Tampereella hurmaa tarina mielisairaalan potilaista – Kaverukset ovat kuin vieraalta planeetalta pudonneita


Kuka hoivaa ja ketä? Mielisairaalasta juuri päässeet Elling ja Kjell Bjarne pääsevät tukemaan sosiaalityöntekijä Frankia. Kuva: Senia Robbins.

Tampereen Teatterin lavalla nähdään Elling (Johannes Korpijaakko) ja Kjell Bjarne (Ville Majamaa). He ovat kaksikko, jotka ovat juuri päässeet pois mielisairaalasta ja muuttaneet yhteiseen asuntoon.

Heidän asumistaan ja elämistään seuraa sosiaalityöntekijä Frank (Antti Tiensuu), jolla itselläänkin tuntuu olevan ongelmia lomamatkalle lähteneen vaimon kanssa. Tämä kun uhkaa, ettei tule enää takaisin löydettyään naisen itselleen.

Ellingillä ja Kjell Bjarnella on varsin vajavaiset sosiaaliset taidot: kaikki normaali elämä tuntuu uudelta ja oudolta, kuten puhelimeen vastaaminen, ovikellon soiminen ja kauppaan meno. Frank hoputtaa miehiä lähtemään ulos asunnosta, mutta heiltä puuttuu rohkeus.

Elling on luonteeltaan mielikuvitusrikas ja puhuu taukoamatta kuin papupata, mutta iso osa puheesta on keksittyä. Todellisuudessa hän on oikeasti hyvin arka ja helposti eristäytyvä.

Runosuoni hänellä kyllä kukkii ja hän keksii piilottaa runojaan kaupassa milloin mihinkin pakettiin, jonka joku asiakas ostaa ja löytää runon sen sisältä. Ensin Ellingin pitää vain kyetä menemään kauppaan.


Yläkerran naapuri löytyy sammuneenaKjell Bjarne tarjoaa päivälliselle yläkerran Reidunille. Näytelmä henkii 1960-lukulaisuutta vaatteissa ja Beatles-musiikissa. Kuva: Senia Robbins.

Yläkerrassa asuva nainen, Reidun (Eeva Hakulinen), löytyy Ellingin ja Kjell Bjarne vuokrataloyhtiön pihasta sammuneena. Miehet raahaavat naisen tämän kotiin ja Ellingin vastusteluista huolimatta Kjell Bjarne jää seuraamaan sinne Reidunin vointia. Hän huomaa naisen odottavan lasta.

Reidun kutsuu kiitokseksi miehet päivälliselle, jonne vain Kjell Bjarne menee. Elling itse menee runoiltaan aurinkolaseihin piiloutuneena. Kerrankin hän uskaltaa mennä yksin ulos, mutta vain kuullakseen kehnoja runoja. Hän osaa itsekin kirjoittaa parempia.

Reidunin ja Kjell Bjarnen suhde tiivistyy. Seuraavaksi Kjell Bjarne tarjoaa kaikille aterian, ihan itsetehdyn. Synnyttämäänkin lähdetään kaikki yhdessä, ja puhelimen käyttökin miehiltä jo luonnistuu.

Elämä tuntuu hymyilevän vihdoinkin molemmille miehille. Asiat ovat reilassa ja hommat hoituvat ilman paniikkikohtauksia.


Lämminhenkinen tarina ystävyksistäPuhelimen pirinä saa alkuksi hermoromahduksen aikaan. Mitä pitäisi tehdä, kun puhelin soi? Kuva: Senia Robbins.

Elling-näytelmä on lämminhenkinen ja humoristinen kuvaus kahdesta ystävyksestä, joilla ei ole ensin kaikki asiat hallinnassaan, mutta jotka pystyvät pikkuhiljaa oppimaan ja hallitsemaan itse omia valintojaan ja tekojaan.

Näytelmässä on kaksi loistavaa tähteä: Johannes Korpijaakko armottoman ujona, mutta puhetta pulputtavana ja mielikuvitusvilkkaana Ellinginä sekä Ville Majamaa epävarmana, rakastuneena Kjell Bjarnena.

Heidän loistavan yhteensaumattua keskusteluaan on hauska kuunnella. Heidän eleensä ja ilmeensä kuvastavat mahtavasti epävarmoja ihmisiä, joilta puuttuu aluksi kaikki nykyajan vaatimat sosiaaliset taidot.

Aluksi miehet olivat todellakin kuin vieraalta planeetalta pudonneita. Kaikki asiat olivat heille uusia ja pelottavia.

Ellingin äiti on aina hoitanut puhelimeen vastaamisen. 36 vuoteen miehen ei ole tarvinnut tehdä sitä. Mutta sitten hänen äitinsä kuoli, eikä kukaan ole opettanut hänelle sitä. Nyt se ja monta muuta taitoa on opeteltava, jos hän tahtoo pärjätä mielisairaalan ulkopuolella.

Näytelmän edetessä Ellingin ja Kjell Bjarnen taidot karttuvat kuin heidän huomaamattaan. Ulosmeno asunnosta on jo helppoa ja normaali juttu. Puhelimen pirahdus ei enää saa hermoromahdusta aikaan.


Tampereen Teatteri
Frenckell-näyttämö
Frenckellinaukio 2
33100 TampereBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :