Vihan patoallas murtuu Syyssonaatissa, kun pianistidiiva ja tytär kohtaavat vuosien jälkeen


Näytelmä alkaa sillä, että Helena-tytär leikkii punaiset kumisaappaat jalassa kultaisten vesipisaroiden sataessa. Onko kyseessä uni vai takauma menneestä? Se jää katsojan tulkittavaksi. Kuva: Yehia Eweis, Espoon Kaupunginteatteri.

Jos kiukun ja raivon jättää käsittelemättä, se patoutuu ihmisen sisälle. Jossain vaiheessa tunnemassasta tulee niin valtaisa, että patoluukut eivät enää kestä. Silloin tunnepurkaus tulee hyökyaallon lailla vyöryämällä.

Espoon Kaupunginteatterin lavalla nähdään juuri tällainen hyökyaalto. Syyssonaatti-näytelmässä äiti (Satu Silvo) ja Eva-tytär (Leena Pöysti) kohtaavat toisensa seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Jälleennäkeminen on teennäisen onnellinen, mutta viimeistään illallisen jälkeen patoluukut murtuvat. Tytär alkaa sanoittaa kaikkea sitä vihaa, jota on tuntenut vuosien ajan äitiään kohtaan. Taiteilijaäiti oli paljon konserttikiertueilla tyttären ollessa pieni, ja kotona hänen mielensä liihotti jo seuraavassa konsertissa.

Tyttären viha tuntuu siis katsojasta varsin oikeutetulta. Tilanne ei ole kuitenkaan niin mustavalkoinen kuin minä tytär sen esittää. Lopulta katsojakaan ei tiedä, ketä pitäisi todella uskoa.

Äiti vaihtaa tilanteen mukaan äänensävyään teennäisestä vakavaan. Tytär puolestaan paahtaa kiukun sumentamilla silmillään. Totuus lienee jossain heidän tarinoidensa välimaastossa.


Kylmiä väreitä selässäEva-tytär on tottunut elämään pianistina työskentelevän äitinsä varjossa. Kuva: Yehia Eweis, Espoon Kaupunginteatteri.

Vihan hyökyaalto tempaisee katsojan tehokkaasti mukaansa. Etenkin näytelmän loppupuolella näyttelijöiden alkukantainen karjunta saa suorastaan kylmiä väreitä aikaan selässä.

Taitelijaäidin nuoremman tyttären kohtalo suorastaan herkistää. Helena-tytär (Ulla Raitio) makaa sängyssä kykenemättä kävelemään tai puhumaan.

Näytelmä ei kerro suoraan, miksi tytär on päätynyt vuodepotilaaksi. Se vain antaa vihjeitä katsojalle. Tämä yksityiskohta ei ollut suinkaan ainoa aivoimeksi jäävä asia.

Näytelmä tuntuu jättävän yhtä paljon kertomatta kuin se nyt paljastaa. Voi toki olla, että Ingmar Bergmanin Syyssonaatti-elokuvan nähneille näytelmän vihjeet avautuvat paremmin kuin minulle, joka ei ole elokuvaa nähnyt.

Helena on hahmona hellyyttävän pelottava. Katsojaa järkyttää hänen erilaisuutensa, joka ilmenee käsien jäykkyytenä ja kommunikoinnilla äännähdyksien avulla.

Pelko puolestaan syntyy hänen raivostaan, joka saa yliluonnollisen ulottuvuuden. Sairas Helena lähtee yöllä sängystään kävellen kuristamaan äitiään, vaikka ei pysty kävelemään metriäkään. Katsojan pääteltäväksi jää se, mikä on unen ja toden raja.


Yksi päivä kertoo koko elämästäTytär antaa tunteilleen vallan. Kaikki patoutunut viha pääsee valloilleen. Kuva: Yehia Eweis, Espoon Kaupunginteatteri.

Syyssonaatti jättää paljon pureskeltavaa vielä pitkäksi aikaa katsomisen jälkeen. Sitä ei missään nimessä voi tulkita vain yhdellä tapaa.

Näytelmä on kertomus yhdestä vuorokaudesta, mutta samaan aikaan se kertoo paljon koko elämästä. Toisaalta lavalla puhuu pääsääntöisesti vain kaksi ihmistä, mutta samaan aikaan he sanoittavat myös monen muun ihmisen tunteita. Jokainen kokee joskus vihaa.

Satu Silvo esittää vahvan tulkinnan pianistidiivana. Hän ottaa koko lavan haltuunsa eleillään ja ilmeillään. Hänen rinnallaan Leena Pöystin esittämä Eva-tytär ja Carl-Kristian Rundmanin näyttelemä Evan aviomies tuntuvat kuin varjoilta.

Espoon Kaupunginteatterin Revontulihalli soveltuu erinomaisesti näytelmälle, jossa tunteet ovat keskeisessä roolissa. Katsomot on sijoitettu molemmin puolin lavaa. Siten edes takarivistä ei ole pitkä matka näyttämölle.

Lava on pieni, mutta näytelmän lavastus on poikkeuksellisen vaikuttava. Molemmin puolin lavaa tippuu sadepisaroiden tavoin vettä metalliseen kouruun. Kun vesipisarat valaistaan, niistä tulee yliluonnollisen kultaisia.

Väliajalla on pakko kokeilla, tippuuko putkista todellakin vettä. Ja totta se on. Käsi oikeasti kastui.

Ovatko pisarat vesisadetta vai kyyneliä? Jokainen saa itse tulkita sen.


Espoon Kaupunginteatteri
Revontulihalli
Revontulentie 8
02100 EspooBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 21-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :