Arvaatko murhaajan nopeammin kuin Poirot? – Hämeenlinnassa voi kokeilla omia harmaita aivosoluja


Pieni ja pyöreä belgialainen salapoliisihan se on! Näyttelijä Hannu Huuska on kuin ilmetty Hercule Poirot. Kuva: Tapio Aulu, Hämeenlinnan Teatteri.

Kaikki tuntevat Agatha Christien kirjoittamat Hercule Poirot -kirjat. Rohkenen väittää näin, sillä Christie on heti Shakespearen jälkeen kaikkien aikojen myydyin kirjailija.

Itsekin aloitin dekkareiden lukemisen juuri Christien kirjoista. Nehän eivät ole kaikkein raaimmasta päästä, joten ne sopivat nuorillekin lukijoille.

Poirot on pieni ja älykäs belgialainen salapoliisi, joka kuvataan pedantiksi, pikkutarkaksi ja hieman turhamaiseksi mieheksi. Hahmo on tuttu niin Christien kirjoista kuin myös televisiosarjoista ja elokuvista.

Hän kulkee pienin töpöttävin askelin ja ratkoo harmailla aivosoluillaan kaikki kiperätkin tapaukset.

Christie on saanut talletettua romaaneihinsa mielenkiintoista ajan kuvausta. Ne kuvaavat 1900-luvun ensimmäisiä vuosikymmeniä eli aikaa ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Nyt lähes sata vuotta myöhemmin Christien kirjat tuntuvat ihanan nostalgisilta. Aikakaudella oli täysin normaalia esimerkiksi se, että Poirotilla on miespalvelija.


Atomipommin kaava varastettuItalialainen lääkäri Carelli (Tatu Siivonen) löytää vanhasta laatikosta pullon hulluruohoa. Kuva: Tapio Aulu, Hämeenlinnan Teatteri.

Hämeenlinnan Teatterin esittämä Kahvi mustana ei ole kaikkein tunnetuinta Christien tuotantoa. Se on itse asiassa alun perinkin kirjoitettu näytelmäksi ja vasta myöhemmin muokattu romaaniksi. Olikin virkistävää nähdä hieman tuntemattomampi näytelmä Hercule Poirotista.

Esityksen tapahtumat alkavat kartanon kirjastohuoneessa. Sir Claud Amory on kehittänyt atomipommin kaavan, joka on varastettu.

Kartanossa on kaavan katoamisen aikana paikalla Sir Amoryn poika vaimoineen, sisko, veljentytär, sihteeri ja salaperäinen italialainen lääkäri. Joku heistä on varastanut kaavan.

Sir Amory kertoo kutsuneensa paikalle kuuluisan Hercule Poirotin, mutta syyllisellä on vielä aikaa palauttaa kaava. Iltayhdeksältä hovimestari sammuttaa valot kirjastosta ja kaavan voi pimeässä tuoda hänen pöydälleen. Kun valot syttyvät, Sir Amory on kuollut tuoliinsa.

Vihdoin Poirot saapuu näyttämölle ja on aika selvittää, kuka laittoi hulluruohoa Sir Amoryn mustaan kahviin. Ja ennen kaikkea, kuka varasti arvokkaan kaavan.


Kuin ilmetty PoirotHastings (Ilkka Heiskanen) on hieman hömelö, mutta onneksi Hercule Poirotin (Hannu Huuska) harmaat aivosolut sykkivät. Kuva: Tapio Aulu, Hämeenlinnan Teatteri.

Kuuluisan Poirotin kenkiin astuminen ei ole helppo homma. Liki kaikilla lukijoilla on oma mielikuvansa hahmosta.

Näyttelijä Hannu Huuska suoriutuu kuitenkin tehtävästään loistavasti. Hän on sormenpäitään myöten kuin tuo kuuluisa pikku belgialainen töpötellessään kepin kanssa kirjastohuoneeseen selvittämään tapausta.

Hänen pikkutarkkuutensa ja pienet ranskankieliset lausahdukset ovat kuin ilmettyä Poirotia. Ulkonäöllisestikin Huuska muistuttaa ihmetyttävän paljon brittiläisen televisiosarjan David Suchetia.

Näyttelijä Ilkka Heiskasen kapteeni Hastings on kuin ilmetty Christien kirjoittama hahmo. Hän on hieman hömelö avustaja, joka tietämättään avittaa Poirotia löytämään tapaukseen kuin tapaukseen ratkaisun.

Muista hienoista roolisuorituksista tahdon mainita Jarkko Tiaisen kolmoisroolit Sir Claud Amoryna, perheen henkilääkärinä ja ylikomisaario Jappina.

Dekkareiden ystävänä Kahvi mustana -näytelmään on helppo ihastua. Siinä on aitoa Hercule Poirot -henkeä runsain mitoin.

Näytelmää voi suositella kaikkia mysteereitä rakastaville. Näytelmää seuratessa voi pohtia, arvaako murhaajan ennen Poirotia.


Hämeenlinnan Teatteri
Keinusaarentie 5
13200 HämeenlinnaBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :