Kun Jumala tarvitsee terapiaa – Espoon Kaupunginteatterissa nähdään älykäs komedia ja nerokasta dialogia


Psykologi Ella (Sanna-Kaisa Palo) pääsee ratkomaan Jumalan ongelmaa Espoon Kaupunginteatterin komediassa. Kuva: Juuso Westerlund.

Espoon Kaupunginteatterissa katsojat pääsevät Voi Luoja! -näytelmässä mukaan terapiaistuntoon. Psykologi Ella (Sanna-Kaisa Palo) on aikuisen, autistisen pojan yksinhuoltaja. Hän saa uuden asiakkaan, mystisen J:n (Martti Suosalo). Lior-pojan (Ari Kauppila) touhutessa hoitajansa kanssa lempipuuhiensa sellon ja dvd:n parissa Ella saa keskittyä asiakkaaseensa.

Alku terapiakäynnissä ei suju oikein hyvin. J ei suostu kertomaan nimeänsä ja hän tuntuu tietävän oudon paljon Ellasta.

Siinä vaiheessa Ella hermostuu, kun J kertoo Ellan yhä odottavan miehensä takaisin tulemista (olkoonkin, että mies on jo toisaalla naimisissa ja perheellinen) ja että Ella yritti tappaa 44-vuotiaana itsensä ja poikansa.

Hän luulee J:n olevan joku hullu stalkkaaja ja on jo päättämässä terapiaistunnon ennen kuin se edes ehtii alkaakaan. J:llä menee pitkä tovi todistaakseen olevansa Jumala, joka tarvitsee vain yhden terapiakäynnin ongelmansa vuoksi.

Ella on ateisti, mutta hän osaa Raamattunsa yllättävän hyvin. Hän kiinnostuu Jumalasta ja alkaa selvittää tämän ongelman ydintä.


Entä jos Jumala kuolisi?Näytelmä perustuu vahvasti dialogiin. Rekvisiittaa ei ole paljoa. Kuva: Juuso Westerlund.

Jumala kertoo haluavansa kuolla, sillä hän on menettänyt voimansa. Seuraa pitkällinen keskustelu siitä, voiko Jumala kuolla. Mitä se merkitsee meille ihmisille?

Yllättävää on se, ettei edes ateisti-Ella tahdo Jumalan kuolevan. Hän on itsekin (kuten moni muukin) lausunut painokasta tekstiä ja manausta jonnekin ylös, jollekin jossain.

Jumala on ne kaikki kuullut, niin tämä kertoo. Ellasta tuntuisi ikävältä, jos ei olisi enää Jumalaa, ei ketään missään ylhäällä.

Neuvokkaasti Ella lähtee kerimään Jumalan elämää aina sieltä aikojen alusta asti ennen maailman luomista etsiessään syytä Jumalan voimien katoamiseen. Läpi käydään luomiskertomus ja sen kuudes päivä, ihmisen luomisen Jumalan kaveriksi ja mitä ongelmia siitä tuli, kun Eeva tuli paratiisiin.

Saamme kuulla Jumalan olleen maailman ensimmäinen ompelija hänen ommellessaan Aatamille ja Eevalle asut nahasta.

Asian ytimeen päästään viimein Jobin kirjassa. Siinä vaiheessa Jumala häviää ja tähän Ella tarttuukin. Miksi Jumala ensin antoi kaikkea hyvää Jobille ja lopuksi otti ne kaikki pois? Kehottiko joku ulkopuolinen Saatana tekemään teot vai tuliko käsky Jumalan oman pään sisältä?

Ella on älykäs ja oivaltava psykologi, jonka diagnoosi on loistava. Näytelmän loppu on lämminhenkinen ja sen päätös kaunis. Jumala kiittää Ellaa kauneimmalla mahdollisella tavalla avusta.


Yleisö osoittaa suosiotaan seistenTanssija Ari Kauppila kuvaa hienosti autistista Lior-poikaa liikekielen avulla. Kuva: Juuso Westerlund.

Voi Luoja! on hämmentävä. Jumala-aiheista näytelmää ei ihan joka hetki näekään. Tässä puhutaan raamatullisista aiheista aika ronskisti, mutta toki huumori silmäkulmassa ja lempeän ironisesti.

Jumala hahmona on ”tavissuomalaiselle” aika vieras. Näytelmässä hänet kuvataan huumorintajuiseksi, hyväsydämiseksi ja ihmisiä rakastavaksi näiden vioistaan huolimatta.

Alkuhäkellyksen jälkeen näytelmän älykkyys alkaa loistamaan: tämähän on aivan mahtava näytelmä! Jo alkuasetelma on hauska: Jumala ja ateisti käsittelevät maailman luomista ja Raamatun tapahtumia aina tähän päivään asti.

Jokainen näytelmän minuutti kuuntelen ja nautin herkeämättä terapeutin ja asiakkaan nerokkaasta dialogista. Sanna-Kaisa Palo terapeutti-Ellana ja Martti Suosalo Jumalana ovat loistava tiimi tässä dialogissa.

Suosalon älykkäät huomautukset ja knopit Ellan puheisiin naurattavat yleisöä. Ellan pohdiskelu, Raamatun tapahtumien tarkka muistaminen ja loppudiagnoosi potilaalle ovat hykerryttäviä.

Kaksi tuolia, pöytä, jalkarahi ja sello. Siinä on kaikki rekvisiitta. Muuta ei tarvita kuin loistava käsikirjoitus ja kaksi huippuluokan ammattilaista, niin tuloksena on valtaisat aplodit seisten ja jalkojen tömistely.

Koko loppuunmyyty ensi-illan katsomo seisoo kiittäen tästä huippuluokan näytelmästä. Suosittelen ennakkoluulottomasti näytelmää.


Espoon Kaupunginteatteri
Revontulentie 8
02100 EspooBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :