Billy Elliotissa loistavat lapsinäyttelijät – Mikä show, mikä esitys, mikä finaali!


Michael (Juho Mönkkönen) ja Billy (Jiri Rajala) ovat verraton kaksikko. Heidän mekkoiloitteluunsa osallistuu niin miehet kuin naisetkin. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Billy Elliot -musikaali kertoo hurjan hienosti pienessä kaivoskylässä asuvasta pojasta, jolla on suuri unelma. Hän tahtoo balettitanssijaksi. Unelmaa ei oikein hyväksytä miehisessä kyläyhteisössä, sillä baletti on vahvasti feminiinistä.

Pieni poika kuitenkin pääsee vaikeuksien kautta voittoon ja samalla hänen unelmastaan tulee koko kylän unelma. Ihanaa tarinaa vie eteenpäin laadukas musiikki. Laulaja-lauluntekijä Elton Johnilta voikin odottaa vain huippuhyvää.

Solidaarisuus-kappale mahtavuudessaan jää suorastaan kaikumaan päähän ja se on epäilemättä näytelmän mahtipontisin kohtaus. Kappale liittyy poliisien ja kaivostyöläisten yhteenottoon.

Billyn tarinahan sijoittuu 1980-luvulle pääministeri Margaret Thatcherin aikaan Iso-Britanniassa. Kaivosmiehet vastustivat lakolla Thatcherin suunnitelmaa sulkea hiilikaivoksia. Myös Billyn isä ja isoveli ovat lakossa.

Vaikuttava musiikkinumero syntyy myös kirjeestä, jonka Billyn kuollut äiti on kirjoittanut pojalleen ennen kuolemaansa. Kuolleen äidin (Eriikka Väliahde) ja tanssinopettajan (Petra Karjalainen) duo on illan kaunein ja liikuttavin kappale, sillä niin ihanasti heidän äänensä soivat yhdessä.


Tanssinopettaja näkee Billyn lahjakkuuden



Petra Karjalainen loistaa tanssinopettajana. Hänen ääntään olen jo aiemminkin ihaillut, toivottavasti saamme kuulla sitä jatkossakin! Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Billyn pitäisi nyrkkeillä, mutta hän haluaa tanssia. Kuin vahingossa hän ajautuukin tyttöjen balettitunnille mukaan. Tunnin opettaja näkee Billyn lahjakuuden ja innostaa tätä pyrkimään Lontoon balettikouluun.

Pojan perhe kuitenkin tyrmää ajatuksen, silllä vain homot hyppelevät kireissä sukkahousuissa. Billyn kaveri Michael on juuri sellainen henkilö. Hän tykkää pojista ja haluaa pukeutua hameisiin.

Musikaalissa on runsaasti lapsinäyttelijöitä, joiden työtä ei voi kuin ihailla. Billya esitti Jiri Rajala vakuuttavasti tanssien ja taitavasti stepaten, vaikka hän on vasta 12 vuotta. Roolissa vuorottelevat hänen lisäkseen myös kaksi muuta poikaa.

Myös Michaelin roolissa on kolmoismiehitys. Esitysiltanamme roolissa nähtiin Nuutti Kerppilä, joka on Jirin tavoin 12-vuotias. Hänen mekkojen kanssa touhuaminen nauratti yleisöä. Värikkääseen mekkoiloitteluun osallistuu Billyn ja Michaelin lisäksi niin miehet kuin naisetkin.

Ei voi kuin ihailla kaikkien lasten ammattitaitoista otetta esityksessä, sillä he pärjäsivät loistavasti aikuisten seassa.

Billyn tarina päättyy onnellisesti, sillä isä tajuaa lopulta sen, että tanssi on Billyn keino päästä pois kaivoskylästä. Kaivoksella ei tunnu olevan tulevaisuutta edessään.


Jo 12 miljoonaa ihmistä nähnyt musikaalin



Billyn isä (Jyrki Mänttäri) oivaltaa, että pojan tulevaisuus on Lontoossa. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Kaikesta ankeudestaan huolimatta näytelmässä on myös hupaisia hetkiä, kuten muistisairaan mummin piirakan haku ja pianonsoittaja Mr Braithwiten (Lauri Ketonen) boogiet. Braithwite on sivuroolissa balettitunneilla, mutta mikä virtuoosi hän onkaan tanssimuuveissaan!

Suuri näyttämö on täpösen täynnä esiintyjiä ja lähes 50 esiintyjän joukko vastaanottaa yleisön seisaaltaan antamat aplodit. Mikä show, mikä esitys, mikä finaali!

Ja entä se paljon puhuttu kiroileminen näytelmässä? Olihan sitä, sillä se alkoi heti näytelmän alkuvaiheessa pienen pojan huutaessa tomerasti lavalla: ”Vittu!” ja jatkui pitkin näytelmää. Kiroilu ei ollut mitenkään päälleliimattua ja jotenkin se kuvaa aikakauden ahdistavaa tilannetta.

Billyn tarina kertoo 1980-luvusta, mutta sen sisältö sopii erittäin hyvin myös tähän päivään. Joudumme yhä tänä päivänä taistelemaan omien unelmiemme puolesta, jotta voimme saavuttaa sen, mitä itse todella haluamme elämältä.

Musikaalin aihe on siis universaali. Ehkä se on syy siihen, miksi Billy Elliot pyörii täysille katsomoille ja sen on nähnyt noin 12 miljoonaa katsojaa eri puolilla maailmaa.


Tampereen Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28–32
33201 Tampere



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :