Svenska Teaternin lava kuuluu nyt nuorille – Musikaali tarjoaa vaikuttavia joukkokohtauksia ja kauniita sooloja

20.5.2019 10.20 , , , 0 kommenttia


Nuorten esittämässä musikaalissa on monta näyttävää joukkokohtausta, jossa näyttelijät tanssivat ja laulavat. Kuva: Cata Portin.

Joka viidennellä nuorella on mielenterveyshäiriö. Käytännössä siis jokaisessa koululuokassa usea oppilas on ahdistunut, masentunut tai kärsii jostain muusta elämää rajoittavasta ongelmasta.

Tästä aiheesta musiikkiteatterikoulu Nya Tadam on tehnyt musikaalin, jossa esiintyvät 15–22-vuotiaat nuoret. He ovat saaneet aikaan synkästä aiheesta yllättävän pirteän esityksen. Siihen epäilemättä vaikuttaa nuorista pursuava into.

Lavalla on yli 20 lahjakasta nuorta, eikä voi kuin ihailla heidän taitojaan. He näyttelevät, tanssivat ja laulavat.

Puolentoista tunnin esitykseen mahtuu monta näyttävää musikaalinumeroa, joissa broadway-tyyliin suuri joukko esiintyjiä yhtä aikaa laulaa ja tanssii. Tunnelma on kuin La La Landissa parhaimmillaan.

Suurten joukkokohtausten vastinparina on joukko erittäin kauniita sooloja. Esimerkiksi 20-vuotiaan Wilanda Verdecian ja 19-vuotiaan Ingrid Väyrysen ääntä kuuntelisi mielellään enemmänkin. Heidän soololaulunsa soi kirkkaana ja kauniina Helsingin Svenska Teaternin suurella näyttämöllä.


Mielenterveys voi horjua kenellä tahansaPunainen takki muuttaa Ilmi-Emmi Wentzelin musikaalin päähenkilöksi Viljaksi. Kuva: Cata Portin.

Nya Tadamin musikaali Vilja andas (suomeksi Hengitä Vilja) kertoo 18-vuotiaasta Viljasta, jolla on henkisesti paha olo. Maailma on täynnä ahdistavia asioita: pitäisi olla aktiivinen somessa, pitää huolta ihmissuhteista ja siinä sivussa päättää, mitä tulevaisuudeltaan haluaa.

Musikaali alkaakin siitä, kun Vilja seisoo kuilun reunalla valmiina hyppäämään. Vuosittain noin sata nuorta päätyy Suomessa itsemurhaan, mutta sen verran voin paljastaa, ettei Vilja hyppää kuolemaan.

Tarina kertoo nuoren naisen aiemmista elinvuosista: lastenkodista, äidin masennuksesta ja avun hakemisesta. Erityisen huvittavia ovat kohtaukset, joissa Vilja tapaa koulukuraattorin. Miten nuori ja aikuinen voivatkin olla ihan täysin eri aallonpituudella!

Viljan tarina on fiktiivinen, mutta se voisi olla aivan hyvin faktaa. Vilja voisi olla kuka tahansa tyttö tavallisessa koululuokassa. Tätä vaikutelmaa korostaa se, että Viljan rooli kulkee takin mukana. Neljä nuorta pukee kukin vuorollaan punaisen takin harteilleen ja muuttuu roolihahmoksi.


Nuoret voivat olla ylpeitäMusikaalia tahdittaa live-bändi ja 15 nuoren kuoro. Kuva: Cata Portin.

Vilja andas on suursatsaus nuorten kulttuuriin. Se on syntynyt pääkaupunkiseudun ruotsinkielisten musiikkiopistojen ja Svenska Teaternin yhteistyönä.

Nuoret ovat treenanneet esiintymistaitojaan kahden vuoden ajan ja tämän kevään musikaali on heidän lopputyönsä. Kahdessa vuodessa on saatu aikaan upea lopputulos, josta nuoret voivat olla hyvällä syyllä ylpeitä. Vilja andas on hiottu kokonaisuus, jossa kiinnostavaan juoneen on yhdistetty tarttuvia kappaleita.

Musikaalin vahvuutena on se, että se saa katsojan ajattelemaan. Kun nuoret esiintyjät osoittelevat sormellaan katsomoon, että joka viidennellä on mielenterveyshäiriö, tulee tilastosta varsin konkreettinen.

Mielenterveyshäiriö voi olla kenellä vain. Sen osoittavat Viljan esittäjät, jotka ovat kauniita nuoria naisia. Heitä on helppo pitää poikkeuksetta menestyjinä. Kaunis ulkonäkö voi olla pintaa, jonka alla paha olo kiehuu.

Nya Tadamin esiintyjäjoukossa on epäilemättä monta tulevaa musiikkiteatteriin erikoistunutta näyttelijää. Jos kahdessa vuodessa on saatu aikaan näin upea lopputulos, minkälainen musikaali mahtaisi syntyä, jos koko joukko pääsisi Teatterikorkeakouluun. Sen esityksen haluaisin nähdä!

Musikaali on ruotsin kielellä, mutta suomenkielinen ymmärtää sen mainiosti kouluruotsilla.


Svenska Teatern
Pohjoisesplanadi 2
00130 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :