Teatteria nuorilta nuorille – Festivaali valtasi viikonlopuksi Helsingin näyttämöt


Nuori Näyttämö -festivaalia varten on tehty kolme uutta kotimaista nuorten näytelmää. Niitä esittää yli 400 nuorta. Kuva: Anne Korhonen.

Koko kuluva viikonloppu on ollut nuorten esittämien näytelmien juhlaa. Kolmipäiväisten Nuori Näyttämö -festivaalien aikana Suomen Kansallisteatterin ja Helsingin Kaupunginteatterin lavoilla on nähty yhteensä 13 eri ryhmän näytelmätulkinta.

Kyseessä ei ole ainoastaan yhden viikonlopun, eikä pelkästään Helsinkiin sijoittuvasta projektista. Hankkeessa on mukana seitsemän ammattiteatteria, ja pohjoisin niistä on Kemissä. Teatterin näyttelijät ja muut ammattilaiset ovat seuranneet ja tukeneet nuorten matkaa, joka huipentuu festivaalien lavalle.

Yksi viikonloppuna esiintyneistä ryhmistä oli helsinkiläisen teatteri ILMI Ö:n Tukiranka-ryhmä. Kyseessä oli siis joukko teatterista kiinnostuneita 15–18-vuotiaita nuoria.

He esittivät suomalaisen näytelmäkirjailijan Gunilla Hemmingin tekemän Carmina-näytelmän. Kyseessä on yksi kolmesta Nuorta Näyttämöä varten tehdystä uutuusnäytelmästä. Näytelmiä ei ole siis voinut nähdä missään aiemmin.


Kolme hyvää bisnesenkeliä



Carmina-näytelmän pääroolia esittävän Annika Nordenswanin on helppo hymyillä. Roolihahmo on juuri saanut työpaikan Tronald Dumpilta. Kuva: Anne Korhonen.

Carminan tarina muistuttaa hieman modernia tulkintaa prinsessa Ruususesta. Näytelmän pääosassa on Carmina-tyttö (Annika Nordenswan), joka kasteessaan saa kolme eri lahjaa bisnesenkeleiltä: innovaatiokyvyn, voitonmenestysvainun ja kolmannen salaisen taidon.

Taidoille tulee käyttöä, kun tytön vanhemmat voittavat matkan Marsiin. Carmina jää yksin Maan pinnalle selviämään.

Hän perustaa yhdessä tutkija Marien kanssa yhtiön, joka kehittää keinoverta. Sitä voisi käyttää verensiirroissa kaikille veriryhmille.

Tarina muistuttaa hieman yhdysvaltalaisen Elizabeth Holmesin elämää. Holmes kehitti uudenlaista tapaa ottaa verinäytteitä ja keräsi keksinnöllään miljardien omaisuuden. Nainen menetti kuitenkin kaiken omaisuutensa, kun ilmeni, että uusi tapa analysoida verinäytteitä ei toimikaan.

Myös Carminan tarina päättyy mahalaskuun. Loppu on silti kauniin herttainen.


Piirtoheitin luo tunnelmaa



Piirtoheittimen avulla pystyy yllättävän hyvin välittämään tunteita. Esimerkiksi pyörätuolissa istuvan lapsen siluetti saa tipan silmäkulmaan. Kuva: Anne Korhonen.

ILMI Ö:n näytelmässä nähdään monta loistavaa roolisuoritusta. Eniten lavalla on luonnollisesti nimiroolia näyttelevä Annika Nordenswan, joka hienolla tavalla ilmentää päämäärättömyyden aiheuttamaa ahdistusta.

Näytelmä ei siis ole pelkkää fiktiota, vaan siinä käsitellään monia valtavia teemoja ilmastonmuutoksesta kaupallistumiseen. Ne näyttäytyvät mörköinä, jotka varjostavat nuorten tulevaisuutta.

Uutuusnäytelmää ei voi tehdä enää ilman Donald Trumpia. Tosin tässä näytelmässä hän esiintyy nimellä Tronald Dump. Nuori Talvikki Tolonen esittää vallan mainiosti presidentin ja lisäksi arkkipiispan roolin.

Näytelmän lavastus on toteutettu monista koulunäytelmistä tutulla piirtoheittimellä ja valkokankaalla. Yhdistelmä voi tuntua karulta, mutta yllättävää kyllä niiden avulla saadaan luotua hyvin tunnelmia. Esimerkiksi kukaan ei voi kiistää, että pyörätuolissa istuvan lapsen siluetti pysäyttää.

Tämä viikonloppu ei ollut onneksi viimeinen tilaisuus nähdä Carmina-näytelmää tai nuoria lavalla. Ensi viikolla teatteri ILMI Ö jatkaa vielä yhdellä esityksellä omissa toimitiloissaan Iso Roobertinkadulla. Lisäksi näytelmiä voi nähdä vielä Kotkassa ja Tampereen Teatterikesässä.


Suomen Kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1
00100 Helsinki

Lisätietoja: nuorinayttamo.info


Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 21-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :