Syntipukin jokainen esitys on uniikki – Näytelmän voi käydä katsomassa vaikka usempaankin kertaan


Näytelmässä nähdään kaksi kaupunginteatterin konkarinäyttelijää Jouko Klemettilä ja Santeri Kinnunen sekä kuusi Teatterikorkeakoulun lupaavaa nuorta opiskelijaa. Kuva: Tom Röllich, Helsingin Kaupunginteatteri.

Agapetuksen eli Yrjö Soinin kirjoittama Syntipukki on esitetty televisiossa useasti. Sehän on filmattu jo kahteen kertaan, joten sen juoni lienee varsin tuttu monelle.

Helsingin Kaupunginteatteri tuo tarinaan uutta särmää rooleja vaihtamalla. Roolit arvotaan jokaisen esityksen alussa, myös kuiskaajan rooli. Kukaan ei tiedä etukäteen, ketä esittää.

Näytelmässä on kolme näytöstä ja jokaisessa näytöksessä rooli vaihtuu. Jokainen näyttelijä ehtii siis illan aikana esittämään kolmea eri roolia.

Tästä tuloksena on surkuhupaisia roolihahmoja. Näytelmän päähenkilö Irja Salo on välillä mies ja välillä nainen.

Kuiskaajalla on näytelmässä poikkeuksellisen tärkeä rooli. Seitsemän eri roolin vuorosanojen hallitseminen käy työstä, joten näyttelijät työllistävät kuiskaajaa.


Kolmas ja samalla viimeinen varoitusWau, mitkä sääret ja korkokengät! Tässä kuvassa pääroolia Irja Saloa esittää Alex Anton ja vahtimestaria Asta Sveholm. Kuva: Tom Röllich, Helsingin Kaupunginteatteri.

Irja Salo työskentelee kovasti Stockmannia muistuttavassa Sampo-tavaratalossa rohdososaston myyjänä. Hän on ollut töissä tavaratalossa vasta pari viikkoa, mutta on siitä huolimatta onnistunut saamaan jo kaksi varoitusta.

Näytelmän alussa hän odottaa pääsyä johtajansa herra Aron luo. Hän odottaa saavansa kolmannen varoituksen ja sen seurauksena potkut.

Irja kuitenkin keksii hyvän idean. Perustetaan tavarataloon syntipukin toimi eli henkilö, jolle voidaan kohdistaa kaikki moitteet tavaratalossa tapahtuneista virheistä.

Sopivasti herra Aron luo onkin pyrkimässä sopiva henkilö Koikkalainen, joka hakee työtä kerätäkseen rahaa oman maitokaupan hankkimiseen. Hahmo tunnetaan elokuvasovitusten Mussuna.

Kuviota sekoittaa sopivasti se, että Irja tapaa tavaratalon pääjohtajan ja ryhtyy seurustelemaan tämän kanssa. Irja kun luulee johtajaa tavaratalon kaupparatsuksi.


Vauhditon korkeushyppy korkokengilläAlex Anton (vas.) esittää hienon version turkispuuhkaan pukeutuneena rouva Ilonana. Kuva: Tom Röllich, Helsingin Kaupunginteatteri.

Vanha näytelmä saa tuoreen tuulahduksen roolien vaihdosta. Yleisöä nauratta miehen pukeutuminen naiseksi ja vielä tässä näytelmässä ihastusta herättää naisen pukeutuminen mieheksi.

Näyttelijä Santeri Kinnunen esitti unohtumattoman roolihahmonsa rouva Ilonana, flirttailevana turkispuuhkassaan kulkevana ja ikääntyneenä naisena. Kinnusen ja Jouko Klemettilän lisäksi kuusi Teatterikorkeakoulun opiskelijaa esittivät vauhdikkaasti ja innolla eri hahmoja.

Esimerkiksi näyttelijäopiskelija Alex Antonin versio rouva Ilonana oli todella mainio. Korkokengillä juokseminen ympäri lavaa syntipukin perässä ja kirjoituspöydälle hyppääminen sellaisissa koroissa oli huikeaa.

Yleisö eli näytelmässä täysillä mukana. Se tyrskähteli nauruun, taputti ja hurrasi. Tässä näytelmässä katsoja ei pääse kyllästymään. Se vetää taatusti mukaansa ja on jokaisella katselukerralla uniikki. Syntipukin voi hyvin käydä katsomassa vaikka useampaankin kertaan.


Helsingin Kaupunginteatteri
Studio Pasila
Ratamestarinkatu 5
00520 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :