Heikki Kinnunen loistaa ikääntyvänä naisena Espoon Kaupunginteatterissa – Loistava keksintö laittaa mies näyttelemään naisen osaa!


Arktisen trilogian viimeisessä osassa Marja-Terttu päättää lähteä musabisnekseen. Sieltä on tarkoitus saada rahat viimeiselle matkalle Grönlantiin. Kuva: Harri Hinkka.

On joulukuu. Ulkona on 18 astetta lämmintä ja jossain on nähty papukaija. Espoon Kaupunginteatterin ja Tampereen Teatterin yhteistuotannossa Arktisissa leikeissä ilmastonmuutos on ilmeisesti tapahtunut ja muuttanut lopullisesti säätilan niin Suomessa kuin muualla maapallollamme.

Näytelmän päähenkilö Marja-Terttu Zeppelin (Heikki Kinnunen) on palannut Kokkolaan Grönlannista kyllästyttyään saaren hoivaaviin sairaanhoitajiin ja vanhainkodilla uhkaamiseen. Eikö nyt vanha nainen saa kaatua ilman, että heti on iso härdelli auttajia ympärillä.

Marja-Terttu tulla tupsahtaa tyttärensä Mauran (Mari Turunen) luokse ämpäripäissään kuten aina. Äidin ja tyttären viha-rakkaussuhde roihahtaa jälleen riehumaan. Jälleennäkeminen on raivoisaa huutoa.

Myös Mauran talossa asuva Vili Autio Tiippanainen (Anna-Elina Lyytikäinen), Marja-Tertun ex-poikaystävä, on odotellut innolla Marja-Tertun kotiintuloa ja yrittää saada kämppäkaveriaan Jania (Jukka Leisti) innostumaan asiasta.

Paikalle tupsahtaa myös Piano Larsson (Klaus Klemola), Marja-Tertun puoliso, joka toimii elokuvajärjestäjänä. Hänen mukanaan tulee koko elokuvaporukka ohjaajasta tuottajaan. He juhlistavat elokuvansa menestystä ja suunnittelevat uutta elokuvaa.

Suunnitelmiin tulee muutos, kun Marja-Tertulta löytyy rinnasta kasvain. Hän kieltäytyy hoidosta ja haluaisi kuolla Grönlannissa. Rahankeruuta varten hän suunnittelee menevänsä mukaan musabisnekseen ja tekevänsä ison keikan, josta saaduilla rahoilla voi lähteä Grönlantiin kuolemaan.


Neliosaiseksi paisunut trilogiaArktinen trilogia on Klemolan sisarusten yhteinen projekti. Leea Klemola on ohjannut näytelmäsarjan, ja käsikirjoitus on syntynyt yhdessä hänen veljensä Klaus Klemolan kanssa. Veli on myös yksi näyttelijöistä (kuvassa oikealla). Kuva: Harri Hinkka.

Arktiset leikit on yksi osa neliosaiseksi paisunutta Arktista trilogiaa. Edelliset osat Kokkola, Kohti kylmempää ja New Karleby ovat saaneet ensi-iltansa vuosien 2004 ja 2011 välissä. Kolmikko Heikki Kinnunen, Klaus Klemola ja Mari Turunen ovat esiintyneet jokaisessa osassa.

En ole nähnyt aiempia osia, joten minulla on hieman vaikeuksia ymmärtää ihmishahmoja. Miksi Marja-Terttu on mennyt Grönlantiin, miksi hän pitää kylmästä ja mitä aikakautta näytelmä kuvastaa?

Näytelmä olisi helppo sijoittaa tulevaisuuteen, sillä ilmastonmuutos näkyy näytelmässä vahvasti. Veneellä ajellaan kesäsäässä, vaikka on joulukuu. Näyttelijöiden asut tuovat kuitenkin mieleen 1960-luvun hippiliikkeen.

Ihmissuhteet ovat näytelmässä sekavia. Äidin ja tyttären viha-rakkaussuhde on suorastaan tragikoominen. Nämä kännissä toikkaroijat saavat yleisössä aikaan naurun tyrskähdyksiä. Samoin vahtimestareiden veljeskunta kaksine jäsenineen ja elokuvaporukan häsellys ja hösellys naurattavat kovasti.

Musakeikan harjoittelu ”taustatanssijoineen” on näytelmän rattoisinta antia. Tässä Jukka Leisti pistää parastaan.


Surkuhupaisaa hösellystäNäytelmä kuvaa aikakautta, jolloin vedenpinta on noussut. Kokkola pysyy kuitenkin pinnalla, sillä siellä maa nousee. Kuva: Harri Hinkka.

Arktiset leikit tarjoaa suorastaan surkuhupaisaa hösellystä, jolle yleisö saa nauraa tämän tästä. Loppukohtaus on hyvin erilainen näytelmän muuhun huumoriin nähden. Se on rujon kaunis ja liikuttava. Tulihan sieltä viimeinkin esiin puhdasta tunnetta, välittämistä.

Näytelmässä loistaa Heikki Kinnunen Marja-Terttuna ja Anna-Elina Lyytikäinen Vili Tiippanaisena. Loistava keksintö laittaa mies näyttelemään naisen osaa ja päinvastoin!

Kinnusen näyttelemä Marja-Terttu on sormenpäitään myöten kuin ilmetty ikääntyvä nainen, joka vähän liikaa kallistelee pulloa ja on aika ronski suustaan.

Nauran katketakseni Marja-Tertun ”seksikkäälle” esiintymisasulle napapaitoineen ja alaslevenevine farkkuineen. Puhumattakaan Vili Tiippanaisen uhoamiselle miehisyydestään housuja kintuissa roikottaessan.

Mari Turusen kaksoisrooli Maura Zeppelininä ja Sami Simpasena on loistokas. Niin pienillä eleillä nainen muuttuu mieheksi. Ihailtavaa työtä!


Espoon Kaupunginteatteri
Revontulihalli
Revontulentie 8
02100 EspooBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :