Suomalaiset ja ruotsalaiset rakastavat eläkeläiskomedioita


Jörrikkämiehessä on myös lempeä puoli. Hän vie säännöllisesti kukkia vaimonsa haudalle. Kuva: Cata Portin, Svenska Teatern.

Helsingin Svenska Teaternissa sai eilen ensi-iltansa ruotsalainen komedia En man som heter Ove. Näytelmä perustuu ruotsalaisen Fredrik Backmanin kirjaan, joka on suomennettu nimellä Mies, joka rakasti järjestystä.

Näytelmän päähenkilö Ove on rivitalossa asuva jörrikkä, joka on jäänyt äskettäin leskeksi. Hänellä on varsin tiukasti kaavoitettu päivärytmi heräämisineen, kahvinkeittoineen ja piha-alueilla tehtävine tarkistuskierroksineen. Hänen lempipuuhaansa on autojen ja polkupyörien häätäminen kielletyltä alueelta.

Esityksen alussa Oven naapuriin muuttaa ulkomaalaistaustainen perhe, joka ensitöikseen peruuttaa peräkärrynsä hänen kukkamaahansa. Monitaitoisena ja kätevänä käsistään Ove menee ja saa peräkärryn suoristettua pikapikaa.

Alun yksinäinen yksinäinen jörrikkä osoittautuukin lämminsydämiseksi ihmiseksi, jonka luota koditon kissa saa kodin, maahanmuuttajat saavat väliaikaisen yösijan ja naapurin lapset isoisän.

Tuleepa Ovesta sankarikin ja hän pääsee lehteen pelastettuaan sairaskohtauksen saaneen miehen junan alta juuri silloin, kun itse suunnitteli itsemurhaa.


Kuin kaksi marjaa



Oven lempipuuhaa on vahtia, että naapurit noudattavat rivitaloyhtiön pihan kieltomerkkejä. Kuva: Cata Portin, Svenska Teatern.

Ruotsalaisten Ovessa ja suomalaisten Mielensäpahoittajassa on paljon yhtäläisyyttä, mutta heistä löytyy myös eroja. Molemmat hahmot ovat karikatyyrejä tyypillisistä miehistä.

Mielensäpahoittaja on kuitenkin maalainen siinä missä Ove on kaupunkilainen. Suomalainen mies luottaa Fordin Escortiin ja ruotsalainen puolestaan Saabiin.

Oven tarina ei ole puhtaasti komedia, sillä siinä on läsnä jatkuvasti myös synkkiä sävyjä. Mies suree kuollutta vaimoaan ja käy hautausmaalla viemässä kukkia tämän haudalle. Vaimo loukkaantui niin pahasti Espanjan matkalla, että joutui pyörätuoliin ja menetti odottamansa lapsen.

Ove suunnitteleekin itsemurhaa monin eri tavoin päästäkseen vaimonsa luo, mutta yritys toisensa jälkeen epäonnistuu.

Suurin eroavaisuus Mielensäpahoittajaan verrattuna on kuitenkin näytelmän loppuosa, josta harva välttyy kuivin silmin.


Yhden miehen näytelmä



Marcus Groth on hyvin ilmeikäs näyttelijä. Hän pystyy eleitä ja ilmeitä muuttamalla esittämään lukuisia rooleja samassa näytelmässä. Kuva: Cata Portin, Svenska Teatern.

Yhden miehen, Marcus Grothin, näytelmä on yhtä aikaa hauska ja surullinen, lämmin ja koskettava. Puolentoista tunnin aikana käydään läpi tavallisen ihmisen elämänkaari iloineen ja suruineen. Tämä Saab-mies on tavallisuudessaan ja pikkutarkoissa rutiineissaan hyvin liikuttava.

Groth esittää loistavasti Oven lisäksi useita muitakin henkilöhahmoja. Hän on vanhan miehen lisäksi muun muassa käsilaukkukoiraa kuljettava blondi ja tupakkaa syljeskelevä sosiaalivirkailija.

Näytelmä on ruotsinkielinen, mutta supisuomalainenkin pysyy loistavasti kärryillä näytelmän kiemuroista tekstityslaitteen avulla. Svenska Teatern on tekstittänyt suurimman osan näytelmistään suomeksi ja usein myös englanniksi.

En man som heter Ove on antoisa näytös, jossa yleisö sai nauraa ja itkeä. Mukaan kannattaakin varata paketillinen nenäliinoja.


Svenska Teatern
Pohjoisesplanadi 2
00130 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :