Kolme näyttelijää riittää täyttämään Suuren näyttämön – Seela Sella vastaa kokemukseltaan jo kymmentä näyttelijää


82-vuotiaalla teräsmummolla riittää vielä virtaa. Seela Sella esiintyy tällä hetkellä sekä Helsingissä että Tampereella. Kuva: Johnny Korkman.

Kolme näyttelijää ja Kansallisteatterin Suuri näyttämö. Ensimmäinen ajatus on luonnollisesti se, ettei kolme näyttelijää voi täyttää massiivista lavaa, kun jossain toisessa näytelmässä siihen tarvitaan toistakymmentä esiintyjää.

Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, ettei kyseessä ole aivan ketkä tahansa näyttelijät. Seela Sella vastaa kokemukseltaan ja karismaltaan jo yksin kymmentä näyttelijää, eikä Puntti Valtonenkaan jää huonommaksi. Puhumattakaan pitkän linjan muusikko-näyttelijä Eero ”Safka” Pekkosesta, joka on ollut kosketinsoittajana muun muassa Juice Leskisen, Ismo Alangon ja Eppu Normaalin yhtyeissä.

He kolme täyttävät yllättävän hyvin koko Suuren näyttämön kotimaisessa uutuusnäytelmässä Yhtä matkaa. Näytelmän perusasetelma on varsin simppeli: vanha rouva ja keski-ikäinen herra päätyvät samaan junavaunuun. Rouva on matkalla häihin ja herra hautajaisiin.


On elämä kuin juna vaan"Safka" Pekkonen muuntautuu näytelmässä katusoittajaksi ja konduktööriksi. Kuva: Johnny Korkman.

Kaksikko alkaa rupatella niitä näitä, vaikka herra onkin hieman vastahakoinen. Hänen pitäisi saada työasiat hoidettua. Juttu kuitenkin lähtee liitelemään maan ja taivaan välille. Häät ja hautajaiset virittävät keskustelun rakkauteen ja kuolemaan.

Siinä olisi jo ainekset kelpo näytelmään. Käsikirjoittaja Leena Tamminen ei ole tyytynyt pysymään tällä ilmiselvimmällä tasolla. Juna ja matkan teko laajenee metaforaksi hieman samaan tapaan kuin Kari Tapion kappaleessa Juna kulkee.

Näytelmän juna on kuin elämä. Se kulkee suurimman osan matkasta tasaisesti vailla yllätyksiä. Joskus saattaa tulla vastaan pimeä tunneli, jossa pelot saavat vallan.

Tamminen on ladannut näytelmään monia nyky-yhteiskunnan pelkoja, jotka nostattavat selässä kylmiä väreitä. On infektioita, maahanmuuttoa, syrjäytymistä ja ilmastonmuutosta.

Pelkojen kohteista tulee abstrakteja, kun niitä ei lausuta ääneen. Ne vain kummittelevat junan ulkopuolella, kunnes ne vyöryvät sisälle junaan.

Näytelmä on oikeasti karmiva. Taustalakanoiden projisoinnit vain kiihdyttävät omaa mielikuvitusta. Ovatko punaiset läiskät verta vai tulta?


Rupattelua kuuntelisi kolmannenkin tunninSeela Sellan esittämä eläkkeellä oleva siivoja ja Puntti Valtosen näyttelijä ovat kuin eri maailmoista. Toinen on tehnyt fyysistä työtä, kun taas toinen saa rahaa ihmisten naurattamisesta. Kuva: Johnny Korkman.

Täytyy erityisesti kehua näytelmän musiikkia ja äänimaailmaa. Musiikki perustuu tasaiseen rytmiin kuin junan kolkkeeseen, ja samaa sävelmää muuntelemalla saadaan aikaan kaikki näytelmän kappaleet.

Suurimman osan kappaleista esittää ”Safka” Pekkonen varmasti ja ammattitaitoisesti. On helppo nähdä, että hän on ollut lukemattomia kertoja lavalla. Hänen lauluäänensä on persoonallinen ja helposti mieleen jäävä.

Myös Puntti Valtonen ja yllättävää kyllä Sella Sellakin laulavat. On kunnia nähdä 82-vuotias teräsmummo Sella lavalla. Hänen ikäänsä on kuitenkin vaikea uskoa, kun katsoo reteästi kirosanoja laukovaa roolihahmoa.

Sellan esittämä roolihahmo on varsin suorasukainen. Hän puhuu asioista niiden oikeilla nimillä toisin kuin Valtosen esittämä hahmo, joka yrittää piiloutua porvarillisen ulkokuorensa taakse.

Kaksikko muodostaa herkullisen vastinparin. Rouva on joutunut laskemaan, riittävätkö hänen rahansa junalippuun. Herralle lipun hinta on ollut pikkuraha.

Valtosen ja Sellan dialogia voisi kuunnella vaikka vielä kolmannen tunninkin verran. Sen sisältö pulppuaa osuvia oivalluksia tavallisesta elämästä. Se naurattaa ja parhaimmillaan saa katsojankin ajattelemaan.


Suomen Kansallisteatteri
Suuri näyttämö
Vilhonkatu 11
00100 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :