Oopperassa tuoksuu nyt popcorni! – CircOpera tuo jälleen sirkustaiteilijat osaksi raja-aitoja rikkovaa teosta

4.11.2019 19.15 , , , 0 kommenttia


Oopperan kuoro näyttää CircOperassa voimansa. Sirkuskansan esitys näyttää ja kuulostaa hyvältä. Kuva: Heikki Tuuli.

Täällähän tuoksuu ihan popcorni! Suomen Kansallisoopperan käytävillä on tottunut siihen, että ihmiset nauttivat väliajalla macaronseja ja muita pieniä leivoksia. Nyt kuitenkin arvokkaan talon käytävillä leijailee ilmiselvä popcornin tuoksu.

Popcornit ja pienet karamellipurkit liittyvät Oopperassa parhaillaan esitettävään laulua, tanssia ja sirkusta yhdistävään CircOperaan. Sirkusteemaan popcornit sopivat loistavasti. Ne tekevät myös kauppansa, sillä katsojina on paljon lapsia.

CircOperalla on käynnissä jo toinen esityskierros. Ensimmäistä kertaa sitä esitettiin loppuunmyydyille katsomoille syksyllä 2016. Silloin kriitikot ylistivät sitä poikkeukselliseksi oopperaksi ja sitä se todella on.

CircOpera yhdistelee parhaita paloja eri taiteenmuodoista. Se ylittää rohkeasti raja-aitoja oopperan, baletin ja sirkuksen välillä. Se tekee oopperasta helpommin lähestyttävän.

Uskaltaisin väittää, että moni katsojista on ensimmäistä kertaa katsomassa oopperaa, enkä tarkoita pelkästään lapsikatsojia. Väliajan supinoista päätellen moni aikuinenkin tulee elämänsä ensimmäistä kertaa Oopperaan, sillä CircOpera on reilulla kahden tunnin kestollaan yksi kevyimmistä ja helpoiten lähestyttävistä teoksista.

Se edustaa samanlaista populaarikulttuurista otetta, jota myös toinen Oopperan hitti Oopperan kummitus edusti. Oopperan kummituksessa tunnetusta musikaalista tehtiin loistelias ooppera. Nyt CircOperassa koko kansan sirkuksesta tehdään vielä asteen vaikuttavampaa huvia.


Parhaita paloja eri taiteenlajeistaOopperan halki kulkee juoni miehestä, joka antaa sirkuksen uudelle tulokkaalle rakkautta punaisena hehkuvan ilmapallon. Kuva: Heikki Tuuli.

Oopperassa tekee joka kerta yhtä suuren vaikutuksen se, kuinka paljon esiintyjiä häärää yhtä aikaa näyttämöllä. Nyt lavalla on samanaikaisesti tanssijoita, laulajia ja sirkustaiteilijoita sekä montussa kymmeniä orkesterin soittajia.

Katsottavaa ja kuultavaa on niin paljon, ettei tiedä, mihin päänsä kääntäisi. Tuntuu siltä, että baritoni Ville Rusasta ja tenori Mika Pohjosta katsoessa menettää samalla jonkun loistokkaan hetken sirkustaiteilijoiden tempuista tai taustaprojisoinneista.

CircOpera on syntynyt yhdistelemällä parhaita paloja taiteenlajeista yhteen. Kappaleiksi on valittu tunnettuja klassikoita muun muassa oopperoista Sevillan parturi, Eläinten karnevaali ja Thaïs. Ne ovat juurikin niitä kappaleita, jotka kuulostavat kumman tutuilta, mutta joita ei kuitenkaan osaisi nimetä.

Lavalle pääsevät myös Ballet Finland -ryhmän tanssijat. Vieressä istuva äitini huokailee, kun näkee nuoret miestanssijat ilman paitoja. On vain ihailtava, kuinka tanssijat saavat fyysisesti raskaan suorituksensa näyttämään kevyeltä ja vaivattomalta.


Pääroolissa sirkustemputJonglööri Wes Peden esittää temppuja niin keiloilla, palloilla kuin renkaillakin. Erityisen hienolta jonglööraus näyttää, kun lavalta sammutetaan valot. Kuva: Minna Hatinen.

Tässä oopperassa eivät kuitenkaan tanssi ja laulu ole pääroolissa, vaan sirkus. Sitä ihmiset ovat tulleet katsomaan ja sitä he haluavat nähdä.

Ensimmäiset väliaplodit kirvoittaa jo se, kun nuorallatanssija Sanja Kosonen tasapainoilee orkesterikorokkeen reunalla ja ojentaa hiuksistaan tahtipuikon kapellimestari Nick Daviesille. Tätä on sirkuksen ja oopperan liitto parhaimmillaan.

Sen jälkeen alkaakin poikkeuksellinen ilottelu, jossa on yhtä vähän järkeä kuin sirkuksessa yleensäkin. Tarkoitus ei ole kertoa elämää suurempaa tarinaa, vaan saada yleisö viihtymään, tuottaa elämyksiä.

Wau-elämys syntyy viimeistään hetkeä ennen väliaikaa, kun Ramon Kathriner tuo lavalle kuolemanpyöränsä. Se on valtava laite, joka yltää lattiasta kattoon, eikä Oopperan katto ole matalalla.

Kathriner pyöräyttää laitteen käyntiin ja hyppää itse mukaan villisti pyörivän laitteen päälle. Sen päällä hän rennosti kävelee ja hyppelee narulla uhmaten samalla kuolemaa.

Paras kohtaus on kuitenkin vasta edessä. Kimalaisen lennossa nostetaan ilmaan tuubansoittaja Simo Finni orkesterista. Soittaja on hieman hämillään saamastaan huomiosta, sillä tavallisestihan katsojat eivät juuri orkesteria näe. Tuubansoittajan ja yleisön kohtaaminen on niin välitön, että soittajia kannattaisi jatkossakin nostaa parrasvaloihin.


Suomen Kansallisooppera
Helsinginkatu 58
00251 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :