Viikinsaaren kesäteatteri ei ole pelkkää nakuilua – Venematka saareen on jo itsessään elämys


Yleisöä naurattaa, kun Kai Vaine pukeutuu Ramperin neidiksi ja saa vastarannan Allin pauloihinsa. Kuva: Kai G. Baer, Viikinsaaren kesäteatteri.

Tampereen Viikinsaaren kesäteatteri lupaa jo nimessään nakuilua. Tämän vuoden kesäteatteriesityksen nimi on Aatamin puvussa ja vähän Eevankin. Voin näin alkuun paljastaa, että näytelmässä todellakin nähdään yhdet sukukalleudet.

Näytelmän juoni perustuu 90 vuotta vanhaan tarinaan, mutta se on yllättävän ajankohtainen yhä tänä päivänä. Tarina on etenkin keski-ikäisille ja sitä vanhemmille tuttu elokuvista, joita on filmattu vuosien varrella neljä eri versiota.

Juoni on toimittaja-kirjailija Yrjö Soinin eli nimimerkki Agapetuksen käsialaa. Soini erikoistui kirjoittamaan etenkin viihdekirjoja ja -näytelmiä, jotka ovat uponneet suomalaisten sydämiin. Harvastapa teoksesta tehdään neljä elokuvaa ja vielä runsaampi määrä teatteriesityksiä!

Viikinsaari tarjoaa hulppeat puitteet kesäteatterille. Kyseessä on siis ihan oikea saari, johon ei pääse autolla. Teatterilipun hintaan kuuluukin merimatkat Hopealinjojen aluksilla.

Satamassa kannattaa olla ajoissa, sillä katsomossa on yli 450 paikkaa. Kaikki eivät mahdu samaan laivaan, vaan katsojia kuljetetaan usealla eri laivalla.

Pääsimme matkaan m/s Ratina -laivalla. Tunnelmallinen risteily aivan ydinkeskustasta Laukontorilta Viikinsaaren kesti noin 25 minuuttia.

Kyseessä oli siis ihan kunnon matka pitkin Pyhäjärveä. Kauniina kesäpäivänä laiva ei edes keikuttanut, vaan kulki eteenpäin tasaisesti kuin juna.


Alatalon kappaleita kieli poskellaKesäteatterin muusikoihin voi törmätä ensi syksynä Hämeenlinnan Teatterissa. Kuva: Kai G. Baer, Viikinsaaren kesäteatteri.

Viikinsaari on kesäaikaan varsinainen paratiisi. Kesäteatterin lisäksi saaresta löytyy muun muassa ravintola, uimaranta ja tanssilava. Tampereen kaupungin omistamassa saaressa on siis kesäaikana paljon kävijöitä.

Kesäteatteri on saaren pohjoispäässä parin sadan metrin päässä laivarannasta. Katettu katsomo antaa suojaa auringolta ja sateelta.

Näytelmä alkaa omintakeisella tavalla. Eppu Salminen saapuu lavalle sadevaatteet niskassaan, vaikka päivä on aurinkoinen ja lämmin. Salmisen mukaan hän saa itse valita vaatteet, joissa tulee vetämään alkuspiikit. Sadevaatteet ovat hyvä valinta, kun Suomen kesä on niin arvaamaton.

Sama railakas meno jatkuu koko kahden tunnin esityksen ajan. Näytelmä kertoo itse asiassa useamman eri tarinan, jotka kutoutuvat yhteen. On laivasta myöhästynyt asemapäällikkö, vaatteensa kadottanut mies ja vankikarkuri.

Tarina on pähkähullu komedia, jossa ei ole liikaa järkeä. Koko kokonaisuutta ryydittävät Mikko Alatalon kappaleet, joissa niissäkään ei ole liian paljon järkeä. Sanoituksia on tehty kieli poskella.

Kappaleita esittää neljän miehen liveorkesteri. Näytelmää voisi hyvin sanoa musikaaliksi, sillä tarina etenee pitkälti musiikin avulla.


Emäntä on vallan hupaisaKaisa Hela on mainio maatalon emäntä, joka ei ymmärrä kaupunkilaisten kiirettä. Kuva: Kai G. Baer, Viikinsaaren kesäteatteri.

Kesäteatteriin on saatu esiintyjiksi nimekkäitä tähtiä. Kaikki tuntevat Kaisa Helan, Kai Vaineen ja Eppu Salmisen.

Putous-tähti Kaisa Hela taitaa komedian salat. Siitä ei ole epäilystäkään, sillä hänen roolinsa emäntänä on vallan hupaisa. Vahvalla murteella hän selittää epätoivoiselle asemapäällikölle maaseudun lainalaisuuksia. Laiva lähtee vain kerran päivässä.

Kai Vaine yllättää rakkauden asiantuntijana. Pitkissä ruskeissa kutreissaan hän epäilemättä vie naisten sydämet. Peli on menetetty siinä vaiheessa, kun hän heittää paitansa ja housunsakin pois.

Klassiseen kotimaiseen tarinaan tarvitaan myös yksi nuori nainen. Hän on Tampereen Nätyn kasvatti Anna Ackerman. Nuoren naisen roolissa jää helposti sivuosaan, mutta onneksi Ackermanilla ei ole sitä pelkoa.

Nuorella näyttelijällä on kaunis ja vahva lauluääni. Ackermann tulkitsee kauniisti esimerkiksi Alatalon balladin Anna mulle yksi yö.


Viikinsaaren kesäteatteri
Lipunmyynti: Laukontori 12
33200 TampereBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :