Mannerheim-näytelmässä kiiltävät univormut ja kunniamerkit


Eero Saarisen näyttelemän saksalaisen sotamarsalkan rinnus on täynnä mitaleja ja kunniamerkkejä. Tarpeiston valmistajilla on ollut varmasti melkoinen työ niiden tekemisessä. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri.

Pääsin ennen Helsingin Kaupunginteatterin remonttia kurkistamaan teatterin kulisseihin. Silloin käytävillä roikkui monta rekillistä erilaisia poliisien ja sotilaiden univormuja. Ne matkasivat remontin ajaksi varastoon.

Remontti valmistui sopivasti syyskauden alkuun, ja univormut on otettu heti käyttöön. Kotimainen uutuusnäytelmä Mannerheim ja saksalainen suudelma on täynnä univormuja, kunniamerkkejä ja kiillotettuja saappaita. Puvustukseen on todella panostettu.

Pääosaa esittävän Asko Sarkolan punteissa on niin selvät prässit, että ne näkyvät seitsemännelle riville asti. Prässit voinee lukea puvustuksen hoitajien ansioksi, sillä harva mies sentään jaksaa prässätä joka päivä housujaan.

Puvustus korostaa näytelmän ryhdikästä luonnetta. Näytelmä kertoo sentään puolustusvoimien ylipäälliköstä ja tasavallan presidentistä Gustaf Mannerheimista, jonka valtakausi tosin rajoittui toisen maailmansodan loppupuoleen.


Kaksi kertaa saksalaiset pois Suomesta



Asko Sarkolan esittämä Mannerheim saa tiedotteen rintamalta. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri.

Mannerheimin valtakausi oli lyhyt, mutta sitäkin vauhdikkaampi. Hän pelasti suomalaiset kahdesti siten, että Saksa ei valloittanut maatamme.

Näytelmä kertoo historiankirjoista tutun tarinan siitä, miten Mannerheim johti valkoiset voittoon sisällissodassa ja sen jälkeen sai siirrettyä sodassa auttaneet saksalaisjoukot pois maasta.

Toisen kerran Suomi turvautui Saksan apuun toisessa maailmansodassa. Lopputulos oli jälleen sama kuin sisällissodassa, sillä Mannerheimin tehtäväksi jäi irrottaa Suomi sodasta ja torjua Saksan uhka.

Näytelmä painottaa tiettyjä tapahtumia ja kehityskulkuja, joita kirjailija Juha Vakkuri on pitänyt keskeisinä. Hän näkee Mannerheimin ensisijaisesti Suomen pelastajana.

Ylipäälliköllä oli kuitenkin toinenkin puoli, joka jää taka-alalle näytelmässä. Hän taisteli aiemmin Venäjän armeijan joukoissa ja pari vuosikymmentä myöhemmin Suomen joukoissa Venäjää vastaan. Oliko hän palkkasoturi vailla kotimaata?


Sarkola omaksunut Mannerheimin eleet



Mannerheimilla riitti naisystäviä. Hän viihtyi aatelisneiti Kitty Linderin ja oopperalaulaja Hanna Granfeltin seurassa. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri.

Mannerheimia esittää itseoikeutetusti kaupunginteatterin aiempi johtaja Asko Sarkola. Hän on näytellyt ylipäällikköä myös aiemmin lukuisissa elokuvissa.

Sarkola on omaksunut Mannerheimin eleet, ilmeet ja jopa puhetyylin. Hän painottaa sanoja ja puhuu katkonaisesti samaan tapaan kuin ylipäällikkö julkisissa puheissaan.

Mainiot roolityöt tekevät myös muun muassa Pertti Sveholm ja Eero Saarinen. On huvittavaa seurata etenkin Saarisen rooleja. Alussa hän on senaatin puheenjohtaja Juho Paasikivi, sen jälkeen Yhdysvaltojen presidentti ja kohta saksalainen sotamarsalkka.

Kahdestatoista näyttelijästä kolme on naisia. Heidän roolinsa jäävät harmittavan pieniksi. Näytelmässä he toimivat lähinnä sihteereinä, sisäkköinä ja Mannerheimin naisystävinä.

Etenkin ylipäällikön naissuhteista olisi ollut kiinnostavaa kuulla enemmän. Nyt suhteet jäävät sotimisen varjoon.


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00101 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 21-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :