Sademies on syksyn koskettavin näytelmä – Katsoja päätyy aikamoiseen tunnemyrskyyn


Charlie on piinkova liikemies, jonka elämä pyörii yrityksen ympärillä. Viikko autistisen veljen kanssa kenties muuttaa hänet avarakatseisemmaksi ja samalla hän lähentyy kihlattunsa Susanin kanssa. Kuva: Heikki Järvinen, Tampereen Teatteri.

Tampereen Teatteri esittää vaikuttavan tulkinnan legendaarisesta Sademiehestä, joka tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä Rain Man. Näytelmässä loistaa yksi tähti ylitse muiden: Risto Korhonen. Hänen esittämä Raymond on riipaisevan koskettava autistinen hahmo.

Itku ja nauru vuorottelevat, kun katsojat seuraavat hänen touhujaan. Ei voi kuin ihailla Korhosen vakuuttava esiintymistä. Hän pääsee hyvin autistin pään sisälle ja pystyy välittämään vaikutelman pakkoliikkeineen päivineen.

Näyttelijä Lari Halme on toinen näytelmän huipuista. Hänen roolinsa itsekeskeisenä narsistina oli mahtava. On jännittävää nähdä, miten yksi viikko ”vitun vammaisen” veljen kanssa avaa hänen silmänsä ja kenties muuttaa hänet avarakatseisemmaksi.

Termi ”vitun vammainen” esiintyy näytelmässä tiuhaan, mutta mustan huumorin käyttö toimii. Autismia ei ole helppo käsitellä siten, että autistilla on muutakin kuin potilaan rooli. Sademiehessä on onnistuttu luomaan Raymondista moniulotteinen persoona, joka kerää yleisön sympatiat.


Seitsemän miljoonan perintöCharlielle selviää, että hänen mielikuvituskaverinsa Rain Man on oikeasti ollut hänen veljensä Raymond. Isä toimitti veljen laitokseen Charlien ollessa pieni. Kuva: Heikki Järvinen, Tampereen Teatteri.

Sademiehen juoni on tuttu Dustin Hoffmanin ja Tom Cruisen tähdittämästä elokuvasta. Charlie Rabbit on liikemies, jonka elämä pyörii yrityksensä asioissa. Tällä hetkellä yritys on tosin rahavaikeuksissa.

Charlie saa kuulla isänsä kuolleen. Isä on antanut testamentissaan hänelle ainoastaan auton ja pihan ruusupuskan. Loput seitsemän miljoonaa menevät jonkun säätiön kautta jollekin henkilölle, jota ei saa Charlielle kertoa.

Mies selvittää raivoissaan säätiöstä vastaavan tohtori Bruenerin, jonka luona laitoksessa hän tapaa autistisen veljensä Raymondin. Veli käyttäytyy hyvin eri tavalla kuin Charlie itse, sillä veljen yleisin vastaus joka asiaan on ”joo”. Raymond voi mennä hyvin pienestä asiasta tolaltaan, eikä hän pidä koskettamisesta.

Charlie tajuaa, että Raymondin saama perintö on ratkaisu hänen yrityksensä rahavaikeuksiin. Hän kaappaa veljen automatkalle kohti omaa kotiaan.

Matkustaminen Raymondin kanssa ei ole ihan yksinkertaista, sillä Charlie ei tahdo ymmärtää veljensä tottumuksia. Miksi vaahterasiirapin on oltava pöydässä jo ennen pannukakkuja?

Vähitellen veljekset tutustuvat toisiinsa ja Charlie huomaa Raymondin olevan muutakin kuin ”vitun vammainen”. Raymond opettelee tuosta vain puhelinluettelon A:sta puoleen väliin J:tä, osaa tuosta vain laskea lattialle pudonneet hammastikut ja muistaa ällistyttävällä tarkkuudella runsaasti erilaista knoppititetoa.


Aikamoinen tunnemyrskyRaymondille on työlästä koskettaa toista ihmistä. Siksi tanssiminen ei ole helppoa. Kuva: Heikki Järvinen, Tampereen Teatteri.

Yksi liikuttavimmista kohtauksista on se, kun Charlie opettaa Raymondia tanssimaan. Jo toisen ihmisen koskettaminen on työlästä Raymondille, mutta tanssiote onnistuu pienen harjoittelun jälkeen.

Paikalle saapuu myös Charlien kihlattu Susan, jonka kanssa Raymond tanssii ja jolta hän saa vielä iltasuukonkin. Se suukko on Raymondin elämän ensimmäinen.

Veljesten tanssin opettelu on hurjan liikuttavaa katsottavaa. Sademies on epäilemättä syksyn koskettavin näytelmä. Se todellakin avaa katsojan silmät, sillä tämän jälkeen autisteja osaa arvostaa aivan eri tavalla.

Charlie alkaa arvostamaan Raymondia ja jopa pitämään häntä veljenään vammasta huolimatta. Se on hyvin tärkeä oivallus: autisti on ihminen siinä missä me muutkin.


Tampereen Teatteri
Keskustori 2
33100 TampereBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :