Ilmastonmuutoksesta syntyi kepeä näytelmä – Näyttelijäduo lähtee Lahdessa metsään


Alkutuotannossa näyttelijät esiintyvät omilla nimillään. Samalla sekoittuu se, mikä erottaa näyttelijän roolihenkilöstä. Kuva: Jonni Pantzar.

Kaupunginteatterin näytelmä Alkutuotanto on herättävä kannanotto kestävän kehityksen ja ympäristön suojelun puolesta. Näytelmän rooleissa vakuutti kahden näyttelijän duo, joka kahdestaan hoiti ansiokkaasti kaikki näytelmän roolit.

Tarinan keskiössä ovat Tommi ja Allu, siis näyttelijät Tommi Kainulainen ja Aleksi Lavaste, jotka esiintyvät omana itsenään. He ovat matkalla Tommin perimälle metsäpalstalle katsastamaan, löytyisikö sieltä sukupuuton partaalla olevaa rupiliskoa.

Matkalla palstalle kannanottonsa luonnon nykytilanteen huonoudesta pääsevät esittämään useat eläimet porosta orankiin ja oravasta metsoon.

Välillä koukataan Etelä-Amerikan Guatemalaan kuulemaan paikallisen viljelijän näkemyksiä alkuperäiskansojen huonoista papumaista, välillä ollaan supisuomalaisessa metsässä kuuntelemassa Pentti Linkolan ja Erkki Pulliaisen näkemyksiä nykyisen luonnon tilasta.


Teltan katto muuntuu moneen



Näytelmään on lainattu paljon Pentti Linkolan ja Erikki Pulliaisen ajatuksia. Voipa siitä bongata myös lainauksia Charles Chaplinilta. Kuva: Tiina Hauta-aho.

Pidän näytelmän ajankohtaisuudesta ja luonnonsuojeluun keskittyvästä näkemyksestä. Sinänsä aihe on sellaisenaan varsin mediasta tuttu ja jossain määrin jo mielestäni selväksi tullut.

On kuitenkin mielenkiintoista huomata, miten raikkaan ja tuoreen näkökulman näyttelijät ovat onnistuneet luomaan huumoria säästämättä. Ensi-illan yleisö on ihan hurmiossa ja väliaplodeja satelee, niin elävää näyttelijöiden työskentely on.

Etenkin Aleksi Lavasteen korkealta puhuminen useassa roolissa huvittaa, samoin Tommi Kainulaisen murteella ”viäntäminen” alkuperäiskansan jäsenen roolissa, vaikka sinänsä kummassakin roolissa on kyse vakavasta aiheesta.

Ympäristön vaihtuminen on toteutettu hyvin onnistuneesti ja lavasteet ovat mainion monikäyttöisiä, esimerkiksi teltan katto toimii välillä metsurin työmaa-alueena ja välillä porojen rinteenä ja on se myös jossain vaiheessa harvinaisen rupiliskon päivänpaistattelukivenä.

Näyttelijöiden roolivaatteiden vaihto tapahtuu kohtauksesta toiseen sulavasti yleisön katseilta suojassa. Erityisen ripeää vaihdot ovat tilanteissa, joissa välillä äänessä on Tommin näyttelemät orava ja poro, samoin Allun näyttelemät oranki ja metso.


Uskoa maapallon tulevaisuuteen



Tommi Kainulaisen näyttelemä orava kannustaa eläimiä vallankumoukseen ihmisiä vastaan. Myös Aleksi Lavasteen metso on juonessa mukana. Kuva: Tiina Hauta-aho.

Näytelmän kiistaton sanoma on se, miten ilmasto lämpenee vauhdilla ja miten ihmisen holtiton kulutusjuhla tuhoaa muita eläinlajeja. Ajankohtaisena teemana nousee hyvin esille dieselin loppuminen maailmasta ja vedenpinnan nousu jäätiköiden sulamisen myötä. Tärkeitä teemoja siis!

Tätä näytelmää voi hyvin suositella kaikille luonnon ystäville, mutta myöskin ilmastonmuutoksen kriitikoille tämä näytelmä tarjoaa uutta ajateltavaa. Koen näytelmän puhuttelevan itseäni ja ruokkivan uskoa maapallon tulevaisuuteen.

Näytelmälle on helppo toivoa pitkää ikää. Lahdessa esitetään jo näytelmän toista versiota. Ensimmäinen versio nähtiin seitsemisen vuotta sitten Tampereella, Kotkassa ja Riihimäellä. Nyt lista täydentyy vielä Lahdella ja Joensuulla, ja toivottavasti jatkoa seuraa.


Lahden kaupunginteatteri
Kirkkokatu 14
15140 Lahti



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Jäbä. Hän on parikymppinen opiskelija, joka pitää hyvän musiikin kuuntelusta ja urheilusta.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :