Kuolema kolahtaa aina lopullisuudessaan – Kauppamatkustajan kuolema nähdään jo kolmatta kertaa Kansallisteatterissa


Kauppamies Willyn unelmissa taivaasta sataa rahaa. Hän on unohtanut tyystin, että rakkaus voi olla tärkeämpää kuin raha. Kuva: Mitro Härkönen.

Kun muusikko Samuli Laiho kajauttaa sähköuruistaan lähes uskonnollisen hymnin, ei ole epäilystäkään, mistä tässä näytelmässä on kyse. Tämä dramaattinen alku petaa tarinaa, joka johtaa kuolemaan. Loppu ei kuitenkaan tule katsojille yllätyksenä, sillä näytelmän nimi on Kauppamatkustajan kuolema.

Tätä aina ajankohtaista yhdysvaltalaisen Arthur Millerin näytelmää on ehditty esittää Kansallisteatterissa aiemmin jo kahteen kertaan 1980- ja 2000-luvuilla. Nyt on 2010-luvun Mika Myllyahon tulkinnan vuoro. Se on synkkääkin synkempi tarina perheestä, jossa asiat ovat rempallaan.

Näytelmä etenee höyryveturin tahtia hitaasti, mutta päättäväisesti kohti sukkia kauppaavan Willy Lomanin (Hannu-Pekka Björkman) kuolemaa. Loman elää keskellä amerikkalaista unelmaa: on kivitalo, parisuhde ja kaksi poikaa. Hän ei kuitenkaan osaa nauttia niistä, vaan menneet ajat kaivelevat mielessä.

Olisi pitänyt lähteä Ben-veljen (Jukka-Pekka Palo) jalanjäljissä rikastumaan. Ben keräsi suuren omaisuuden vain muutaman vuoden aikana.

Katsojalle ei tosin selviä, onko Benin tarina täyttä puppua, mutta ainakin Willy uskoo siihen vahvasti. Hän on ottanut elämänsä päämääräksi vaurastumisen ja kannustaa siihen poikiaankin.


Kuoleman kynnyksellä erottuvat käännekohdat



Willy matkustaa ajoittain historiaan, poikiensa lapsuuteen. Hän muistelee aikaa, jolloin Biffillä oli kolme yliopistopaikkaa odottamassa. Kuva: Mitro Härkönen.

Kauppamatkustajan kuoleman voisi tiivistää suomalaiseen sananlaskuun, että ahneella on kurainen loppu. Tarina ei ole aivan näin yksioikoinen, sillä Willy on ihminen siinä missä me muutkin. Eikö jokainen tavoittele parasta mahdollista elämää itselleen ja omalle perheelleen?

On vaikea tuomita ahneeksi ihmistä, joka lyhentää asuntolainaa ja maksaa osamaksulla jääkaappia. Willy on kuin lottoaja, joka haaveilee pelikupongin äärellä valoisammasta huomisesta.

Tuota valoa ei kuitenkaan näy käytävän päässä, vaan loputonta synkkyyttä. Tätä tunnelmaa vahvistaa Kati Lukan lavastus, jossa kivitalon jykevät seinät muistuttavat enemmän vankilaa kuin kotia. Valaisimetkin ovat kuin kuulusteluhuoneesta.

Teemu Nurmelinin suunnittelemassa valaistuksessa valon ja varjon reuna on terävä. Näin näyttämölle syntyy varjoja ja pimeitä kohtia, jotka alleviivaavat synkkää tunnelmaa.

Näytelmä etenee vanhan filmikelan lailla poukkoillen tapahtumasta toiseen. Välillä eletään arkea joskus 1930- tai 40-luvun New Yorkissa ja välillä pompitaan parikymmentä vuotta taakse päin Willyn poikien lapsuuteen. Osa tapahtumista on täysin päähenkilön kuvitelmaa.

Filmikela poimii mukaan Willyn elämän merkittävimmät käännekohdat. Ne ovat niitä kohtia, joissa hän olisi voinut toimia toisin. Hän olisi voinut kehottaa poikaansa Biffiä lukemaan matematiikkaa, mutta sen sijaan valitsi kivan kaverin roolin ja pelasi tämän kanssa jalkapalloa.

Tuo tapahtuma muovasi Willyn ja Biffin elämää tavalla, josta miehellä ei sillä hetkellä ollut hajuakaan. Kun epätoivo kasvaa, tuo hetki ja monet muut vyöryvät Willyn mieleen.


Vaurastuminen on tärkeämpää kuin rakkaus



Hannu-Pekka Björkmanin roolihahmo on perinteinen patriarkaalinen mies. Hänen vaimoaan näyttelevä Kristiina Halttu häilyy taka-alalla. Kuva: Mitro Härkönen.

Näytelmän ehdoton tähti on Hannu-Pekka Björkman kauppamatkustaja Willyn roolissa, joka tekee moniulotteisen pääroolin. Hän on isä, puoliso ja myyntimies, jonka parhaat päivät ovat ohi. Elämästä tuntuu tippuvan pohja pois, kun lapset lentävät pesästä, eikä kauppakaan käy enää vanhaan tapaan.

Björkman pääsee haastamaan itseään Willyn roolissa pauhaamalla täysillä ja antamalla syljen roiskua. Päähenkilö tuntuu ajoittain hieman sekopäiseltä riehuessaan elämänsä raunioilla.

Päähenkilön pitää vaurastumista niin tärkeänä, että unohtaa tyystin rakkauden. Kristiina Halttu esittää hienosti naista, joka jaksaa kulkea päivästä toiseen miehensä rinnalla, vaikkei mies edes tunnu huomaavan häntä. Onko silloin kyse rakkaudesta vai jonkinlaisesta riippuvuudesta?

Pariskunnan poikina esiintyvät Aku Hirviniemi ja Samuli Niittymäki. Etenkin Hirviniemi pääsee yllättämään, sillä Putous-ohjelmasta tunnettu huumorimies kykenee loistavasti vakavaan rooliin. Hän ei hassuttele, vaan eläytyy Willyn lempilapsen rooliin.

Kaiken kaikkiaan Kauppamatkustajan kuolema on näytelmä, joka herättää ajattelemaan. Kuolema on niin lopullinen, että se aina kolahtaa. Omana aikanaan 1940-luvulla näytelmää pidettiin kapitalismin vastaisena puheenvuorona. Tänä päivänä sen voi nähdä puheenvuoroksi ahneutta vastaan ilmastonmuutoksen aikakaudella.


Suomen Kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1
00100 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :