Kirjoituskilpailun voittajanäytelmä esittää Suomen historian koko komeudessaan


Suomen voitto jääkiekon MM-kilpailuissa on yksi historiamme suurista käännekohdista. Villiä Hurjempi Pohjola -näytelmään on saatu mahtumaan kaikki oleellisimmat tapahtumat kahteen tuntiin. Kuva: Vilja Harala.

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Näinhän sitä on meille opetettu Suomen historiasta ja likimain näin alkaa myös Suomen Komediateatterin kevään näytelmä Villiä Hurjempi Pohjola.

Ville Nummenpään käsikirjoittamassa näytelmässä esitetään kuvaelmilla huumorinsävytteisesti Suomen historiaa. Sekaan mahtuu myös laulua ja tanssia. Nummenpää voitti tekstillään Suomen Komediateatterin kirjoituskilpailun ja sai teoksensa näyttämölle.

Suomen historiasta on otettu esiin paitsi ne tavanomaiset tapahtumat, kuten kansalaissota, Mannerheim, Kekkonen ja lätkän MM-voitto, niin myös vähän harvemmin esitetyt, kuten piispa Henrikin surma, noitavainot ja laukkuryssät.

Huumoria on ympätty mukaan vakaviinkin asioihin. Esimerkiksi kansalaissodassa sekoillaan, kun punaiset pohtivat, ketä heidän pitäisi ampua. Kuvaelmaan on saatu ujutettua mukaan myös Ranskan keltaliivit.

Illan tähdet ovat todellinen moniosaaja Ria Kataja, niin ammattitaitoinen Minna Kivelä ja naiseksi pukeutuneena supersöötti Iikka Forss.


Janne Kataja ja Iikka Forss ovat sööttejä tyttösiäKohtauksessa käännetään sukupuoliroolit ylösalaisin. Miehet ovat naisia ja nainen mies. Kuva: Vilja Harala.

Näytelmän huvittavinta antia on laukkuryssän saapuminen kylään. Mekkoihin puetut tyttöset innostuvat maajussin kanssa entisajan pefleteistä eli pillunpäreistä niin että laulaa luikauttivat niistä laulun.

Kohtauksessa on käännetty sukupuoliroolit ylösalaisin. Olemme tottuneet siihen, että miehet esittävät naisia ja se aina naurattaa. Iikka Forss ja Janne Kataja ovat kieltämättä sööttejä tyttösiä.

Tässä kohtauksessa voiton vie kyllä Minna Kivelän miespuolinen maajussi. Minna saa yleisöstä mukaan nuoren naisen testaamaan pefletin kokoa omalla takamuksellaan.

Jääkiekon MM-kilpailuista on saatu myös aikaan hauska kuvaelma. Karskit miehet innostuvat katsomaan taitoluistelua ja kokeilemaan itsekin taivutuksia, kun rouva poistuu alakerran kapakkaan. Ei koko Suomi hurahtanutkaan silloin jääkiekosta!


Stalin, Juice ja Antti RokkaKuka murhasi piispa Henrikin? Näytelmä kertoo hieman toisenlaisen tarinan kuin koulun historiassa on kerrottu. Kuva: Vilja Harala.

Näytelmässä on mainioita henkilöhahmoja, kuten Riia Katajan Mannerheim, Iikka Forssin Spede Pasanen ja Janne Katajan loistavasti imitoima Erkki Toivanen.

Näytelmä kuin näytelmä tuntuu tänä päivänä tarvitsevan mukaan Kekkosen. Tähän näytelmään on saatu ympättyä mukaan myös Stalin, Hitler, Juice, Danny kuin myös Tuntemattoman sotilaan Antti Rokka. He kaikki kuuluvat Suomen historiaan tavalla tai toisella.

Henkilöhahmoja ja asunvaihtoja on paljon. Siitä täytyy antaa puvustajalle iso plussa, sillä vaatteidenvaihdot sujuvat välispiikkien aikana vauhdikkaasti.

Villiä Hurjempi Pohjola esitetään Helsingin keskustassa Aleksanterin teatterissa, joka on oiva paikka historialliselle näytelmälle. Itse teatterihan on jo iäkäs, vuodelta 1879, mutta se on yhä hyvin toimiva. Lukuisat ovet vähentävät ruuhkia teatterisalin tyhjentyessä.

Teatterirakennuksessa tuntuu ajan patina: se on kuin Svenska Teatern pienoiskoossa. Teatterisali on valtavan kaunis parvineen ja kattomaalauksineen.


Suomen Komediateatteri
Aleksanterin teatteri
Bulevardi 23–27
00180 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :