänkin useita railakkaita juhlia. Kuva: Robert Seger.

Maailma on tehty meitä varten -musikaalin lähtökohta on enemmän kuin houkutteleva: Haloo Helsinki -yhtyeen kappaleita höystettynä fanien lähettämillä tarinoilla. Tekijöinä on Suomen musikaalikerma ohjaaja Samuel Harjanteesta kapellimestari Eeva Kontuun. Kumpikin on kannuksensa ansainnut Helsingin ja Tampereen suurissa musikaalituotannoissa.

Täytyy myöntää, että olin jo vuotta aiemmin innoissani musikaalista. En ole Haloo Helsingin fani, vaikka kerran olenkin nähnyt yhtyeen livenä esiintymässä. Kiinnostavampaa onkin se, miten yhtye on saavuttanut valtavan suosion varsin lyhyessä ajassa. Kotimaisia radiokanavia ei voi kuunnella ilman, että jossain vaiheessa kuulee Elisa "Elli" Tiilikaisen laulavan.

Haloo Helsinki ei ole vain bändi, vaan instituutio, johon musikaalikin nojaa. Musikaali myy lähes tuhatpaikkaisen Peacock-teatterin täyteen ilman, että yhtäkään bändin jäsentä näkyy lavalla. Bändi ei ole edes keikkaillut tai tehnyt uutta musiikkia aikoihin. Silti se kiinnostaa.

Peacock-teatterissa huomaa sen, miten eri-ikäisiä faneja bändillä on: nuorimmat ovat alakouluikäisiä, kun taas vanhimmat ovat eläkkeellä. Ellin raspiäänessä ja yhtyeen sanoituksissa on sitä jotakin, joka puhuttelee laajaa ihmisryhmää.

Yhtyeen kappaleet kertovat rakkaudesta, menetyksestä ja lähdöistä. Aiheet ovat niin universaaleja, että ne tuntuvat kertovan juuri kuuntelijan elämästä.

Tämä näkyy hyvin musikaalissa, sillä fanit ovat saaneet lähettää kertomuksia hetkistä, jolloin Haloo Helsingin kappaleet ovat olleet heille merkityksellisiä. Näin on syntynyt Kiti Kokkosen ja Jenni Pääskysaaren reilun kahden tunnin musikaali ystävyydestä ja elämästä.


Toimistokohtaukset parasta antia



Kaisa Leppänen (vas.) on todellinen komedienne. Hänet on aiemmin voinut nähdä televisiossa Pirjo-komediasarjassa. Kuva: Robert Seger.

Musikaalissa pääsevät loistamaan nuoret musiikkiteatterin ammattilaiset. Lavalla on yhteensä parikymmentä näyttelijää ja laulajaa.

Pääroolit ovat saaneet Marika Huomolin ja Heljä Heikkinen. Ei liene sattumaa, että kahden naisen käsikirjoittamassa näytelmässä nähdään pääosissa mimmivoimaa. Toki keskeisissä sivurooleissa esiintyy myös nuoria miehiä.

Tarina kertoo Millan ja Piian nuoruudesta Helsingissä. On kesä ja kova kiire menettää neitsyys. Kaivopuistossa riittää nuoria miehiä, mutta Milla ja Piia ihastuvat molemmat samaan jätkään.

Kaivopuisto, rautatieasema ja bussipysäkki on rakennettu komeasti pelkkien videoprojisointien varaan. Lavalla nähdään Helsingin Kaupunginteatterin Pienen merenneidon veroisia efektejä. Se ei ole ihme, sillä onhan toinen lavastussuunnittelijoista Toni Haaranen vastannut molemmista teoksista.

Itse asiassa suurin osa lavasteista on täysin korvattu projisoinneilla. Ratkaisu toimii, eikä katsoja kaipaa lainkaan vanerisia seiniä projisointien tilalle.

Projisointien avulla myös siirrytään ajassa kymmenkunta vuotta eteenpäin. Silloin Milla on päässyt jo työelämään harmaaseen toimistoon.

Ankea toimisto voi kuulostaa tylsältä, mutta se itse asiassa tarjoaa musikaalin parasta antia. Humoristisissa dialogeissa huomaa sen, että Kiti Kokkonen on pohjimmiltaan komedioiden tekijä.


Haloo Helsingin komeat etkot



Musikaalin varrella koetaan kaikki suuret tunteet rakkaudesta kuolemaan. Tässä kohtauksessa kuullaan Haloo Helsingin kappale Tuntematon komeana kuoroversiona. Kuva: Robert Seger.

Maailma on tehty meitä varten tarjoaa hienot etkot Haloo Helsingin uudelle tulemiselle. Se on kuin lämppäri ennen keikan alkua. Tosin yhtyeen seuraavaa keikkaa saa odotella ensi vuoteen.

Musikaali tarjoaa uusia tulkintoja Haloo Helsingin hiteistä. Esimerkiksi yhtyeen kappale Tuntematon taipuu loistavasti hautajaiskappaleeksi, eikä Kaksi ihmistä kuulosta lainkaan hullummalta Miiko Toiviaisen ja Tatu Sinisalon duettona.

Mukana on myös kappaleita, joita ei ole juuri radiosoitossa kuultu, kuten Oh No Let’s Go, Halleluja ja Mun sydän sanoo niin.

Ellin veroista raspikurkkuista laulajaa ei musikaalin esiintyjistä löydy. Sen sijaan erityisesti Marika Huomolin esittää pehmeitä versioita kappaleista. On kuin sora olisi vaihtunut öljyyn.

Tunne ei ole kuitenkaan kadonnut kappaleista. Lavalla nähdään niin väkeviä tulkintoja, että bassotaajuudet tuntuvat luissa ja ytimissä asti.


Suomen Komediateatteri
Peacock-teatteri
Tivolikuja 1
00510 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :